Prima parte a seriei dedicate istoriei ştiinţei acoperă perioada 1300-1400 şi cuprinde subiecte ca: descoperirea acidului sulfuric, introducerea în Europa a roţii de tors, cum s-a inventat coniacul, despre apariţia ceasurilor mecanice în Europa, primele cercetări asupra naturii curcubeului, aducerea ciumei în Europa de către marinarii italieni etc.
Foarte scurtă istorie a ştiinţei
Perioada: 1300-1400
»»» False Geber descoperă acidul sulfuric
Visul alchimiştilor din Orientul Mijlociu şi Europa a fost acela de a transforma metalele în aur. În efortul lor de a găsi soluţia salutară, aceştia au dezvoltat diverse tehnici de analiză a elementelor chimice. Pe parcursul experimentelor cu soluţii corozive, False Geber, un alchimist necunoscut la începutul secolului al XIV-lea a descoperit un acid foarte puternic, acidul sulfuric, ce are şi astăzi o largă folosire.
»»» Roata de tors este adusă în Europa
Roata de tors a constituit o inovaţie cu un mare impact asupra industriei textile. În locul transformării manuale a fibrelor naturale în fire, roata de tors permite executarea acestei operaţii prin simpla apăsare a unei pedale.
Roată de tors
Credit imagine: old-picture.com
»»» Distilarea vinului de către Arnau de Villanova
Alchimiştii au dezvoltat o serie de tehnici pentru separarea amestecurilor complexe de substanţe. Una dintre metode este distilarea. La începutul secolului al XIV-lea, alchimistul Arnau de Villanova a aplicat vinului tehnica distilării. Atunci când vinul este încălzit, alcoolul este primul care se vaporizează. De Villanova a captat vaporii de alcool, iar prin răcire a produs ceea ce s-a numit ulterior coniac. Distilarea a devenit o practică larg răspândită pentru obţinerea băuturilor cu un conţinut mare de alcool.
»»» Theodoric şi înţelegerea formării curcubeului
În 1304 Theodoric din Freinburg, Germania, începe cercetările asupra curcubeului, cercetări care se concretizează în cartea De iride (Despre curcubeu), în care sunt explicate corect multe aspecte privitoare la formarea curcubeului. A folosit globuri cu apă pentru experimente.
» Citeşte Cum se formează curcubeul?
»»» În 1307 Dante începe să scrie Divina Comedie
»»» Mondino de Luzzi scrie în 1316 "Anatomia", prima lucrare europeană dedicată anatomiei umane şi disecţiei
»»» În 1317 Papa Ioan Paul al XXII-lea a declarat interzise practicile alchimiste
»»» Apariţia ceasurilor mecanice
La începutul secolului al XIV-lea apar în Europa primele ceasuri mecanice bazate pe acţiunea gravitaţiei asupra unei greutăţi controlate de un mecanism de clichet. Chinezii realizaseră cu mult timp înainte ceasuri mecanice, numai că acestea utilizau apa ca forţă motoare.
»»» Aducerea ciumei negre în Europa
În 1346 ori 1347 corăbiile italiene aduc în Europa şobolani ai căror purici erau infectaţi cu bacteria ciumei. Se declanşează o epidemie care omoară 25 de milioane de oameni - o treime din populaţia Europei - până în 1351. În următorii 80 de ani boala revine periodic (în medie, la 8 ani), omorând mare parte din populaţia continentului. În portul Ragusa din Iugoslavia în anul 1377 se instaurează prima carantină, cei suspecţi de ciumă fiind izolaţi vreme de 40 de zile.
»»» Apariţia astrolabului
"Tratat despre astrolab", cartea lui Geoffrey Chaucer apărută în 1391, descrie cum se construieşte un astrolab (instrument folosit pentru măsurarea poziţiei aştrilor şi a înălţimii lor deasupra orizontului) şi cum se foloseşte acesta.
Astrolab
»»» Dezvoltarea noţiunii de "impuls"
Francezul Jean Buridan, în perioada 1350-1360 dezvoltă noţiunea de "impuls", respingând ideea că sunt implicate forţe divine în deplasarea corpurilor cereşti, susţinând că un impuls iniţial este suficient pentru a le explica mişcarea.
Scurtă istorie a ştiinţei, partea a 2-a
BIBLIOGRAFIE:
Lisa Rezende, Chronology of science, 2006, Facts on file
Alexander Bryan şi Hellemans Bunch, Istoria Descoperirilor ştiinţifice, Editura Orizonturi