Culoare, sunet, miros, gust, senzaţii tactile - toate sunt rezultatul procesării cerebrale a datelor furnizate de simţurile noastre. Spunem că un măr este roşu, dar mărul nu are o culoare în sine. Culoarea este o chestiune de interpretare omenească, nu o proprietate a lucrurilor. Un extraterestru nu va vedea un măr roșu ca fiind roșu, pentru că roșul reprezintă o experiență subiectivă omenească (nu se poate descrie în cuvinte).

Culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi, ca urmare a captării undelor electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe, gama frecvențelor luminii vizibile. Culoarea roşie, de exemplu, este percepția undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri.

Citește și:
· Cum funcționează simțul văzului
· Cum funcționează spectrul electromagnetic

Spectrul vizibil se referă la lumina (fotonii) cu lungime de undă între 400 nm (violet) şi 700 nm (roşu).
Cât de mare este un nm (nanometru)?
1 mm = 1.000.000 nm; ori, altfel spus, dacă împărțim un milimetru într-un milion de segmente egale, un nanometru este dimensiunea uneia dintre cele un milion de părţi.

În principiu, un lucru devine invizibil în două situaţii, când nu reflectă lumina ori când lumina reflectată nu ajunge la ochi.

Noul coronavirus are o dimensiune în jur de 100 nm. Prin urmare, acesta nu reflectă fotonii cu lungimea de undă din spectrul vizibil.

Un obiect, precum noul coronavirus, care are are o dimensiune ce nu reflectă fotonii din spectrul vizibil - nu are culoare. În fapt, toate obiectele care sunt mai mici de 400 nm nu au culoare.

Și totuși le vedem! Cum este posibil așa ceva? Este nevoie de ceva care să fie transmis către virus, iar virusul să reflecte acel „ceva”, în așa fel încât să devină „vizibil”, cu o acuratețe maximă.

Microscopul electronic

Pentru acest lucru se folosește microscopului electronic. După cum spune și numele instrumentului, se folosesc electronii, particulele minuscule care orbitează în jurul nucleului atomului. Prin această tehnică se pot vedea lucruri de 7-8 ori mai mici decât se pot vedea cu microscopul clasic.

Imaginile pe care le vedem pe Internet cu noul coronavirus au, în esență, ca sursă, două tipuri de microscoape electronice: SEM (scanning electron microscope) și TEM (transmission electron microscop).

 


Cum arată, în fapt, imaginile obținute cu cele două tipuri de microscoape



SEM (microscop electronic cu scanare sau cu baleiaj) scanează suprafața obiectului observat și înregistrează semnatul reflectat, furnizând topografia obiectului; umbrele și dimensiunea relativă a componentelor obiectului observat arată locația componentelor și mișcarea acestora.

 

Cum funcționează SEM



TEM (microscop electronic cu transmisie) are o altă abordare. Transmite electroni care traversează obiectul observat, furnizând o vizualizare a structurii interne.

 

Cum funcționează TEM



Și atunci de unde apar culorile obiectelor cu dimensiuni din afara spectrului vizibil?

Cum spuneam, virusul este prea mic pentru a avea vreo culoare. Culoare au lucrurile cu dimensiuni între 400 și 700 nm.

Prin urmare, culorile pe care le vedeți asociate noului coronavirus sunt adăugate cu ajutorul computerului. Culorile nu doar fac imaginile frumoase, dar ajută la evidențierea elementelor de interes din respectivele imagini.

Același lucru se întâmplă cu cele mai multe dintre imaginile spectaculoase ale diverselor corpuri cosmice obținute cu ajutorul telescoapelor: cum multe imagini se bazează pe captarea radiației electromagnetice din afara spectrului vizibil, designeri inteligenți creează acele imagini ce ne taie răsuflarea.

 

Cum arată noul coronavirus, observat cu ajutorul microscopului electronic



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.