Curiozităţi astronomieCum apare Soarele, privit de pe Pluto? Cât de puternice sunt cutremurele înregistrate pe stelele neutronice? Care este corpul cu cea mai rapidă viteză de rotaţie din sistemul solar? Citiţi în continuare un nou articol cu 10 curiozităţi din astronomie.

 

 

 

 

Zece curiozităţi din astronomie (7)

1. Pe Pluto, Soarele străluceşte de 900 ori mai slab decât pe Terra, confundându-se pe cer cu o stea obişnuită, ceva mai strălucitoare.


2. Fiecare informaţie despre Sirius înregistrată între anii 100 î.C. şi 200 d.C. spune că steaua este roşie, deşi noi o ştim albă sau alb-albăstruie. Sa fi trecut un nor galactic prin faţa ei care să fi schimbat culoarea? Atunci unde este acel nor acum? Să fi fost companionul stelei, Sirius B, o gigantă roşie în acele vremuri, în prezent pitica albă? Atunci unde este nebuloasa planetară ce ar fi trebuit să se formeze?


3. Nu vă gândiţi la stelele cu masă mică ca la o soluţie pentru materia întunecată lipsă; nici una dintre acestea nu a murit încă (pentru a nu putea fi detectată) de când galaxia noastră a luat naştere.


4. Pentru o stea de 20 de ori mai masivă decât Soarele, hidrogenul va arde în aproximativ 10 milioane ani, heliul în jumătate de milion de ani, carbonul în 1.000 ani, oxigenul într-un singur an, iar siliciul va fuziona într-o săptămână.

 

 

 


5. O supernovă de proporţii poate atinge o luminozitate de 109 ori mai mare decât a Soarelui, ceea ce înseamnă că o singură stea rivalizează cu luminozitatea întregii noastre galaxii în primele ore după explozie.


6. Ganymede este singurul satelit din Sistemul Solar care are propria magnetosferă.


7. Corpul cu cea mai rapidă rotaţie din Sistemul Solar este Haumea, o planetă pitică ce face parte din Centura Kuiper. Rotaţia este atât de mare, încât o deformează într-un elipsoid cu dimensiunile de 2.000x1.600x1.000 km.


8. Cea mai excentrică orbită din Sistemul nostru Solar o are Nereida, satelit al lui Neptun, care la cea mai mare apropiere de planetă se află la 1.4 milioane de km, ca apoi să se departeze până la 9 mil. km. Dată fiind această mişcare, nu este posibil să se fi format împreună cu planeta, nici să fi fost capturată. Există o teorie care o pune în legătură cu alt satelit ciudat neptunian, şi anume Triton, care este singura lună cu mişcare retrogradă, probabil ca urmare a capturării sale din Centura Kuiper. Acest proces este posibil să fi imprimat mişcarea excentrică a Nereidei.


9. A fost înregistrat un cutremur de 32 grade pe scara Richter pe o stea neutronică, cutremur ce este de 1 milion de milioane de ori mai puternic decât unul de pe Terra.


10. Dacă la o distanţă de 100 a.l. de noi ar avea loc un cutremur pe o stea neutronică, ar distruge complet stratul de ozon ce ne protejează de radiaţiile venite din spaţiu.

 

Zece curiozităţi din astronomie (9)

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.