Spune-ți opinia!

Fatima octombrie 1917Ceea ce a făcut evenimentele de la Fatima celebre este modul în care Soarele s-ar fi manifestat în octombrie 1917, o zi ploioasă de toamnă în Portugalia. În acest articol veţi putea citi despre diversitatea opiniilor asupra comportamentului Soarelui şi care sunt posibilele explicaţii ale acestor opinii.

 

 

Adevăratele secrete de la Fatima, partea 1

 

MIRACOLUL SOARELUI

Acest "miracol" a fost descris în nenumărate feluri. Unii au relatat că Soarele s-a învârtit rapid ca un titirez, radiind lumină de diverse culori, în timp ce alţii au susţinut că Soarele a dansat. Un martor ocular, dimpotrivă, a văzut clar cum un glob de lumină s-a deplasat de la est la vest, alunecând uşor şi maiestuos pe bolta cerească. Pentru câţiva, Soarele a părut că se îndreaptă către participanţii la eveniment. În sfârşit, alţii au văzut, înainte de "dansul Soarelui", petale albe desprinzându-se şi dezintegrându-se înainte de a ajunge pe Pământ.

Ce s-a întâmplat cu exactitate la Fatima a fost obiectul unei controverse prelungite. Fapt este că autorităţile bisericeşti au făcut verificări, au colectat mărturii şi au declarat relatările demne de crezare, iar evenimentele un adevărat miracol. Cu toate acestea, ceilalţi locuitori ai planetei, văzând acelaşi Soare, nu au observat nimic din cele relatate de unii spectatori de la Fatima; nici observatoarele astronomice nu au observat ca Soarele să fi deviat vreun pic de la traiectul normal (lucru ce ar fi devastat Pământul, în fapt). De aceea, explicaţii mult mai pertinente pentru ce s-a întâmplat la Fatima sunt cele care vorbesc de isterie de masă şi fenomene meteo locale cum este parhelia (fenomen optic care constă în apariţia unor pete luminoase rotunde, adesea colorate, în jurul Soarelui - n.n.).

 

Deşi tenta religioasă a videoclipului de mai sus este evidentă, l-am inclus pentru a oferi într-un mod compact imagini foto ale evenimentului de la Fatima

 

Pe de altă parte, unii dintre martorii oculari la evenimentele din 13 octombrie 1917 de la Fatima au afirmat că s-au uitat direct la Soare ori cel puţin au făcut-o cât timp au putut. Aşa stând lucrurile, "dansul Soarelui" ori alte fenomene solare relatate de participanţi pot fi înţelese ca rezultat al efectelor luminii solare asupra retinei ori urmare la modul de formare a imaginii atunci când ochiul efectuează mişcări laterale bruşte, fixând Soarele, pentru ca imediat să se reorienteze, revenind apoi asupra acestuia pentru scurte perioade.

Cel mai probabil a fost vorba de o combinaţie de factori, incluzând efecte optice şi fenomene meteorologice, cum ar de pildă observarea Soarelui printr-un strat subţire de nori şi asemănarea acestuia cu un disc de argint. Alte posibilităţi includ a. densitatea diferită a norilor care treceau prin faţa Soarelui, făcând astfel Soarele să arate ba strălucitor, ba cu luminozitate scăzută ori b. praful şi alte particule din atmosferă să fi refractat lumina solară, dând astfel impresia unei variaţii a culorilor luminii. Efectele autosugestiei spectatorilor trebuie, de asemenea, să fie luate în seamă, căci cei veniţi la Fatima erau credincioşi şi erau convinşi că ceva miraculos trebuie să survină; cei prezenţi au fost îndemnaţi de Lucia să privească la Soare, iar apoi au discutat ceea ce au crezut că au văzut, în acest fel probabil că multe dintre opiniile celor prezenţi s-au format pe baza celor spune de unul şi altul, prin contagiune psihologică.

Poate nu este surprinzător că "miracole" solare au fost ulterior întâlnite şi în alte locuri, cum ar fi Lubbock, Texas în 1989, Mother Cabrini Shrine lângă Denver, Colorado în 1992, Conyers, Georgia în 1995 ori în alte părţi ale lumii ca Thiruvananthapuram, India în 2008. Tragic însă, în Colorado şi în India mulţi dintre participanţii la "miracole" au suferit vătămări ale ochilor, unii fără posibilitatea de a se mai recupera.

La Conyers, grupul Scepticii Georgiei au instalat un telescop cu filtre protectoare împotriva Soarelui. Preşedintele grupului a relatat la terminarea evenimentului că mai mult de 200 de persoane au privit Soarele prin telescopul protejat şi nici măcar una nu a observat ceva neobişnuit în ceea ce priveşte manifestarea Soarelui.

 

 

Adevăratele secrete de la Fatima, partea a 3-a

Coperata Skeptical InquirerTextul de mai sus reprezintă traducerea articolului Real Secrets of Fatima de Joe Nickell, traducere realizată cu acordul revistei Skeptical Inquirer.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro