Cine nu ştie că atunci când iei antibiotice este interzis să bei alcool, pentru că alcoolul... ce? Doctori de familie, farmacişti ori rude, toţi ştiu şi ne spun că antibioticele şi alcoolul nu se folosesc în acelaşi timp. Dar cum au ajuns ei să ştie acest lucru? Are o bază ştiinţifică o asemenea afirmaţie ori este doar un mit? Să vedem...

 



Nu se mai ştie cum a apărut această idee în lume. Doctorul Karl Kruszelnicki este de opinie că originea ar fi pe undeva pe la mijlocul secolului trecut, când penicilina intra în uz ca prim tratament eficient împotriva unor infecţii cu transmitere sexuală, ca gonoreea ori sifilisul.

Se pare că doctorii erau îngrijoraţi că efectele noului medicament minune ar fi anulate de către alcool. Aşa că pacienţilor li se cerea să se abţină de la a folosi alcool pe timpul tratamentului.

Citiţi şi: Cum funcţionează antibioticele

 



Un studiu recent sugerează că această teamă ar putea avea baze solide. Pacienţii dintr-o clinică britanică ce primeau tratament pentru infecţii cu transmitere sexuală se angajau mai uşor în activităţi sexuale riscante atunci când erau băuţi.

Sfatul abţinerii de la alcool atunci când se iau antibiotice este bun atunci când este vorba despre un mic grup de medicamente anti-infecţie ce includ metronidazol (Flagyl, Metronide ori Metrogyl), tinidazol (Fasigyn ori Simplotan) şi sulfametoxazol-trimetoprim (Bactrim, Co-trimoxazole). Aceste medicamente blochează una dintre principalele canale implicate în metabolizarea alcoolului şi duc la acumularea rapidă a acetaldehidelor, care sunt responsabile pentru multe dintre simptomele mahmurelii. Luând aceste medicamente şi ingerând alcool (nu ma mult de un pahar de bere) te vei alege cu o faţă roşie, stări de vomă şi leşinuri.

Dar aceste medicamente anti-infecţie au utilizări specializate, pentru a trata infecţii cu giardia ori viermi intestinali, de exemplu, şi ar fi neobişnuit ca doctorul să nu vorbească pacientului despre posibile reacţii adverse.

Citiţi şi: Sunt utile antibioticele împotriva viruşilor?

Pentru toate celelalte clase de antibiotice nu există dovezi că utilizarea lor împreună cu alcoolul ar avea afecte adverse. Un articol ce tratează problema interferenţei alcoolului cu medicamentele poate fi accesat aici.

Desigur, faptul că alcoolul nu interferează cu antibioticele nu înseamnă că e o bună idee să consumaţi alcool în exces atunci când aveţi o infecţie, pentru că efectele alcoolului vă pot agrava starea produsă de boală.

Alcoolul produce dilatarea vaselor de sânge, iar acest lucru poate interfera cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului pentru a încetini răspândirea infecţiei.

Citiţi şi: Noua apocalipsă: rezistenţa la antibiotice

Rinichii tăi vor fi forţaţi de către alcool să elimine mai mult fluid, ceea ce poate duce la deshidratare. În plus, durerea musculară provocată de infecţia virală poate fi agravată de ingestia de alcool.

Unele antibiotice (isoniazid şi flucloxacillin) pot inflama ficatul (provocând uşoare hepatite) în anumite cazuri. O noapte bogată în alcool poate inflama suplimentar ficatul, care oricum se străduieşte să elimine alcoolul.

Aşadar, dacă nu te simţi bine, dar vrei să petreci serios, recomandabil să reduci consumul de alcool, fie că iei, fie că nu iei antibiotice. Te vei recupera mai repede şi vei reduce riscul apariţiei complicaţiilor.

Dar dacă iei antibiotice care nu se potrivesc deloc cu alcoolul, atunci respectă sfatul de a nu bea, pentru că altfel vei regreta chiar şi utilizarea unei cantităţi mici de alcool.

Totuşi, pentru cele mai multe persoane care folosesc antibiotice, un pahar de bere nu ar trebui să le dăuneze în niciun fel.

Traducere după you-cant-mix-antibiotics-with-alcohol

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.