ArtitrăAproximativ 27 de milioane de americani suferă de artrită şi mai mult de 3 milioane din aceste cazuri se datorează unei leziuni la o încheietură, adesea la genunchi, care provoacă lent şi sigur deteriorarea cartilajului. Detalii  în continuare.

 

 

 

 

 

Un medicament folosit frecvent poate preveni osteoartrita la persoanele care suferă de leziuni grave ale articulaţiei.

 

 


Un nou studiu de la MIT sugerează că un medicament pe bază de steroizi, utilizat în prezent pentru a trata bolile inflamatorii, ar putea stopa osteoartrita chiar înainte de a se instala, dacă este administrat la scurt timp după leziune.

„În esenţă, este schimbarea scopului unui medicament deja existent”, spune Alan Grodzinsky, autorul principal al studiului, profesor de inginerie biologică, mecanică şi electrică şi directorul Centrului pentru Enginerie Biomedicală de la MIT.

Grodzinsky şi colegii săi publică descoperirile lor pe 2 septembrie, în al doilea număr al revistei Cercetarea şi Terapia Artritei. Alţi autori sunt Yihong Lu, beneficiar recent al titlului de doctor în bioinginerie şi Christopher Evans, onorat cu titlul de Maurice Edmond Mueller Professor of Orthopedic Surgery la Havard Medical School.

Leziunile articulare grave sunt mai frecvente la persoanele mai tinere, care participă mai mult la sporturi ca baschet sau ski, unde e posibil să îşi rupă ligamentele, cum ar fi ligamentul încrucişat anterior. Serviciul militar şi accidentele auto sunt, de asemenea, surse comune de leziuni articulare la persoanele tinere.

În majoritatea cazurilor, pacientul este tratat cu medicamente non-steroidiene antiinflamatoare ca ibuprofen pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Săptămâni sau luni mai târziu, pacientul poate suferi o intervenţie chirurgicală pentru a stabiliza articulaţia.

În aproximativ 50% dintre cazuri, cartilajul pacientului se distruge constant după leziunea suferită, eventual conducând la artrită, spune Martin Lotz, profesor de medicină moleculară şi experimentală la Scripps Research Institute, care a fost implicat în studiu. În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni această degradare a cartilajului.

„Există o oportunitate aici”, adaugă Lotz la strategia de intervenţie imediată a celor de la MIT. „Dacă se procedează conform acesteia, nu numai că ameliorezi inflamaţia şi durerea articulaţiei, ai putea chiar reduce riscul de a dezvolta artrita”.

În noul studiu, cercetătorii MIT au testat efectele glucocorticoizilor - steroizi care pot ajuta la reducerea inflamaţiei şi a durerii în articulaţiile artritice. Doctorii au prescris aceste medicamente pentru tratamentul artritei reumatoide cronice pentru persoanele mai în vârstă.

Cercetătorii au experimentat pe ţesut cartilaginos uman şi bovin. Întâi au deteriorat ţesutul, apoi l-au inundat cu proteine inflamatoare numite citokine, care sunt de obicei eliberate după o leziune a articulaţiei. Citokinele au grăbit deteriorarea cartilajului.

În ţesuturile deteriorate tratate imediat cu dexametazonă glucocorticoidă, alterarea cartilajului a fost oprită. De asemenea, medicamentul a avut efect când a fost administrat la o zi sau două după leziune, ceea ce este important deoarece oamenii care suferă de leziuni ale articulaţiei s-ar putea să nu se ducă imediat să-i vadă un doctor, spune Grodzinsky.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă dexametazona ar putea vindeca deteriorarea deja existentă a cartilajului, dar plănuiesc să testeze asta în studiile viitoare. De asemenea, ei plănuiesc să facă studii pe animale pentru a determina câte tratamente ale articulaţiei sunt necesare pentru a obţine efectul protector. Dacă aceste studii pe animale au efecte pozitive, rezultatele ar putea fi transferate repede la tratamentele umane, spune Grodzinsky, deoarece medicamentul este deja aprobat pentru uz uman.

Echipa de cercetare a investigat modul în care dexametazona îşi exercită efectele sale de protecţie. Deşi procesul nu este încă pe deplin înţeles, au găsit unele dovezi care sugerează că dexametazona blochează degradarea aggrecanului, un complex de proteine şi carbohidraţi, care este o componentă structurală majoră şi funcţională din punct de vedere biomecanic a cartilajului. De asemenea, se cercetează şi cantitate de medicament necesară.

 



Textul este traducerea articolului Stopping arthritis before it starts, publicat pe web.mit.edu.
Traducere: Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.