Cum va arata viitorul?Ce s-a întâmplat cu viitorul? Până în urmă cu câteva decenii, viziunile noastre despre viitor erau în mare măsură - deşi deloc uniforme - foarte optimiste. Ştiinţa şi tehnologia puteau vindeca toate relele umanităţii, ceea ce ar fi dus la o viaţă împlinită şi plină de oportunităţi pentru toţi.

 

 



Cu cât suntem mai optimişti cu privire la viitorul speciei noastre, cu atât mai bine ne putem concentra la provocările de astăzi.


În prezent utopia e demodată, odată ce am căpătat o înţelegere mai profundă a gamei de ameninţări cu care ne confruntăm, de la impactul cu un asteroid la pandemia de gripă şi apoi la schimbările climatice. Am putea fi chiar tentaţi să presupunem că omenirea are prea puţine de sperat de la viitor.

Totuşi o astfel de melancolie este deplasată. Fosilele arată că multe specii au rezistat milioane de ani - de ce nu am putea şi noi? Aruncaţi o privire mai amplă asupra locului speciei noastre în Univers şi devine clar că avem o şansă excelentă de a supravieţui pentru zeci, dacă nu chiar sute de mii de ani (vă recomandăm să citiţi articolele următoare ale seriei care debutează cu acest editorial, serie intitulată în "Anul 100000: Trăind în viitorul îndepărtat"). Căutaţi Homo Sapiens, la IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) în "Lista Roşie" a speciilor ameninţate, şi veţi găsi: "evaluată ca cea mai puţin ameninţată, având în vedere că specia este foarte larg distribuită, adaptabilă, în prezent în creştere, şi fără existenţa unor ameninţări majore care să genereze un declin general al populaţiei ".

Deci, ce ne rezervă viitorul nostru îndepărtat? Un număr tot mai mare de cercetători şi organizaţii se gândesc acum tot mai serios la această întrebare. De exemplu, Long Now Foundation cu sediul în San Francisco, a creat un forum în care gânditori şi oameni de ştiinţă sunt invitaţi să proiecteze implicaţiile ideilor lor pe termene foarte lungi. Proiectul lor pilot este un ceas mecanic, îngropat adânc în interiorul unui munte din Texas, care este proiectat să măsoare timpul mii de ani de acum înainte.

 


Apoi mai există şi oameni de ştiinţă care iau serios în considerare ideea că ar trebui să fie recunoscută o nouă eră geologică: Antropocenul. Şi ei fac un pas înapoi pentru a obţine o vedere de ansamblu şi se întreabă despre impactul omenirii asupra planetei, în contextul stratificării timpului.

Poate cu perversitate, le este mai uşor să se gândească la astfel de termene lungi decât la viitorul mult mai apropiat. Potenţialul evoluţiei tehnologice de azi şi consecinţele sale sociale sunt ameţitor de complicate şi este probabil cel mai bine ca explorarea multelor posibilităţi care pot fi luate în considerare să fie lăsată în seama scriitorilor SF şi a futurologilor. Acesta este motivul pentru care am lansat Arc, o nouă publicaţie dedicată viitorului apropiat.

Priviţi însă mai în profunzime şi veţi constata că există un volum surprinzător de certitudini considerabile. Ca de atâtea alte ori, trecutul deţine cheia spre viitor: am identificat deja destul de multe modele pe termen lung pentru evoluţia istoriei planetei şi a speciei noastre, pentru a face previziuni bazate pe dovezi cu privire la situaţiile cu care urmaşii noştri se vor confrunta.

Această perspectivă pe termen lung face că viziunea pesimistă asupra viitorului nostru să fie susceptibilă a fi doar un moft trecător. Ca să fie limpede, viitorul nu este întru totul roz: în timp ce specia noastră poate prospera, un mare număr de indivizi ar putea să nu reuşească. Dar acum suntem suficient de informaţi pentru a atenua multe din riscurile care ameninţau existenţa strămoşilor noştri şi pentru a o îmbunătăţi foarte mult pe cea a urmaşilor noştri. Meditaţia asupra existenţei şi evoluţiei noastre de-a lungul vremii este o modalitate bună de a ne concentra asupra provocărilor cu care ne confruntăm astăzi, şi pentru a face viitorul să merite trăit.

 

Viitorul îndepărtat: De ce vom fi încă aici

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului The future is bright for humanity publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Mihaela Gindu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.