Curiozitati din astronomieCât ar dura drumul până la Alfa Centauri la vitezele sondelor pe care le trimitem în prezent în spaţiu? Cu ce eroare a fost estimată vârsta Universului? Câte stele se nasc în Calea Lactee într-un an? Ce vârstă avea Universul când era de dimensiunile Căii Lactee?

 

 

 

Zece curiozităţi din astronomie (8)

 

 

1. În galaxia noastră, pentru fiecare stea foarte masivă de peste 65 de mase solare, alte 18.000 de stele similare Soarelui sunt produse. Astfel, aceste stele uriaşe sunt extrem de rare.

2. Densitatea Căii Lactee este de aproximativ un milion de ori mai mare decât densitatea medie a Universului.

3. Dacă Marte ar fi avut atmosfera groasă a lui Venus, iar Venus ar fi beneficiat de o atmosferă subţire asemeni celei marţiene, ambele planete vecine ar fi avut la sol condiţii asemănătoare cu cele de pe Terra.

4. Dacă am călători spre cea mai apropiata stea, Alpha Centauri, cu viteza cu care se deplasează sondele ce le trimitem în spaţiu, drumul doar dus ar dura 25.000 ani.

5. Vârsta Universului a fost stabilită, după cele mai noi observaţii ale WMAP, la 13,73 miliarde de ani, plus/minus 120 milioane de ani, adică o eroare de doar 0,87%, ceea ce nu este deloc rău...



6. Rata de formare a stelelor în galaxia noastră este de 4 pe an. Însă există galaxii, cum e şi GOODS 850-5, aflată la 12 miliarde de ani lumină, pe vremea când Universul era tânăr, ce formează în fiecare an peste 4.000 de stele.

7. Undele gravitaţionale poartă cu ele din energia obiectelor ce le emit. Astfel, mişcarea Pământului în jurul Soarelui are ca efect pierdere de energie, ceea ce se traduce prin schimbarea orbitei pe o alta tot mai apropiată de stea, rezultând în cele din urmă o coliziune. Însă stati linistiţi, ar dura o mie de milioane de milioane de milioane de milioane ani până când Pământul ar cădea pe Soare!

8. Un Univers comprimat până la dimensiunea galaxiei noastre, deşi pare mare, ar avea vârsta de doar o lună de zile.

9. Dacă am transforma brusc toată materia din Univers în radiaţie, aproape că nu am observa. Temperatura radiaţiei din Univers ar creşte de la 2,7 K la doar 10 K.

10. Dacă am trăi într-un Univers infinit, cu infinit de multe posibilităţi, ar trebui iremediabil ca undeva să ne găsim o replică perfectă. Distanţa probabilă unde am da de al doilea eu ar fi însă de 10 la puterea 10 la puterea 119 metri, cu mult dincolo de graniţele universului observabil.

Zece curiozităţi din astronomie (10)


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.