• Ce ai alege dacă, în fața morții, ai fi pus să alegi: nimicul, dispariția definitivă, sau Iadul?
Cred că trebuie să fi înțeles cât de teribilă viața poate fi pentru a prefera nimicul. Cel mai probabil nu te încadrezi.
• Aparent paradoxal, știința extinde teritoriul misterului, nu-l reduce, căci orice progres științific vine cu o sumedenie de noi necunoscute, iar „tot ce-i neînțeles se schimbă-n neînțelesuri și mai mari”, cum spunea Blaga, chiar dacă într-o altă cheie.
Ca exemplu relevant, pe măsură ce am progresat în înțelegerea universului, am descoperit că nu știm ce reprezintă cam 95%!
• Ideea că nu există liber-arbitru este cel mai ilustrativ caz de impostură intelectuală, de promovare a unui concept în care nimeni nu crede, dacă nu este complet idiot.
• Orice bărbat va fi mai curajos și mai generos dacă este privit de o femeie frumoasă (sau mai multe 😀).
• Istoria grupului tău, prin momentele ei glorioase, este o ancoră ce te poate ține-n lume. Și un motiv pentru a strădui să contribui și tu un pic.
Care sunt celelalte?
• Ia un obiect vechi din vecinătatea ta și studiază-l. Cum ar fi un lăcaș de cult. Vezi-i istoria, cine l-a creat, cine l-a ornat. Prin ce tragedii a trecut.
Se deschide brusc un univers ascuns chiar lângă tine, o „gaură neagră” la care ai brusc acces doar pentru că privești.
• Când vorbesc despre trecutul și viitorul lor, cei mai mulți sunt neveliști.
• Ce ne leagă de cer sunt acele trăsături incerte astăzi: decența, bunătatea, amabilitatea, demnitatea sau curajul.
Ar fi trebuit ca toate acestea, cumva, să supraviețuiască și în lipsa unui demiurg, dar pare că nu rezistă gravitației prea puternice a prostului gust și indecenței, care le prăbușește.
Dumnezeu poate fi ceea ce te ține deasupra, ce te suspendă peste mizeria naturii umane. Și în lipsa acestuia?
• E semnul clar al prostiei să te scuzi în fața unui străin că-i vorbești despre lucruri prea complicate pentru el, fără să știi nimic despre el.
• Spre deosebire de om și alte specii, multe insecte și plante se reproduc o singură dată înainte de a muri. Nu pot mai mult. Alte specii, ca somonul sau viermele C. elegans, produc o mulțime de urmași într-un singur eveniment, murind în acest proces.
Aceste exemple reprezintă o oglindă în rolul organismului în marele spectacol al vieții...
• Cum se spune, nu-l întreba pe frizer dacă ai nevoie de tunsoare.
De asemenea, fii atent la ce-ți propune dentistul, căci orice pată poate fi interpretată drept o carie.
Crede în soluțiile propuse de frizer pentru a-ți îngriji părul, dar nu pune prea mult preț pe soluțiile propuse de un dentist pentru a nu mai avea carii.
• Este o înțelepciune subtilă în desconsiderarea unor intelectuali față de bogățiile materiale.
Nu că banii nu ar fi apreciați de (aproape) oricine, dar simpla urmărire a banilor nu vine neapărat cu vreun adaos de virtute și cunoaștere.
Iar unii apreciază, pe bune dreptate cred, că virtutea și cunoașterea sunt mai aproape de ceea ce înseamnă un scop înalt în viață decât simpla acumulare de obiecte.
• În final, dacă toată educația prin care am trecut, toată educația din familie și tot progresul tehnologic n-au putut face din noi mai mult decât fervenți urmăritori de TikTok, totul a fost în zadar...
• Simplul fapt că s-a normalizat jocul pe calculator pentru adulți ori frecventarea rețelelor de socializare ne arată lipsa de sens a omului modern.
• Este evident pretutindeni că a guverna o țară conform așteptărilor majorității nu e posibil și totuși ne agățăm de fiecare rând de alegeri cu aceeași speranță că imposibilul va triumfa.
• Psihologia nu este o știință nu pentru că sunt cercetătorii din acest domeniu prea impreciși, ci pentru că obiectul de studiu este imprecis.
• Ar putea fi legiferat ca tinerii și bărbații în putere să fie obligați, sub amenințarea unei amenzi solide, cum e în anumite țări, să ofere locul copiilor, femeilor și bătrânilor în mijloacele de transport în comun, dar astfel ar dispărea orice speranță către îndreptare a societății.
Calitățile profund umane sunt posibile doar în afara obligației formale.
• Prea mulți emit opinii atât de stupide, că singura modalitate de a nu te retrage din lume este să intri într-un joc absurd și să exprimi opinii încă și mai inepte.
• Cu cât oponentul tău este mai jos de tine, cu atât mai greu să-i răspunzi la orice obrăznicie.
Să mergi mai jos de tine este esența înjosirii.
• Diferențele în ce privește informațiile false promovate în public nu sunt multe. În trecut existau, dar nu puteau fi verificate nicăieri. În trecut nu se numeau „fake news”.
În rest, idioții sunt ubicui și transcend secolele.
• Cel mai des întâlnită greșeală a tinerilor pe care viața îi aduce într-un nou colectiv este să stabilească prietenii prea devreme.
De regulă, cei care le zâmbesc inițial și aparent sunt tocmai potriviți pentru o relație apropiată sunt cei excentrici, cu care puțini vor să fie prieteni. Indiferent că este vorba despre același sex sau nu.
• Pentru că omul nu simte nicio durere pentru suferința altuia, este nevoie de valori morale, care au rolul de a-l umili pe cel care nu le respectă.
Asta explică cea mai mare parte din politica internațională.
• Gânditul independent este dificil. Foarte dificil. Ca urmare, dacă știi ce face o persoană în timpul liber, ce tehnologie și aplicații folosește, știi ce gândește și ce va gândi.
Ideile/ opiniile nu ies în lume fără să dospească, iar ingredientele sunt ceea ce consumă fiecare zi de zi.
• În țări cu sisteme politice ce nu permit libera exprimare, impunerea unei ideologii pe care n-o crede aproape nimeni este umilirea ultimă.
Și totuși, cumva, se vor găsi mereu câțiva intelectuali care vor avea aerul că înțeleg ce vorbesc și vor să-i învețe și convingă și pe alții.
• Oamenii preferă să petreacă timpul liber cu cei prietenoși și amuzanți, nu cu cei competenți și atoateștiutori. Cu ultimii pleci la luptă sau vrei să fii în aceeași echipă atunci când lucrezi la un proiect.
• Lumea e făcută în așa fel, încât orice lucru este staționar în raport cu tine ori are o viteză între 0 și 299.792.458 m/s. Sunt și lucruri mai rapide, dar nu vei auzi niciodată de ele, pentru că nu vor ajunge niciodată la tine.
• Ca specie, am aflat multe despre lume. Atât de multe, că nu e om care să le poată înțelege la un nivel decent de detaliu într-o viață.
Dar, când te uiți la lume cu ochii celui are o idee despre ce se cunoaște, observi că:
- universul se extinde accelerat și nu e clar ce produce asta. De aia am inventat termenul de „energie întunecată”.
- există mai multă materie în galaxii decât putem observa și nu știm sub ce formă există. De aia am inventat termenul de „materie întunecată”.
- nu avem nicio idee despre cum a apărut totul, ce a stat la baza apariției universului. De aia spunem că spațiul și timpul au apărut odată cu universul.
- lumea este mai complexă decât părea odată, așa că fenomenele complexe (vremea, turbulențele în general) le judecăm la scară mare, pentru că nu le putem înțelege la nivel de detaliu.
- conceptul de timp este problematic și de neînțeles, dar îl folosim pentru că altfel întrega fizică trebuie regândită în consecințele ei.
• Avem zero (0) și avem infinitul (∞), grafic, un zero răsucit.
Nu știu care e mai problematic.
Probabil că zero pare mai ușor de înțeles, dar nu este, pentru că nu poate fi reprezentat mental. Ce putem face este să înțelegem că ceva, ce poate exista, nu există într-un anume loc, într-un anume moment. Dar nu putem reprezenta ceva ce nu există, fiind de-a dreptul absurd să observi cu ochii minții ceva nu poate fi văzut pentru că nu există.
Iar infinitul, atât de ușor folosit azi, ca rezultat al repetiției multor, este la fel de în afara minții noastre ca și zero. Deși spunem despre multe lucruri că sunt infinite și știm chiar și să spunem ce înseamnă asta, nu putem în fapt să ne reprezentăm ceva care nu are sfârșit, fiind absurd să observi cu ochii minții ceva ce nu poate fi văzut pentru că nu are limite prin definiție.
Ambele sunt concepte utile, care indică spre limitele cunoașterii.
• Un studiu relativ recent, care vrea să pună bazele pentru cercetări ulterioare extinse, sugerează că este o legătură între criminalitate și trăsăturile de personalitate: moralitatea scăzută, neînțelegerea consecințelor faptelor și tendința durabilă de a avea emoții negative.
Dacă nu am fi făcut niciun studiu ce am fi crezut?
• Astăzi, cu privire la orice opinie referitoare la un subiect serios, cum ar fi schimbările climatice ori pericolul nuclear, se va găsi cineva cu ceva renume care să aibă o opinie diferită.
• Oricine se simte umilit de altcineva de un aspect pe care nu-l poate regla (cum ar fi faptul că un bărbat este căsătorit cu o femeie care câștigă cu 50% mai mult și nu poate accepta asta) va căuta orice ocazie pentru a arăta, în detalii, câte lipsuri are respectivul/ respectiva. Evident, un mecanism de compensare. Care poate duce la dezintegrarea relației.