Mulți cred că vitaminele și mineralele sunt utile întotdeauna și că, în principiu, nu pot fi vătămătoare. Dar, așa cum este cazul în multe situații, există multe potențiale pericole în utilizarea în exces a celor două tipuri de micronutrienți.


Ce sunt vitaminele și mineralele?

Există două tipuri de nutrienți: macronutrienții (carbohidrații, grăsimile (incluzând acizii grași și colesterolul), fibrele și apa) - care furnizează energie organismului și micronutrienții (vitaminele și mineralele) - care sunt necesari în cantități mult mai mici.

Vitaminele și mineralele nu conțin energie, dar sunt importanți în producerea de energie la nivelul organismului.

Vitaminele sunt necesare pentru eliberarea și utilizarea energiei în metabolismul carbohidraților, lipidelor și proteinelor. În plus, sprijină creșterea și dezvoltarea organismului, vederea, funcția imună, contracția musculară, transportul oxigenului, construirea oaselor și cartilagiilor, construirea și repararea țesutului muscular șamd.

Vitaminele sunt solubile în apă și în grăsime, în funcție de cum sunt absorbite, transportate și păstrate în organism. Cele solubile în apă, ca vitaminele B și C, nu sunt stocate în organism, dar A, D, E și K sunt, în țesutul adipos.

Mineralele sunt componente structurale ale multor țesuturi, precum oasele, unghiile sau dinții. Ajută la reglarea pH-ului din mușchi, contracția musculară, inclusiv a inimii, impulsurilor nervoase, transportului oxigenului, construirii și reparării mușchilor.


Suplimentele alimentare

Vitaminele și mineralele se găsesc pe piață sub formă de suplimente alimentare. Sute de milioane de persoane din întreaga lume consumă suplimente alimentare, începând de la vitamine şi terminând cu produse pentru slăbit. Majoritatea suplimentelor alimentare nu sunt necesare atunci când o persoană are o dietă echilibrată. În plus, anumite substanţe pot fi toxice pentru organism dacă depăşesc doza maximă admisă sau dacă se asociază cu alte medicamente; de aceea ar trebui să fie consumate doar în anumite condiţii şi la recomandarea specialiştilor (medici, nutriţionişti, farmacişti).

Un articol detaliat despre suplimentele alimentare puteți citi aici: Scurt ghid privind utilitatea și utilizarea suplimentelor alimentare
Suplimentar, puteți citi articolul: Mit și realitate despre chimicalele din viața de zi cu zi

Trebuie știut că, spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu trebuie însoțite de avertismente privind eventuale riscuri. Iar procesul de punere de piață este infinit mai simplu decât în cazul medicamentelor.


Riscurile asociate consumului de vitamine și minerale


Efecte secundare. Pe fondul uzului excesiv pot apărea efecte secundare, pe termen scurt sau lung. Pot apărea noi boli ori se pot înrăutăți boli existente.

Interacțiunea cu alte medicamente. Un alt posibil efect constă în diluarea eficienței unor medicamente ori creșterea toxicității acestora.

Costurile. Prețurile suplimentelor alimentare nu sunt mici și pot afecta bugetul unora, în detrimentul unor medicamente realmente necesare.

Întârzierea unor terapii eficiente. Mulți cred că aceste suplimente alimentare le vor rezolva diverse probleme de sănătate și, prin urmare, nu apelează la medicina alopată (Vezi aici ce înseamnă medicina alopată; iar dacă vrei să te amuzi, citește și articolul nostru despre Aberațiile din medicina românească).

False speranțe sau fraudă. În multe situații modul în care anumite suplimente alimentare sunt promovate, oficial sau nu, oferă speranțe nejustificate celor cu diverse afecțiuni.

Supraîncărcarea organismului cu substanțe diverse. Pe măsură ce numărul de medicamente și suplimente alimentare crește, crește și riscul ca ceva rău să se întâmple, fie că e vorba despre efecte secundare, interacțiuni cu alte medicamente ori altceva.


Cheia este doza potrivită

Unele suplimente alimentare sunt recomandate de doctori. De exemplu, femeilor însărcinate li se prescrie uneori acid folic și iod pe timpul sarcinii ori alte suplimente pentru diverse carențe identificate (cum ar fi carența de fier).

Mulți uită, de exemplu, că vitaminele se găsesc de regulă în alimente și nu este nevoie de doze separate suplimentare sub formă de suplimente alimentare.

Deși sunt anumite situații în care vitaminele și suplimentele pot fi utile, consumatorii trebuie să cunoască acele situații (iar pentru asta cel mai recomandat este o discuție cu doctorul) și să trateze suplimentele alimentare cu prudență, pentru a nu-și provoca rău.




Inspirat din TheConversation

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.