Georgianul Etibar Elchyev, cu 50 de linguri pe corp, în încercarea de a bate recordul mondial „Cele mai multe linguri pe corpul uman”, Tibilisi, decembrie 2011.
credit imagine: Reuters

România este prezentă în Cartea recordurilor cu Aurel Răileanu, care a stabilit un record mondial „atrăgând” și ținând lipit de piele un televizor de 26 kg. Puteți vedea imagini cu el aici.

Fosta soție a lui Adrian Pintea, Lavinia Tatomir, a făcut mai multe demonstrații de „biomagnetism”, cum îl numește dumneaei, ridicând diverse obiecte, ultima dată, din ce știm, o carte groasă de psihiatrie (vezi videoclipul de mai jos). Am văzut-o o dată și în realitate, de la 2 metri distanță, ridicând revista Scientific American de pe masă cu mâna stângă, singura înzestrată cu „superputeri”, după cum spune (a fost o perioadă în care revista de știință americană se publica și în limba română, dar nu a avut viață lungă).






Lavinia Tatomir, și nu doar, plecând de la această abilitate de a lipi obiecte de mâna stângă, merge și către alte zone ale paranormalului: înțelegem că poate citi gândurile oamenilor și ar putea vindeca oameni; așa se înțelege din diverse materiale de pe Internet. Este susținută de un alt doctor cunoscut pentru pasiunea pentru pseudo-știință: Dumitru Constantin Dulcan, celebrul autor al cărţii „Inteligenţa materiei”, un amestec de date științifice și concluzii profund neștiințifice, autor despre care am și scris un articol la un moment dat (îl puteți citi aici).


Iată alte trei videoclipuri unde „oameni-magnet” își etalează „superputerea”:












În fapt, în lume sunt nenumărați cei care dețin o astfel de „superputere”. Cum e posibil așa ceva? Ce fel de putere au aceștia? Chiar sunt ei paranormali? Sunt ei posesorii unor capacități supraumane, pe care știința nu o poate explica?

Păi... ceva este cu ei, dar nu ce cred cei mai mulți ori chiar ei înșiși (cum este cazul Laviniei Tatomir, doctor psihiatru azi).

» Sunt acești oameni magnetici?

Păi nu chiar. Nu au nimic în plus față de un om normal, dacă ne referim la vreo forță ascunsă ori vreun câmp magnetic pe care doar ei l-ar deține. În fapt mulți dintre ei au fost măsurați pentru detectarea câmpului magnetic, cum este și cazul românului Aurel Răileanu, la Londra, și s-a observat că nu dețin vreunul, diferit de orice om de pe stradă.

Dar această teorie nici nu are logică, pentru că acești oameni nu atrag doar metal, pentru a ne gândi la existența unui câmp magnetic misterios, ci și sticlă, hârtie (vezi Lavinia Tatomir), ceramică etc.


» Care este misterul? Cum se explică această „superputere”?

Întâi de toate trebuie observate următoarele „amănunte” la cei care-și etalează „super-magnetismul”. Cei care dețin această capacitate:
- se folosesc întotdeauna de o parte descoperită a corpului: frunte, piept, mână. Nu „lipesc” obiecte pe haine.
- partea de piele folosită pentru a „lipi” lucrurile este fără păr abundent.
- obiectele „lipite” au suprafețe netede, care asigură o suprafață mare de contact cu pielea „omului-magnet”.
- atunci când „lipesc” lucruri de ei, de regulă se apleacă un pic către în spate.

Misterul este următorul: „oamenii-magnet” au o piele mai lipicioasă decât restul (mai mult sebum) și mai elastică. Aceste două proprietăți permit ca obiectele să stea lipite de ei într-un mod care pare... paranormal. Prin faptul că stau un pic aplecați către în spate, conștient ori în mod inconștient, aceștia contracarează în mod eficient atracția gravitațională.


» Cum putem demonstra că în fapt nu e vorba de niciun magnetism, ci doar o piele mai lipicioasă?

Așa cum am menționat deja, la măsurătorile efectuate pe unii dintre „oamenii-magnet” s-a observat că aceștia nu emit vreun câmp magnetic special.

Pe de altă parte, dacă aceștia chiar emit vreo forță specială (să admitem că ar putea fi vorba de o forță necunoscută fizicii), atunci aceștia ar trebui să-și poată aplica trucul și îmbrăcați, nu? Bănuim că un simplu tricou nu va învinge forța lor nemaivăzută. Ori poate?

» A demonstrat cineva că nu există, în fapt, „omul-magnet”?

Un magician faimos pe nume James Randi, care a decedat anul trecut, a oferit un milion de dolari oricărei persoane care reuşeşte să ofere dovezi credibile ale unui fenomen supranatural sau paranormal. Totul a pornit de la un pariu pe 1.000 de dolari făcut în 1964, în timpul unei emisiuni radio, ulterior valoarea premiului crescând. Între 1997 şi 2005 au fost înregistrate 360 de solicitări, aproximativ 40-50 pe an. Niciuna nu a trecut testul preliminar.

Dar să ne întoarcem la „omul-magnet”. Și în Coreea de Sud se afla un om cu puteri nemaivăzute, care atașa de piele obiecte voluminoase. James Randi a fost invitat de un post de televiziune coreean să-l observe pe faimosul „om-magnet” și să-l testeze.

După ce omul și-a făcut numărul, Randi a făcut un singur lucru: a luat o cutiuță de pudră de talc, a luat o bucată de cârpă pe care a pus pudră, iar apoi a aplicat această pudră pe pieptul „omului-magnet”.

Nu o să vă vină să credeți, dar „magnetismul” paranormalului nostru a dispărut instantaneu... Bietul om pare complet uluit că nu mai are superputeri! Îl puteți vedea în videoclipul de mai jos.





Bun, nu există nicio formă extraordinară de magnetism al celor care clamează superputeri. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem, într-un fel, această abilitate de a lipi obiecte de piele este destul de interesantă, chiar și dacă știm că nu vine din afara fizicii cunoscute.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.