Scăderea biodiversităţii este produsă de vânătoarea şi pescuitul excesive, distrugerea habitatelor, poluare etc. Unul dintre cele mai mari pericole de care este ameninţată biodiversitatea este distrugerea habitatelor. Mai multe, în continuare ...
Influenţa agriculturii asupra mediului (2)
Habitatele terestre sunt ameninţate de extinderea aşezărilor şi de către agricultură. Creşterea populaţiei globului determină extinderea aşezărilor şi terenurilor agricole.
Pădurile trebuie protejate şi dintr-un alt motiv, şi anume pentru că ele constituie ,,plămânul verde al Terrei", producând o mare cantitate de oxigen. De asemenea, defrişarea pădurilor produce eroziunea solului.
Fiecare peisaj natural, fie că vorbim despre o pajişte, despre o pădure sau despre o mlaştină constituie un mediu de viaţă important pentru diverse organisme, de aceea trebuie protejate.
Vânătoarea şi pescuitul excesiv
Animalele de pradă vânează pentru a se hrăni şi pentru a-şi hrăni puii, dar omul este singurul animal care ucide din plăcere. Suntem impresionaţi când vedem cazuri în care animalele atacă oameni, dar când omul ucide cu cruzime aceste animale cei mai mulţi rămânem pasivi.
La pescuit
credit: gilad.deviantart.com
Oameni au vânat şi continuă să vâneze, nu pentru a-şi asigura hrana, ci pentru blănuri, fildeşi, oase etc. Tigrii sunt ucişi pentru oasele lor, deoarece se consideră că acestea au proprietăţi afrodiziace. Elefanţii sunt ucişi pentru a li se lua fildeşii, folosiţi pentru confecţionarea diverselor obiecte.
Poluarea
Şi poluarea are un efect nefast asupra biodiversităţii. Poluarea cu petrol are un efect devastator asupra apelor. Deversarea în ape a resturilor organice determină dezvoltarea excesivă a algelor. După moartea acestor alge, se consumă cantităţi mari de oxigen pentru a le degrada, astfel cantitatea de oxigen scade mult şi îngreunează respiraţia faunei acvatice.