Virus PCAm ajuns la ultimul pas, în încercarea noastră de a avea un computer sigur. Astăzi vom vorbi despre necesitatea de a curăţa calculatorul şi despre soluţii de backup pentru datele stocate, care vă vor ajuta să le recuperaţi dacă ceva merge greşit.

 

 

 

 

Verifică starea de securitate a PC-ului (8)

Ce am făcut până la acest pas este foarte util pentru "sănătatea" sistemului tău informatic. Dar încă nu este suficient pentru a fi liniştit din toate punctele de vedere. Vom vorbi, deci, despre optimizarea sistemului de operare şi despre cum să facem backup.

 


Curăţă şi defragmentează

De fiecare dată când updatezi sistemul de operare, merită să execuţi o curăţire a hardului, pentru a şterge toate fişierele care nu sunt necesare, care uneori pot fi destul de mari. În Windows, se numeşte Disk Cleanup şi trebuie să fii pe contul de administrator ca să poţi şterge în întregime datele inutile. Dacă nu ai rulat această aplicaţie de ceva vreme, vei realiza că după curăţire va creşte mult spaţiul liber.

După ce au fost şterse fişierele inutile, următoarea etapă este defragmentarea discului. În Windows, se numeşte Disk Defragmenter, iar după ce acest program va defragmenta întregul disc, veţi observa cum performanţele computerului vor creşte. Conceptul de defragmentare a discului este precum punerea în ordine a cărţilor din bibliotecă. Dacă discul este fragmentat, iar tu nu îl defragmentezi, este ca şi cum ai căuta o carte într-o bibliotecă dezorganizată.

Citeşte şi Defragmentarea hard-diskului


Fă copii de rezervă (backup) datelor tale


Ai avut obiceiul de a face backup datelor tale? Ce ar fi dacă într-o zi hard disk-ul tău se strică şi datele ce au fost pe el le-ai pierdut pentru totdeauna? Te-ai gândit vreodată la cea mai rea situaţie şi ce o să faci ca să-ţi recuperezi datele? Eu m-am gândit tot timpul la asta şi am ţinut de o parte, în alt mediu de stocare, datele pe care nu îmi permit să le pierd.

Citeşte şi: Salvează-ţi datele prin backup automat

Există două metode să îţi faci copii de rezervă la date. Cea mai populară metodă este cea manuală. Copiezi toate datele importante într-un folder, iar mai apoi copiezi folderul pe un CD, DVD, un alt hard/disk sau online, prin contul tău FTP. Acest tip de backup este aplicabil pentru date de dimensiuni mici. Dacă vrei să faci rezervă la tot ce ai în calculator, atunci va fi dificil.

Pentru un backup mai mare, ar trebui luat în considerare opţiunea de backup pe care o pune la dispoziţie sistemul de operare. Totuşi, acel tip de backup ar putea dura ceva timp şi dimensiunea fişierului poate fi foarte mare. Eu am folosit backup-ul de la Windows 7 şi poate  fi considerat o opţiune şi pentru utilizatorul obişnuit.

Dacă eşti o persoană meticuloasă când vine vorba de backup-ul de date şi cauţi o unealtă profesionistă, probabil poţi să încerci Genie Backup Manager Pro, care este alegerea redactorilor din PC Mag datorită utilizării simple şi backpul puternic cu care acesta vine. Genie Backup Manager Pro este puternic, flexibil, excepţional de bine proiectat şi realizează un backup solid.


Rezumat:

:: Rulează Disk Cleanup
::
Rulează Disk Defragmenter
::
Descarcă sau cumpără programe pentru backup dacă este nevoie
::
Fă backup datelor tale


Curăţă sistemul de operare şi fă backup (9)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Build your own security.
Traducere: Neaţu Ovidiu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE