Incalzirea globalaÎncălzirea globală este procesul de creştere a temperaturii atmosferei şi apelor, determinat de eliberarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră. Aceste gaze sunt eliberate în atmosferă ca urmare a activităţi omului, dar şi ca efect al activităţii vulcanice de pe Terra.

 

 

 

Factorii care ameninţă biodiversitatea (3)

 

Încălzirea globală. Explicaţia fenomenului

Încălzirea globală este procesul de creştere a temperaturii atmosferei şi apelor, determinate de eliberarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră (metan, dioxid de carbon). Aceste gaze sunt eliberate în atmosferă atât ca urmare a activităţi omului, cât şi ca urmare a unor fenomene naturale ca vulcanismul.

Acest fenomen are loc şi datorită subţierii sau găuririi stratului de ozon, care protejează planeta de o parte din radiaţiile solare.

 

Evolutia temperaturilor medii anuale inregistrate

Evoluţia temperaturilor medii anuale şi a mediilor pe cinci ani în epoca industrializării
credit: Wikimedia Commons

 

Efecte ale încălzirii globale

Un prim efect şi unul dintre cele mai importante efecte ale încălzirii globale este topirea gheţarilor. Datorită topirii gheţarilor nivelul mărilor şi oceanelor ar putea creşte. O creştere de câţiva metri a nivelului oceanelor, ar avea efecte devastatoarea asupra zonelor de coastă.


Datorită creşterii temperaturii ar creşte şi intensitatea evaporaţiei, crescând intensitatea evaporaţiei creşte numărul precipitaţiilor şi furtunilor (trebuie doar sa ne gândim la numărul de uragane şi furtuni violente din ultimele decenii). Creşterea cantităţii de precipitaţii determină creşterea eroziunii.
De asemenea toate aceste efecte naturale ar avea consecinţe profunde asupra societăţii omeneşti. Probabil in zonele afectate de aceste dezastre ar avea loc conflicte militare datorate nevoii de resurse.


Cauzele  încălzirii globale

Încălzirea globală este determinată de activităţile umane, care implică arderea combustibililor fosili. Termocentralele, centrale energetice care furnizează energie electrică prin arderea combustibililor fosili, eliberează în atmosferă cantităţi însemnate  de gaze cu efect de seră. Mijloacele de transport eliberează şi ele cantităţi mari de dioxid de carbon.


Există şi adepţi ai teoriei conform căreia cauzele încălzirii globale nu sunt antropice, ci aceasta ar fi produsul unui ciclu de încălzire-răcire a planetei.

 

 

Ciclul carbonului in natura

Circuitul carbonului în natură
credit: Wikimedia Commons


Stratul de ozon

Stratul de ozon  reflectă o parte din radiaţiile ultraviolete. Ozonul se formează în straturile superioare ale atmosferei din trei atomi de oxigen. Supuse radiaţiilor puternice moleculele de oxigen (O2) se dezbină în doi atomi atomi de oxigen. Atomii de oxigen astfel rezultaţi se unesc câte trei formând molecula de ozon.

Subţierea stratului de ozon
Stratul de ozon este ca şi un scut care ne protejează planeta de radiaţiile ultraviolete.
Subţierea lui se datorează freonilor (CFCs - clorofluorocarbonaţii) folosiţi la spray-uri şi instalaţii frigorifice. În Antarctica datorită lansării în număr mare a rachetelor stratul de ozon a fost găurit.


O conspiraţie?


Cum există o teorie a conspiraţiei pentru orice, există una şi pentru încălzirea globală. Adepţii acestei teorii consideră că încălzirea globală nu este un fenomen real, ci o invenţie a guvernelor statelor dezvoltate economic, cu scopul de a subjuga statele în curs de dezvoltare impunându-le reducerea activităţii industriale pentru a proteja mediul.


Soluţii


Cea mai importantă soluţie este folosirea energiilor alternative. Folosirea mijloacelor de transport cu motoare electrice este o altă soluţie. De asemenea omenirea trebuie sa economisească energia deoarece încălzirea globală se datorează tocmai nevoi de obţinere a energiei.


Surse alternative de energie (5)


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.