TerraDupă cum am menţionat şi în articolul anterior, Terra are în componenţă în prezent 6 continente. În acest articol vom face o scurtă prezentare a celor şase continente şi a câtorva continente din trecutul geologic al planetei noastre.

 

 

Formele de relief (6)


Europa

Cu o suprafaţă de 10.180.000 km², Europa este al doilea cel mai mic continent după Australia. Europa este despărţită de Asia prin Munţii Ural şi Râul Ural la est şi munţii Caucazului la sud-est. În nord, Europa are deschidere la Oceanul Arctic, iar în vest la Oceanul Atlantic. Europa este despărţită de Africa la sud prin Marea Mediterană.

 

Europa


Acestea sunt limitele geologice ale Europei, dar aceasta are şi limite culturale, politice sau economice. Astfel din punct de vedere cultural teritoriul Rusiei este considerat ca făcând parte din Europa, deoarece prezintă o cultură asemănătoare cu cea a ţărilor europene, deşi cea mai mare parte a teritoriului acestei ţări se află în Asia.

Unii oameni de ştiinţă consideră că Europa formează împreună cu Asia un singur continent, Eurasia.  Insule precum Cipru, Creta, Sardinia sau Corsica sunt considerate ca aparţinând Europei.


Africa

Africa este ce de-al doilea continent ca mărime după Asia şi cel mai populat. Africa este despărţită la nord de Europa prin Marea Mediterană, la est de Asia prin canalul Suez. În sudul Africii se întâlnesc Oceanul Indian cu cel Atlantic.

 

Africa

 

Asia

Asia este cel mai întins continent, având o suprafaţă de 44579000 km². Asia este delimitată de Munţii Ural şi Râul Ural, Marea Caspică şi Canalul Suez la vest, Oceanul Îngheţat la nord, Oceanul Indian la sud şi Oceanul Pacific la est.

 

Asia


Vârful Everest (imagine jos), cel mai înalt din lume se află în Asia, făcând parte din lanţul Himalaya.

Everest

 

America de Sud

America de sud este legată de America de Nord, printr-o porţiune denumită istmul Panama. Un istm este o formaţiune care leagă două continente între ele. În estul Americi de Sud se află Oceanul Atlantic, iar în vest Oceanul Pacific. În sudul continentului apele celor două oceane se întâlnesc.

America de sud prezintă o biodiversitate asemănătoare cu cea Africană, de asemenea America de Sud este singurul continent, în afara Australiei, pe care trăiesc marsupiale; acest lucru demonstrând vechile legături dintre cele două continente.

 

America de Sud

 

America de Nord

America de Nord este continentul situat în emisfera nordică, mărginit la est de Oceanul Atlantic, la vest de Oceanul Pacific, iar la sud de America de Sud. Din punct de vedere al biodiversităţii prezintă asemănări cu Europa şi Asia.

 

America de Nord

 

 

Australia

Australia este cel mai mic dintre cele şase continente, dar în ciuda dimensiunilor sale reduse prezintă o mulţime de tipuri de peisaje de la jungle la deşerturi şi o faună şi floră deosebit de bogate şi exotice.

 

Australia


Acestea sunt continentele actuale şi principalele lor limite, în continuare vom face o scurtă prezentare a unor continente existente în trecut.


Antarctica

Antarctica este mărginită de apele oceanelor Atlantic, Indian şi Pacific. 98% din suprafaţa acestui continent este acoperită de un strat de gheaţă de 1,6 km.

Antarctica

 

Rodinia

Rodinia a fost un supercontinent, format acum aproximativ un miliard de ani, care cuprindea majoritatea suprafeţei uscate actuale. Acum aproximativ 750.000.000 de ani, aceasta se divizează în trei părţi, între care se formează oceane. Aceste trei părţi s-au reunit apoi pentru aproximativ 70 de milioane de ani, formând continentul Pannotia.


Pannotia se fărâmiţează


Acum aproximativ 500 de milioane de ani, Pannotia se fragmentează în mai multe bucăţi, dintre care mai importante sunt Laurentiaa, din care se va forma mai târziu America de Nord;  Siberia,  Baltica, din care se va forma nordul Europei şi Gondwana. Gondwana este cea mai mare din aceste blocuri continentale, ea cuprinzând teritoriile de azi ale Africii, Americii de Sud, Chinei şi Indiei.

Laurasia si Gondwana
Laurasia şi Gondwana

 

Baltica se deplasează spre Laurentia, alipindu-se acesteia. Prin unirea Laurentiei cu Baltica și cu Avalonia, un continent desprins din Gondwana, se formează supercontinentul Euramerica.

Euramerica se uneşte în continuare cu plăci ce se află azi în componenţa continentelor din emisfera nordică, precum Siberia, Kazahstania şi plăcile Chinei de Nord, respectiv Sud, formând continentul denumit Laurasia. Gondwana nu se schimbă prea mult de-a lungul timpului, conţinând plăcile corespunzătoare continentelor din emisfera sudică.

Se formează Pangeea

Prin unirea Gondwanei şi a Laurasiei se formează supercontinentul Pangeea, acum aproximativ 200 de milioane de ani. Pangeea este ultimul supercontinent, în urma fragmentării ei formându-se continentele actuale.

 

Pangeea



Dovezi privind existenţa supercontinentelor

Existenţa acestor supercontinente este ipotetică, ceea ce înseamnă că în momentul actual cunoştinţele pe care le avem nu ne pot ajuta să afirmăm cu siguranţă existenţa acestor continente. Există o serie de dovezi, care i-au determinat pe oameni de ştiinţă să presupună existenţa supercontinentelor:

Mişcarea plăcilor tectonice, descrisă de omul de știință Alfred Wegener. Dacă plăcile tectonice se mişcă înseamnă că suprafaţa terestră nu a arătat întotdeauna ca acum.

Structura şi vechimea unor roci. Pe diferite continente există straturi de roci, cu aceleaşi vârste şi proprietăţi.

Potrivirea dintre unele ţărmuri. De exemplu, ţărmurile Americii de Sud şi ale Africii, par a se îmbina perfect. Împingând America de Sud spre Africa, acestea s-ar uni ca două piese dintr-un puzzle, ceea ce demonstrează că probabil în trecut aceste continente chiar au fost unite. Dar această potrivire dintre ţărmuri nu se constată doar în cazul Americii de Sud şi al Africii, ci şi în multe alte cazuri.

Riftul din mijlocul Atlanticului. În mijlocul scoarţei Oceanului Atlantic se află un rift, care determină îndepărtarea Americii de Sud de Africa şi mărirea oceanului. Astfel această îndepărtare a Americii de Sud vine ca o dovadă a teoriei mişcării plăcilor tectonice.


Atlanticul. Batimetrie

Linia de culoare albastru deschis urmăreşte riftul Atlanticului. Un rift este o fisură care desparte două plăci tectonice.

Configuraţia continentelor şi influenţa asupra organismelor vii

Aceste modificări ale configuraţiei continentelor, au influenţat enorm răspândirea şi evoluţia organismelor vii. Astfel, la formarea supercontinentelor, organismele specifice unui bloc continental s-au răspândit în întregul supercontinent. După fragmentarea supercontinentului, organismele din diferitele continente nou formate au evoluat diferit de cele de pe alte continente, adaptându-se condiţiilor specifice acestora.

Modificările configuraţiei continentale din trecut explică astfel asemănarea dintre unele organisme aflate pe continente foarte îndepărtate.

Procese geologice importante (8)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.