Suprafata selenaraDouă noi descoperiri prezintă indicii că două corpuri învecinate, Marte şi Luna, prezintă activitate tectonică recentă. Deşi erau considerate prea mici şi prea reci pentru ca aceste fenomene să se producă, geologia extraplanetară nu încetează să uimească.

 

 

 

Atenţie! Căderi de pietre pe Marte

În zona fracturii Cerberus Fossae au fost descoperite urme lăsate de roci ce au alunecat de pe coline în urma unor mişcări ale solului. Urmele respective au fost comparate cu cele produse în urma dislocărilor cauzate de cutremurele de pe Terra şi sunt similare. În schimb, nu se aseamănă cu dislocările produse de topirea gheţii marţiene.

Rocile marţiene dislocate au dimensiuni între 2 şi 20 m şi s-au deplasat în avalanşe. Alunecările s-au produs pe o rază de 100 km de la centrul aflat în zona Cerberus Fossae. Acest model a fost observat şi studiat şi pe Pământ. În 2009, un cutremur din centrul Italiei a produs acelaşi fenomen, pe o rază de 50 km de la epicentru. Având în vedere amploarea dislocărilor, cutremurul marţian a fost estimat la 7 grade pe scara Richter.

Analiza urmelor produse de alunecarea rocilor pe Marte arată că acestea ar fi de dată relativ recentă, pentru că nu au fost erodate de vânturi. Aceste vânturi au o putere apreciabilă de erodare, urmele lăsate de roverele de la sol fiind înlăturate complet în doar câţiva ani.




Luna se fracturează

Pe suprafaţa Lunii au fost descoperite văi, în urma unor imagini luate de NASA, ce sugerează o recentă activitate tectonică, nu mai veche de 50 de milioane de ani. Craterele care le acoperă sunt puţine. Fracturile scoarţei sunt locale.


Ce concluzii putem formula

În ceea ce priveşte satelitul nostru natural, aceste mişcări ne spun că Luna nu a fost complet formată din rocă topită la începuturi, având un nucleu solid. Altfel, contracţia sa în urma răcirii ar fi fost mai pronunţată şi n-ar mai fi permis fracturile observate în prezent.

În ceea ce priveşte planeta Marte, cutremurele au fost probabil cauzate de o activitate vulcanică recentă. Aceasta ar însemna căldură, ceea ce poate crea locuri în care, în interiorul scoarţei, să existe apă lichidă. Ar putea exista astfel zone propice pentru dezvoltarea vieţii.

 

 

Surse:
National Geographic News
Astrobio.net



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.