IntalnireÎn general, relațiile amoroase iau naștere pe baza intereselor comune, compatibilității caracterelor sau a valorilor similare. Dar nimic nu se compară cu acea conexiune amoroasă care poate apărea în urma folosirii unor cuvinte precum ”el” sau ”și” împreună.

 

 

 

Pronumele (”el”, ”ei”, ”tu”), împreună cu articolele (”un”, ”o”) și conjuncțiile (”și”, ”dar”, ”sau”) se numără  printre cele mai rudimentare și cele mai folosite cuvinte din limba engleză. Denumite colectiv ”cuvinte funcționale”, acestea sunt atât de simple și de bine înțelese încât majoritatea persoanelor nu le procesează activ atunci când interpretează propozițiile – în schimb, creierul nostru le procesează rapid și inconștient.

De aceea, cuvintele funcționale pot avea o putere surprinzătoare în crearea de relații, asta cel puțin conform cercetărilor realizate de psihologul James Pennebaker de la Universitatea din Texas. El a studiat 40 de bărbați și 40 de femei în cadrul unor "întâlniri în viteză" (speed-dating) și i-a rugat să vorbească timp de patru minute cu doisprezece străini de sex opus. După aceea, participanții au fost rugați să evalueze cele douăsprezece întâlniri în funcție de cât de bine credeau că s-au desfășurat acestea.


 



Pennebaker a analizat apoi cât de frecvent și în ce combinații au fost folosite diferite cuvinte funcționale în conversații. El a descoperit că acele conversații în care cuvintele funcționale erau folosite cu aproximativ aceeași frecvență de către ambii parteneri tindeau să fie mai reușite, sugerând că utilizarea similară a acestora ajută la crearea unei relații mai bune. El a găsit rezultate asemănătoare atunci când a analizat 86 de cupluri, descoperind că suprapunerea utilizării cuvintelor funcționale era un indice cheie pentru prezicerea faptului dacă acel cuplu avea să mai existe trei luni mai târziu.  

Există două moduri de a interpreta asta – ar putea însemna că suntem în mod subconștient atrași de oamenii care vorbesc la fel ca noi, însă Pennebaker e în favoarea unei alte explicații. El crede că acesta este într-adevăr un semn că cele mai de succes cupluri sunt acelea care își ajustează utilizarea cuvintelor funcționale astfel încât să corespundă cu a celuilalt, deoarece acesta este un indicator al oamenilor care chiar se ascultă reciproc, atât conștient, cât și inconștient.

 


 


Textul reprezintă traducerea articolului Using very short words can make people fall in love with you, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.