GânditorNu te gândi la o problemă pentru o vreme. Îţi oferă mai mult decât o perspectivă nouă atunci când  te întorci la analizarea ei. Latura ta inconştientă, mai creativă, trece la treabă, „...aventurându-se prin cotloanele întunecate şi prăfuite ale minţii”.

 

 

 

 

Asta se întâmplă conform lui Ap Dijksterhuis şi lui Teun Meurs de la Universitatea din Amsterdam, care erau dornici să arate că beneficiile luării unei pauze atunci când te gândeşti la o problemă dificilă nu sunt doar pasive (de exemplu, că te eliberează de o viziune greşită), ci că gândirea inconştientă chiar îţi oferă un mod de gândire alternativ şi activ, care este mai divergent şi creativ.

 

 



În cadrul unui experiment, Dijksterhuis şi Meurs au rugat 87 de elevi să se gândească la cât mai multe denumiri de paste puteau, oferindu-le cinci exemple de nume deja existente, care începeau toate cu litera „i”. Acei elevi care au fost ocupaţi cu o sarcină de distragere a atenţiei timp de trei minute înainte de oferirea sugestiilor, s-au gândit la denumiri mult mai variate decât elevii cărora li se dăduseră trei minute pentru a se concentra asupra găsirii de noi nume(ei s-au gândit în mare parte la unele începând cu litera „i”).

Într-un alt experiment, elevii au fost rugaţi să se gândească la nişte locuri din Olanda, care încep cu litera „A”. Acei studenţi cărora li s-a distras atenţia înainte de a fi rugaţi să ofere sugestiile, au numit o mare varietate de oraşe şi sate, în timp ce elevii cărora li se dăduse timp de gândire şi elevii care au trebuit să răspundă imediat tindeau să numească cele mai evidente oraşe mari din Olanda.

În cele din urmă, elevii au fost rugaţi să ofere cât mai multe întrebuinţări pentru o cărămidă. Elevii care fuseseră distraşi cu ajutorul unei sarcini diferite înainte de oferirea sugestiilor n-au precizat mai multe întrebuinţări, însă doi evaluatori diferiţi au considerat că aceştia au propus întrebuinţări mai creative şi neobişnuite decât elevii cărora li se dăduse timp de gândire sau decât cei care au răspuns imediat.

„Atunci când te confrunţi cu o sarcină care necesită un anumit grad de creativitate, este mai rentabil să delegi sarcina de a gândi minţii inconştiente”, au concluzionat autorii.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Be creative: Don't even think about it, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.