Probabil aţi observat că atunci când se vorbeşte despre medicina modernă, vestică, aceasta este numită şi „medicina alopată”. Acestă denumire are o istorie interesantă. Iată de ce.

Termenul "alopat" este derivat din cuvintele greceşti ἄλλος, állos, „alt" „diferit" şi πάθος, páthos, „suferind".

Termenul a fost inventat de nimeni altul decât inventatorul homeopatiei, o ramură a pseudomedicinei, Samuel Hahnemann, în 1810. Conceptul de „medicină alopată" s-a vrut iniţial unul care să ia în derâdere medicina tradiţională de la acea vreme. Şi trebuie admis că medicina de început de secol al XIX-lea era departe de medicina secolului al XXI-lea, căci însă mai credea că bolile sunt cauzate de un dezechilibru umoral (teoria celor patru umori), se practica vărsarea de sânge, printre alte teorii neştiinţifice.

Hahnemann, prin termenul „alopat", a vrut să semnaleze faptul că tipul tradiţional de medicină funcţiona după principiul „opusul tratează opusul", metodele tradiţionale tratând simptome. În schimb homeopatia funcţionează pe principiul tratării cu substanţe „similare" cu cele care provoacă boala, diluate.

Hahnemann a observat că practicile utilizate (printre care lipitorile) adesea cauzau mai multe probleme decât rezolvau, aşa că a hotărât să dezvolte o cale mai bună şi mai sigură de a echilibra cele patru umori. Corpul ar putea să le echilibreze singur, s-a gândit el, dacă ar fi impulsionat prin administrarea unei mici doze din otrava sau toxina considerată responsabilă pentru dezechilibru. A numit asta legea similarităţii.

Dacă medicina tradiţională a evoluat, a devenit ştiinţifică, homeopatia a încremenit în proiect, fiind astăzi doar o ramură a complexului de domenii care compune medicina alternativă. Homeopatia se menţine destul de răspândită, promovându-şi produsele pe mai toate pieţele lumii.

În concluzie, termenul de medicină alopată se referă la medicina modernă, vestică, dar denumirea vine dintr-o vreme în care medicina tradițională nu avea abordarea ştiinţifică de astăzi. De aceea conceptul de „medicină alopată" nu este acceptat de totalitatea lumii medicale, dat fiind sensul peiorativ iniţial.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.