Robert Henderson este un autor american care este creditat cu inventarea conceptului de „idee de lux” (eng. luxury belief). Am scris un articol despre acest concept și modul în care se materializează într-un articol recent, pe care-l puteți citi aici.
Henderson este un pasionat cititor de literatură de specialitate din domeniul psihologiei (articole și cărți). Cele mai interesante idei pe care le identifică pe timpul lecturilor le publică pe contul său de X/ Twitter.
Iată 30 dintre ideile care i-au atras atenția:
1. Atractivitatea fizică este extrem de importantă în alegerea partenerului. Atenția se îndreaptă către alte trăsături psihologice (precum umorul, cât de prietenos/ prietenoasă este, personalitatea) abia după ce nivelul minim de atractivitate fizică este îndeplinit.
2. Despre aplicațiile matrimoniale: „Nu cred că suntem făcuți pentru a procesa atât de mulți oameni în același timp. De ce vorbesc cu 10 bărbați?”. Având de-a face cu atât de multe fețe, tendința este ca oamenii să fie tratați ca și cum ar fi dispensabili.
3. Cu cât cineva este perceput mai competent, cu atât este perceput mai rece. În consecință, cei care au succes sunt văzuți ca fiind reci, iar cei care sunt prietenoși sunt văzuți ca incompetenți, chiar dacă nu sunt.
4. Oamenii de știință cred că sunt egalitariști. Dar unii cred foarte puternic în ierarhia bazată pe prestigiu. În ochii acestora este corect și bine ca oamenii cu mai multe diplome, sponsorizări și poziții academice mai bune să fie deasupra celorlați.
5. Părinții căsătoriți au o probabilitate mai mare de a sta împreună decât cei care doar stau împreună, fără a fi căsătoriți. Două treimi dintre părinții necăsătoriți se separă înainte de vârsta de 12 ani a copilului/ copiilor.
6. Atunci când voi putea impune reguli, acestea vor fi: fără jocuri video, fără pornografie, fără desene animate, fără distracție - pentru fiecare „zoomer” (cei născuți între 2000 și 2010), asta până ajung să aibă un grup de prieteni cu care să se vadă de trei ori pe săptămână și o prietenă stabilă.
7. Cea mai dramatică reducere a numărului de prieteni are loc după ce oamenii se căsătoresc.
8. Motivații fundamentale ale omului, factori declanșatori și tendințe comportamentale:
1. Motivație fundamentală (MF): auto-protecția (evitarea pericolelor de natură fizică)
Factori declanșatori (FD): fețe amenințătoare, întuneric etc.
Tendințe comportamentale (TC): aversiune crescută la pierderi; tendința crescută către conformism; evitarea riscurilor.
2. MF: evitarea bolilor
FD: tuse, strănut, mirosuri urâte, murdărie, diformitate, străini, persoane bolnave.
TC: tendința către introvertire; căutarea produselor curate și familiare; evitarea produselor folosite.
3. MF: afilierea (formarea și menținerea unor alianțe/ cooperări/ prietenii)
FD: respingerea socială, singurătatea, îngrijorări privind corectitudinea.
TC: căutarea unor produse care asigură conectarea; plecarea urechii la opinia altora; căutarea părerii altora.
4. MF: statusul social (câștigarea și păstrarea respectului și a prestigiului)
FD: competiția; succesul; oameni de succes; obiecte cu prestigiu; interacțiunea cu rivali.
TC: căutarea de obiecte ce semnalează prestigiul; căutarea unor caracteristici exclusiviste.
5. MF: găsirea unui partener de viață
FD: povești romantice; interacțiuni cu potențiali parteneri; imagini și produse sexy.
TC: impulsivitate masculină crescută; altruism public ridicat la femei; nonconformism și creativitate la bărbați.
6. MF: păstrarea partenerului
FD: aniversare; amintirea vremurilor trecute.
TC: cadouri pentru a promova relația; atenția femeilor la atractivitatea altor femei; atenția bărbaților la statusul altor bărbați.
7. MF: grija față de familie/ rude
FD: copii vulnerabili; membri de familie suferinzi; interacțiuni cu membrii de familie/ rude.
TC: încredere crescută în alții; tendința de a dărui fără a aștepta ceva la schimb.
9. Conformismul este necesar pentru grupuri pentru a asigura buna funcționare ca o singură echipă. În special atunci când grupurile intră în conflict unele cu altele, membrii grupurilor trebuie să se coordoneze îndeaproape, altfel riscă dispariția. Astfel, pentru cel puțin câteva milioane de ani, strămoșii noștri care au avut tendința de a se conforma au avut un avantaj față de cei cu tendința de a ignora consensul atins de grup.
10. Copiilor bogați le place să fie ironici cu privire la propriile privilegii, asta atâta vreme cât nu pierd aceste privilegii.
11. Doar 9% dintre chinezi au afirmat că ar avea încredere într-o persoană de altă naționalitate, în schimb ce germanii au prezentat un procent de 5@%, iar americanii și australienii de 62%.
12. În absența unei recompense, dopamina este activată de stimuli noi, iar nu de stimuli familiari, chiar dacă mai interesanți. Ceea ce înseamnă că noutatea în sine joacă rolul de recompensă.
13. Evoluția a format gândurile și emoțiile noastre în așa fel încât să putem avea succes, iar nu pentru a ne înțelege propriile motive.
Evoluția ne-a făcut în așa fel încât ne simțim fericiți atunci când ne formăm abilități care ne conferă cele mai bune șanse de a deveni valoroși pentru alții. Sentimentul de autonomie este esențial, căci ne permite să căutăm oportunități pentru a ne implica în domenii în care am putea excela.
14. Cei care fac parte din grupul de tulburări de personalitate de grupă B, care includ un comportament dramatic și imprevizibil, cu emoții paroxistice, precum cei cu narcisism, comportament histrionic, antisociali sau cu tulburarea borderline sunt asociați cu utilizarea extinsă a rețelelor sociale, în mare parte pentru că au comportament care excelează în a atrage atenția (se prezintă drept victime, transformă totul într-o catastrofă etc.).
15. Probabil că trăsăturile specifice celor cu ADHD au evoluat în societățile mai vechi pentru a recompensa explorarea, căutarea noului și migrarea, specifică grupurilor nomadice și migratoare. Cei cu ADHD au fost în avangarda mișcării de populare a planetei.
16. Strămoșii noștri nu aveam structuri formale de poliție și nici reglementări guvernamentale pentru a le asigura securitatea. Aceștia se bazau pe ei înșiși, pe rudele lor și pe rețelele de prieteni. În acest mediu o persoană care avea conexiuni puternice era mai sigură și mai influentă decât una la periferia grupului. Cei bine conectați puteau conta pe alții să aibă grijă de interesele lor, să le ia apărarea în conflicte și să le sprijine planurile.
17. Atunci când un sugar are o infecție, semnale privind această infecție ajung la mamă pe timpul suptului, ceea ce duce la stimularea sistemului imunitar al mamei și transmiterea ulterioară de anticorpi către sugar, pe timpul alăptării.
18. Cei care au nevoie de ajutor subestimează când de dornici sunt să ajute prietenii sau străinii cărora li se cere sprijinul, precum și cât de bine se vor simți cei care acordă ajutorul.
19. Deși bărbații și femeile nu diferă în ce privește sensibilitatea la recompensă, femeile sunt mult mai sensibile când vine vorba despre pedeapsă. Femeile au dezvoltat o mai mare sensibilitate față de rezultate negative, ceea ce se manifestă în pragul lor mai redus în raport cu frica. Acest prag este corelat cu nivelul de agresivitate comportamentală.
20. Mulți tineri gândesc „Aș vrea să învăț cum să vorbesc cu fetele”, dar ce trebuie să învețe de fapt este cum să vorbească cu oamenii, adică abilități sociale de bază.
21. Nu suntem creați pentru a fi fericiți, ci pentru a ne strădui să avem succes. Fericirea este trucul evoluției pentru a ne orienta către succes în viață.
22. Cea mai bună cale de a transforma membrii unui organizații independente în susținători ai unui stat autoritar este să infiltrezi acea organizație cu lideri care pot disemina propagandă.
23. Infracțiunea este o anomalie. Pentru fiecare persoană furioasă care atacă pe altcineva și pentru fiecare persoană care fură de la alții există sute de persoane furioase și la fel de lacome, care se abțin totuși.
24. Nimic nu este complicat în ce privește sărăcia. Sărăcia este starea de bază a umanității. Până foarte recent toată lumea trăia în condiții care pot fi privite drept sărăcie extremă. Chiar și elitele, împărați, aristocrați șamd trăiau în condiții îngrozitoare.
25. Scopuri clare și acționale sunt asociate cu starea de bine. Scopurile dau vieții un sens, iar când oamenii progresează spre atingerea acelor scopuri, experimentează ceea ce se numește fericire.
26. Bebelușii adorm mai repede dacă mama îi ține în timp ce se deplasează. Aproape jumătate adorm în 5 minute. Această reacție la transport este posibil să fie evoluat pentru a-i ține liniștiți dacă cel care-i ține identifică un prădător și este necesar ca evitarea acestuia să se facă în liniște.
27. Euristica recunoașterii este o regulă pe care o urmăm instinctiv pentru a evalua ce preferăm, dacă avem două sau mai multe opțiuni, indiferent de context. Regula este: când ai dubii, alegi ce este familiar.
28. Cei bogați plătesc pentru abonamente premium pentru a nu a trebui să privească toate reclamele. Asta înseamnă status social ridicat azi. Reclamele sunt pentru mase, nu pentru elite.
29. Norocul este mai egalitarist decât inteligența. Dacă oamenii ar fi recompensați strict după abilitățile acestora, lucrurile nu ar fi corecte, pentru că oamenii nu-și aleg abilitățile.
30. Abilitatea de a citi emoții pe fața oamenilor este cea mai bună între 15 și 30 de ani. Femeile de orice vârstă sunt în mod clar mai abile decât bărbații în a citi emoțiilor celorlalți.
Ideile de mai sus nu-i aparțin neapărat lui Henderson, ci sunt selecționate de acesta din diverse articole și cărți pe care acesta le-a citit.