NaturaHolocenul, cu al său climat moderat, remarcabil de potrivit pentru noi, oamenii, s-a încheiat. Am alterat climatul, geologia şi hidrologia Pământului atât de masiv, profund şi de durabil, încât geologii propun o desemnare formală a unei noi epoci geologice: antropocenul.

 

 

 

Cercetătorii lumii vor decide dacă este oportună recunoaşterea acestei noi epoci şi va mai trece o decadă ori chiar mai mult până când se va lua o decizie în acest sens. Cu toate acestea acum este un moment oportun pentru noi toţi pentru a lua act de Pământul pe care l-am creat. Un motiv pentru a face acest lucru este acela de a răspunde la următoarea întrebare fundamentală: va dura antropocenul suficient de mult pentru a justifica desemnarea sa ca o nouă epocă ori va rămâne un simplu eveniment geologic asemănător impactului unui asteroid? Ne va ajuta, de asemenea, să răspundem unei întrebări şi mai profunde: ce ne facem de acum încolo?

Prima lecţie a istoriei este simplă: antropocenul a fost o lungă perioadă în pregătire. Alterarea semnificativă a biosferei de către om a început acum mai bine de 15 mii de ani, pe când triburile paleoliticului au descoperit învăţarea socială, vânătoarea şi tehnologii de căutare a hranei care, împreună cu folosirea focului, le-a permis să între în ţinuturile împădurite şi să ucidă animalele mari existente aici.

Aceste "amprente" ale omului din paleolitic asupra naturii au fost importante şi pe suprafeţe întinse, dar sunt minore în comparaţie cu impactul apariţiei agriculturii acum 8 mii de ani. Prin domesticirea unor specii de animale şi plante şi prin dezvoltarea ecosistemelor necesare creşterii acestora, oamenii au introdus o serie de procese de mare amploare, specifice antropogeniei, în biosferă.

 

Oamenii au transformat Pământul dincolo de posibilitatea de refacere - dar în loc să privim înapoi cu disperare, ar trebui să privim înainte, pentru a vedea ce putem face.

 

Modificările umane ale sistemelor Pământului sunt de o mai mare amploare şi mai complexe decât ne-am putea aştepta, bazându-ne doar pe cifre. Acum 8 mii de ani, cu o populaţie de circa 10 milioane, oamenii au alterat o cincime din suprafaţa lipsită de gheaţă a Terrei, în primul rând prin folosirea focului pentru a înlătura pădurile. Motivul pentru care populaţii mici au avut un atare impact asupra solului a fost acela că agricultura străveche s-a bazat pe eficienţa muncii. Primii fermieri nu foloseau plugul şi asta însemna mutarea culturilor către zone cu pământ mai fertil în mod constant. În consecinţă, mare parte a solului era în curs de regenerare, dându-se naştere unor zone împădurite semi-naturale. Acestea au fost printre primele bioame (biom: complex ecologic care se formează în raport cu un anumit mediu ambiant. nt) ori "antroame".

În acest fel populaţiile umane au fost capabile să crească şi să se extindă pentru milenii, convertind întinse păduri virgine în arii împădurite semi-naturale şi teritorii mai puţin productive în zone pentru animale. Pe măsură ce populaţiile tot creşteau şi deveneau mai dense, acestea au transformat Pământul, introducând aratul, irigarea, fertilizarea şi strângerea recoltelor. Până în 1750 mai mult de jumătate din biosfera terestră a fost transformată în antroame, lăsând urme din ce în ce mai importante în sol, sedimente şi atmosferă. Acest proces a dat naştere unor zone rurale dens populate şi unor antroame urbane în care cei mai mulţi dintre noi locuim astăzi.

Apariţia sistemelor industriale în secolul trecut a transformat cea mai mare parte a biosferei terestre în antroame intens folosite, dominate de noi procese ecologice. Acum, numărând 7 miliarde, continuăm să transformăm ultimele bioame sălbatice în antroame - un proces care se va termina curând, când vom atinge limitele biosferei utilizabile. Deja mai mult de 12 procente ale solului fără gheaţă sunt folosite în mod continuu pentru recolte, iar 16 procente pentru creşterea animalelor.

 

 

Blocuri de gheaţă pe apă la asfinţit
Blocuri de gheaţă pe apă la asfinţit
credit: dawnim.deviantart.com

 

Astfel ne regăsim în antropocen. Chiar dacă populaţia lumii va scădea substanţial ori solul va fi folosit în mod mult mai eficient, durata, intensitatea şi amploarea activităţii umane a modificat biosfera terestră suficient de mult pentru a lăsa urme geologice substanţial diferite faţă de orice altă epocă. Biodiversitatea, biogeochimia şi evoluţia Pământului sunt remodelate profund de noi - şi sunt, de aceea, în mâinile noastre.

Nu va exista nicio întoarcere către o epocă trecută. Modelul global al holocenului a dispărut, iar întoarcerea acestuia nu mai este posibilă, sustenabilă ori chiar dezirabilă. Nu mai este Mama Natură cea care are grijă de noi, ci noi cei care va trebui să avem grijă de ea.

Acest aspect ridică o importantă, dar neglijată întrebare:  putem noi să creăm un antropocen de calitate? Vom ajunge în viitorul îndepărtat să privim în urmă cu mândrie?

Noi am văzut ceea ce putem face şi este grozav. În doar câteva milenii, umanitatea a evoluat ca o forţă globală a naturii - un sistem interconectat de miliarde de indivizi creând şi susţinând o nouă ecologie globală. Trăim mai mult decât oricând în istorie şi standardul nostru de viaţă este mai ridicat ca niciodată. Aceste realizări fără precedent demonstrează în mod clar abilitatea remarcabilă a sistemelor noastre sociale şi a tehnologiei de a se adapta şi de a evolua.

Cu toate acestea este uşor să observăm ceea ce am pierdut ori suntem în curs să distrugem. Pădurile şi peştii sălbatici sunt aproape dispăruţi. Încălzim atmosfera, topim calotele de gheaţă ale Terrei, acidificăm oceanul, poluăm solul şi marea, forţăm dispariţia unor specii şi, în anumite zone, lăsăm în urmă pământuri sărăcite de monoculturi şi buruieni.

Putem privi la tot ceea ce am creat şi să observăm doar ceea ce am distrus. Dar ar fi, cred, o greşeală. Cu siguranţă că putem crea un antropocen mai bun. În realitate abia am început această transformare; cunoştinţele şi puterea noastră nu au fost niciodată mai grozave. Va trebui să lucrăm împreună şi pentru planetă pe baze noi. Primul pas va fi să lucrăm cu propriile minţi. Holocenul este încheiat. În antropocen noi suntem creatori, ingineri şi întreţinători globali permanenţi ai unei naturi sustenabile.{jcomments on}

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului "Forget Mother Nature: This is a world of our making" de Erle C. Ellis. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.