EolieneÎn articolul anterior am vorbit despre încălzirea globală şi am menţionat că unul din factorii care produc încălzirea globală este reprezentat de eliberarea în atmosferă a unor gaze rezultate din arderea combustibililor fosili în centralele termice.

 

 

Încălzirea globală (4)

În acest articol  vom prezenta câteva surse de energie alternative, mai prietenoase cu mediul, o alternativă la termocentrale.


Ce este o centrală electrică?

O centrală electrică este un ansamblu de instalaţii şi aparate, având ca scop obţinerea energiei electrice. Centralele electrice sunt de mai multe tipuri, deosebindu-se una de alta prin tipul de energie transformată în energie electrică: termocentrale, centrale eoliene, mareomotrice, geotermice, hidrocentrale şi centrale nucleare. În acest articol vom prezenta aceste tipuri de centrale, cu excepţia celor termice. Centralele termice provoacă încălzirea globală prin eliberarea de CO2, rezultat din arderea combustibililor fosili.


Centralele eoliene

Centralele eoliene transformă energia eoliană (a vântului) în energie electrică. Energia eoliană a fost folosită din timpuri vechi la ambarcaţiunile cu pânze şi la morile de vânt.

 

 

Moară de vânt

Moară de vânt



Energia eoliană nu este poluantă, dar acest tip de energie necesită spaţii întinse şi nu poate fi produsă decât în zonele cu vânturi destul de puternice.


Centralele mareomotrice

Centralele mareomotrice convertesc energia mareelor în energie electrică. Exista două tipuri de centrale mareomotrice: care utilizează  energia cinetică a apei şi care utilizează energia potenţială a apei, obţinută prin ridicarea nivelului apei.


Centralele geotermice

Centralele geotermice folosesc energia termică a Terrei din zonele cu activitate vulcanică. Islanda foloseşte foarte mult acest tip de energie, mediul bogat în gheizere şi vulcani permiţându-i acest lucru.


Hidrocentralele

Hidrocentralele convertesc energia cinetică a apei în energie electrică. Dezavantajul acestui tip de centrală este faptul că prin construirea barajelor, obiceiurile faunei legate de respectivul curs de apă sunt profund schimbate.


Centralele nucleare

"Puterea atomului" este devastatoare dacă este folosită iresponsabil, să ne amintim doar de bomba atomică. Avantajul energiei nucleare este faptul că nu eliberează gaze cu efect de seră în atmosferă, dar produce deşeuri radioactive. Centralele nucleare folosesc energia rezultată din fisiunea nucleară, reacţia de rupere a nucleelor atomice ale metalelor radioactive.

Sfârşit

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.