Imagine a virusului SARS-CoV-2 obținută cu ajutorul microscopului electronic

Suntem în era Omicron, o variantă a virusului SARS-CoV-2 mai infecțioasă, dar mai „blândă” decât tulpina Delta. Dar Omicron nu reprezintă neapărat sfârșitul pandemiei, iar virulența virusului nu se reduce odată cu timpul.

Sper, ca cei mai mulți dintre noi, ca noul coronavirus să nu devină mai letal prin versiuni ulterioare. Dar este bine să ne reamintim că ceea ce tot auzim de ceva vreme și pare că este confirmat de Omicron, și anume că virusul „vrea” să se răspândească și nu-l avantajează să omoare gazda, deci își pierde ușor ușor „colții” - este doar o poveste de adormit copii. Un virus nu „vrea” nimic, iar evoluția este „oarbă”. Dacă viitoare tulpini ale SARS-CoV-2 vor fi sau nu mai letale decât Omicron ține pur și simplu de șansă.


De ce vaccinurile nu sunt foarte eficiente împotriva Omicron

Multe vaccinuri existente pregătesc sistemul imunitar pentru a recunoaște o anume secvență a virusului care constă din 201 de aminoacizi care permite intrarea în celula umană.

Varianta Delta a fost caracterizată de mutații ale doi aminoacizi (în raport cu versiunea originară), ceea ce a păstrat vaccinurile eficiente. Tulpina Omicron are 15 astfel de mutații, ceea ce permite ca virusul să „păcălească” sistemul imunitar, chiar și în cazul celor vaccinați.

Dar posibilitățile de a suferi mutați sunt mult mai mari. Fiecare aminoacid putând suferi 19 mutații diferite. Există circa 2.000 de mutații posibile ale celor 201 aminoacizi, mutații care mențin capacitatea virusului de a intra în celula umană.

Deși Omicron a urmat, temporal, variantei Delta, Omicron nu este totuși o tulpină ce derivă din Delta.


Va deveni SARS-CoV-2 asemenea gripei?

Este greu de răspuns la întrebare, dar probabil că nu greșim dacă spunem că virusul a dovedit o bună capacitate de a evolua, ceea ce înseamnă că acesta va menține starea pandemică pentru o perioadă imposibil de precizat.

Atâta vreme cât capacitatea virusului de a produce îmbolnăviri grave este redusă, tendința curentă de a-l trece în planul secund se va păstra. Să nu uităm că astăzi o mare parte a populației este ori vaccinată, ori trecută prin boală. Așadar, există un nivel de imunitate satisfăcător la nivel macro pentru a reduce impactul Omicron.

Măsurile de protecție, vaccinarea și medicația dedicată vor fi în continuare cele mai bune strategii pentru a evita reîntoarcerea măsurilor dure de până acum câteva săptămâni.

Mai multe despre posibila evoluție a virusului puteți citi în acest articol recent publicat de NYTimes.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.