Spune-ți opinia!

Lucia şi Ioan Paul al II-leaProbabil că cel mai puternic argument al celor care susţin veridicitatea evenimentelor de la Fatima constă în validarea profeţiilor pe care se presupune că Fecioara Maria le-ar fi dezvăluit celor trei copii. În acest articol vorbim despre primele două profeţii şi despre personalitatea figurii centrale a poveştii noastre, Lucia de Jesus Santos.

 

Adevăratele secrete de la Fatima, partea a 2-a

 

SECRETELE

Aceia care cred în "miracolul" de la Fatima adesea citează profeţiile pe care Fecioara Maria le-ar fi făcut şi le-ar fi dezvăluit Luciei, unul dintre cei trei copii participanţi la viziune. Una dintre profeţii ar fi fost aceea că Jacinta şi Francisco vor muri curând. Într-adevăr, amândoi au murit de gripă: Francisco în 1919 şi Jacinta în 1920. Dar mare parte din ceea ce credincioşii cred despre această profeţie provine din memoriile scrise de Lucia între 1935 şi 1941, mulţi ani după evenimentele propriu-zise de la Fatima. Lucia a scris despre prima sa profeţie în 1927, la şapte ani după dispariţia celui de-al doilea copil!

Au mai fost, a pretins Lucia, alte trei secrete care ar fi fost împărtăşite pe 13 Iulie 1917. Al treilea volum de memorii al Luciei a indicat că primul secret are legătură cu o viziune a iadului. Al doilea secret este în legătură cu războiul: Primul Război Mondial se va sfârşi, "dar dacă oamenii nu încetează să-l mai ofenseze pe Dumnezeu, un alt război şi mai teribil se va declanşa în timpul pontificatului lui Pius al XI-lea (acesta a fost papă între 1922 şi 1939). Numai că cel de-al treilea volum de memorii a fost scris în august 1941, aşa că aşa-zilele profeţii au fost făcute publice post-factum...


 

Lucia Santos şi Ioan Paul al II-lea

Lucia de Jesus Santos şi papa Ioan Paul al II-lea
Credit imagine: santuario-fatima.pt


Înainte de a vorbi despre cel de-al treilea secret de la Fatima şi de a înţelege întreg fenomenul Fatima, trebuie să aruncăm o privire asupra figurii centrale a acestei poveşti: nu Fecioara Maria, ci Lucia de Jesus Santos. Născută la 22 martie 1907, Lucia a fost cel mai mic dintre cei şapte copii ai lui Antonio şi Maria Rosa Santos. Cu cinci ani mai mică decât fratele imediat mai mare, Lucia a fost un copil care s-a bucurat de o mare grijă din partea părinţilor şi a fraţilor mai mari. Surorile ei i-au insuflat dorinţa de a fi în centrul atenţiei, învăţând-o să danseze şi să cânte. La festivaluri Lucia stătea pe o ladă pentru a distra o mulţime încântată de prezenţa ei. Unul dintre talentele ei a fost acela de a spune poveşti: poveşti cu zâne, istorioare biblice şi legende cu sfinţi, lucruri care au făcut-o populară printre copii din localitatea sa. De asemenea, avea o dezvoltată abilitate de a-i convinge pe ceilalţi să-i îndeplinească cererile.

Cu doi ani înainte de seria de presupuse apariţii ale Fecioarei Maria la Fatima, Lucia, de numai 8 ani şi alte trei fetiţe au afirmat că au avut viziuni ale unei feţe albe ca zăpada în trei rânduri. Mama Luciei a tratat aceste susţineri drept "prostii de copii". În anul următor, Lucia, Francisco şi Jacinta au fost "vizitaţi" de un înger.

Germenii viziunilor ulterioare ale Luciei sunt în mod clar prezenţi în experienţele ei din copilăria timpurie şi în personalitatea ei înclinată către fantezie. Carisma ei se pare că i-a atras pe ceilalţi doi copii, Francisco şi Jacinta, în lumea fanteziilor în stare de veghe.

Este clar că Lucia a jucat rolul cardinal în scenariul apariţiilor Fecioarei. Toate mărturiile confirmă că doar ea a interacţionat atât cu "apariţia" (Fecioara Maria), cât şi cu mulţimea. În timp ce ea purta conversaţii cu aceştia, ceilalţi doi copii stăteau în tăcere. Lucia a admis că ceilalţi doi copii erau obişnuiţi să-i urmeze directivele încă dinainte de evenimentele de la Fatima şi că după prima "apariţie", cei doi i-au cerut sprijinul pentru a pricepe ce se întâmplă; Lucia i-a convins că trebuie să fie foarte precauţi cu tot ce are legătură cu experienţele neobişnuite la care au fost părtaşi.

Există, de asemenea, alte indicii că Lucia a fost cea care a orchestrat toată povestea şi i-a manipulat pe ceilalţi doi copii. De exemplu, când Jacinta a povestit pentru prima dată despre întâlnirea cu Fecioara Maria, a afirmat că deşi li s-au spus multe lucruri, ea nu-şi mai aminteşte ce, dar că Lucia ştie. Chiar şi mama Luciei era convinsă că fata ei era de fapt "nimic mai mult decât o mincinoasă care ducea de nas o jumătate de lume".

 


Adevăratele secrete de la Fatima, partea a 4-a

 


 

Coperata Skeptical InquirerTextul de mai sus reprezintă traducerea articolului Real Secrets of Fatima de Joe Nickell, traducere realizată cu acordul revistei Skeptical Inquirer.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro