NatashaNataşa Demkina este o tânără rusoaică ce se bucură de un enorm succes în Rusia graţie capacităţii sale de a vedea organele interne ale corpului uman. Succesul său a atras atenţia mass-media occidentale, iar Discovery a decis să-i testeze abilităţile în cadrul unui documentar. În acest articol, povestea micuţei rusoaice...

 

Nataşa Demkina este supranumită în Rusia drept fata care vede cu raze X. După propria mărturie, dispune de două moduri de a vedea, vederea normală, pe care o avem toţi şi vederea specială, tip raze X, prin intermediul căreia vede în interiorul corpului omenesc. Ea pretinde că poate observa cum sunt poziţionate organele interne şi, mai important, cum funcţionează acestea. Fără să ştie prea bine cum, poate să determine care este starea de sănătate a organelor examinate. În felul acesta, Nataşa este receptată ca un mare diagnostician, mai bun decât un doctor obişnuit, care trebuie să se bazeze pe diferite maşini şi teste pentru a determina starea de sănătate a unui pacient.

 

Nataşa Demkina la filmări

Nataşa Demkina (centrul imaginii)
Sursa: documentarul The Girl with X-Ray Eyes

Faima Nataşei Demkina a depăşit rapid frontierele Rusiei. Astfel, canalul Discovery a decis realizarea unui documentar intitulat The Girl with X-Ray Eyes, care să o aibă pe tânăra rusoaică drept subiect principal. Documentarul prezintă testele la care este supusă Nataşa de către Comitetul pentru investigarea ştiinţifică a situaţiilor paranormale şi Comisia pentru medicină ştiinţifică şi sănătate mentală. În ce au constat testele şi care au fost rezultatele? Răspunsul un pic mai jos.

CÂND ŞI CUM ŞI-A DESCOPERIT NATAŞA ABILITĂŢILE NEOBIŞNUITE?

Nataşa Demkina s-a născut în anul 1987 în oraşul rusesc Saransk. La vârsta de 10 ani pretinde că şi-a descoperit neobişnuita abilitate de a vedea în corpul uman. Familia leagă declanşarea acestei abilităţi de o operaţie nefericită de apendicită la care Nataşa a fost supusă şi care a fost însoţită de complicaţii provocate de faptul că doctorii au uitat pansamente în interiorul ei, fiind necesară o nouă intervenţie. La o lună după operaţie, susţine mama Nataşei, au apărut primele indicii ale abilităţii uluitoare de a vedea organele interne. Primii pacienţi au fost rudele. Presa rusă a aflat de Nataşa şi aceasta a devenit astfel faimoasă instantaneu.

TESTUL...

Înainte ca Discovery să decidă organizarea unor teste şi realizarea unui documentar,  Nataşa fusese deja prezentă în presa occidentală graţie invitaţiei făcute de jurnalişti englezi de la ITV şi The Sun. În mai 2004 a avut loc testarea Nataşei, organizată de cele două instituţii indicate mai sus şi filmată de Discovery.

 

Nataşa şi cei 7 voluntari

Nataşa Demkina şi cei 7 voluntari

În ce a constat testul? Nataşa a trebuit să scaneze 7 voluntari. Dintre aceştia, 6 aveau diverse anomalii care puteau fi foarte uşor depistate cu razele X, iar unul era perfect sănătos. Pentru ca rezultatul Nataşei să fie considerat semnificativ şi să justifice efectuarea unor teste suplimentare, aceasta trebuia să depisteze 5 din cele 7 deficienţe ale voluntarilor.

Cei şase voluntari care prezentau anomalii anatomice aveau următoarele probleme:
::: unul avea apendicele scos;
::: unul avea cleme metalice în pieptul său rămase în urma unei operaţii pe cord;
::: unul avea o parte a esofagului înlăturată chirurgical;
::: unul avea o proteză la şold;
::: unul avea o parte a creierului înlăturată în urma unei operaţii şi o placă metalică ce-i acoperea o parte a craniului;
::: unul avea o mare parte dintr-unul dintre plămâni înlăturată prin operaţie.

Nataşa a ştiu de la început ce fel de "defecţiuni" trebuie să descopere, întrucât condiţiile stabilite de părţi privind desfăşurarea testelor a inclus o atare prevedere. Deşi a afirmat că vede foarte limpede în corpul uman, până la nivelului fiecărei celule în parte, a avut nevoie de 4 ore pentru a "scana" cele şapte persoane. A dat patru răspunsuri corecte, ceea ce, după regulile stabilite, a însemnat invalidarea pretenţiilor privind capacitatea de diagnosticare prin observarea directă a interiorului corpului.

Deşi a afirmat că poate vedea prin haine, când cercetătorii americani i-au cerut să efectueze scanarea celor 7 din spatele unui pânze, Nataşa a refuzat. Bănuind că aceasta are o deosebită abilitate de a "citi" semnele imprimate de boală pe chip, cercetătorii au stabilit ca voluntarii să poarte ochelari maţi, în aşa fel încât aceştia să nu ştie când sunt "scanaţi".

Nataşa l-a identificat în mod corect pe cel care era sănătos. Trebuie spus că acesta era cel mai tânăr şi cu înfăţişarea cea mai "sănătoasă". De asemenea, l-a identificat corect pe cel care avea clemele metalice în piept; trebuie menţionat şi aici că acesta era cel mai bătrân şi cel mai pretabil, teoretic, la o operaţie pe cord.

L-a identificat corect şi pe voluntarul cu o parte a unui plămân lipsă; aici trebuie din nou amintit că în perioada de pregătire a testului, în prezenţa voluntarilor, Nataşa a menţionat cu voce tare această problemă, fiind probabil ca persoana în cauză să se fi demascat printr-o reacţie  involuntară a corpului.

De asemenea, l-a identificat în mod corect pe cel care avea proteză la şold; şi aici este o menţiune de făcut, şi anume că, încălcând protocolul, Nataşa a fost prezentă mai devreme pentru testare, putând să-i urmărească pe participanţi urcând scările şi având posibilitatea teoretică de a determina cine are probleme cu mersul. Trebuie spus că toate menţiunile sunt speculative; nu se poate şti dacă Nataşa s-a folosit de toate aceste indicii externe pentru a-şi stabili verdictele.

 

 

Documentarul The Girl with X-Ray Eyes (limba engleză)

Nu l-a identificat în mod corect pe voluntarul cu o parte a craniului lipsă şi placă metalică implantată pentru protecţia creierului. Ceea ce e destul de straniu pentru cineva cu abilităţile arogate... Se pare că, bazându-se pe semnele exterioare, Nataşa l-a ales în mod greşit ca având placă metalică pe voluntarul care purta o şapcă; probabil gândindu-se că sub şapcă se află o mare cicatrice care l-ar fi dat de gol.

De asemenea, nu i-a putut identifica pe voluntarii cu apendicele extirpat şi pe cel cu o parte a esofagului înlăturată.

REACŢIA NATAŞEI ÎN URMA TESTULUI

În urma testului, care nu i-a confirmat pretenţiile de "paranormal", Nataşa a obiectat afirmând că eşecul este cauzat de faptul că nu are experienţă în a "scana" 7 persoane simultan şi că atmosfera de pe timpul experimentului a fost una ostilă.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU NATAŞA DUPĂ EPISODUL DISCOVERY?

Desigur, acest episod nu a trecut-o pe micuţa rusoaică în anonimat. După terminarea documentarului filmat de Discovery a fost chemată de ziarul The Sun pentru a participa la alte teste, de data asta fără prea mare rigoare ştiinţifică, la care, ca şi înainte de întâlnirea cu cercetătorii americani, se pare că Nataşa a uimit asistenţa. Ulterior episodului The Sun, a fost chemată în Japonia, unde Nataşa şi-a completat lista abilităţilor cu aceea de a vedea problemele medicale ale unui om pe baza unei fotografii.

Astăzi Nataşa Demkina lucrează la Centrul de Diagnoză din Moscova, unde sunt încadrate persoane care ca şi Nataşa pretind că au capacităţi paranormale de diagnosticare.

CONCLUZIIDeşi nu a reuşit să treacă testul imaginat de cercetătorii de la Comitetul pentru investigarea ştiinţifică a situaţiilor paranormale, Nataşa a fost foarte aproape de cele cinci răspunsuri corecte. Trebuie menţionat că testul nu a avut ca scop recunoaşterea acesteia ca o persoană cu certe proprietăţi paranormale, ci doar dacă aceasta merită investigaţii serioase ulterioare. Deşi mulţi consideră că cele patru identificări corecte nu pot fi întâmplătoare, luând în calcul împrejurările şi menţiunile făcute mai sus, cercetătorii americani cred că cele patru răspunsuri nu sunt un indiciu pentru vreo abilitate supraomenească.

Cu toate acestea trebuie admis că Nataşa are totuşi abilităţi care o scot din anonimat. Deşi nu putem fi siguri care, putem emite ipoteza că are o capacitate deosebită de a citi mesajele corporale abia perceptibile ale semenilor şi, pe baza acestora, poate de multe ori să ghicească afecţiunile de care aceştia suferă.

 

Citiţi şi:
...............Daniel Tammet - omul cu creier fenomenal
..........
.....Kim Peek: omul cu memorie de elefant

 

 

BIBLIOGRAFIE:

csicop.org/si/show/Natasha_demkina_the_girl_with_normal_eyes/
csicop.org/si/show/testing_Natasha/
english.pravda.ru/science/19/94/377/11797_phenomenon.html
english.pravda.ru/science/19/94/377/14551_XRay.html

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro