În urmă cu ceva am timp am publicat două articole dedicate căutării pe Google prin intermediul „operatorilor” Google. În primul articol am pus accentul pe cele mai utile recomandări pentru un utilizator obișnuit, iar în cel de-al doilea am vorbit despre aspecte mai avansate.
În acest articol completăm cele prezentate anterior cu câți operatori, care, folosiți, vă vor face căutările pe Google mai rapide și mai precise.
⇒ OPERATORII before și after
Acești operatori au fost introduși în anul 2019 și sunt în mod cert foarte utili, atunci când doriți ca informațiile afișate de Google să fie dintr-o anumită perioadă.
De exemplu, dacă doriți să căutați articolele publicate despre găuri negre după anul 2020, ar trebui să scrieți în caseta de căutare a Google astfel:
găuri negre after:2020
În mod cert primele rezultate or să fie de pe YouTube. Dacă doriți să eliminați site-ul din rezultate, atunci textul căutării devine:
găuri negre after:2020 -youtube.com
unde operatorul - îi „spune” motorului de căutare Google că nu sunteți interesați de rezultatele care indică spre YouTube.
Dar rezultatele pot fi solicitate pentru o perioadă precisă, care să includă ziua și luna, nu doar anul. În acest caz, căutarea va arăta astfel:
găuri negre after:2020/02/25 before:2022/04/30
După cum este evident, formatul este: an/lună/zi. Această căutare va returna rezultate din perioada menționată de cei doi operatori, after și before.
Cu ajutorul acestor operatori puteți rafina cum doriți căutarea după anumite cuvinte-cheie. De exemplu, puteți căuta ce s-a scris despre găuri negre în ultimele două zile:
găuri negre after:2022/11/12 before:2022/11/13 -youtube.com
Rețineți operatorul -, care este unul foarte puternic, în fapt, pentru că elimină din rezultatele căutării termenii sau site-urile pe care doriți să le evitați. În exemplul de mai sus am eliminat YouTube. Puteți elimina orice.
⇒ OPERATORII intext și -
Cum să identifici texte plagiate
Presa românească reflectă, cu destulă timiditate, diversele cazuri de plagiat din lumea politică, dar, în fapt, plagiatul este endemic în mediul jurnalistic, în special cel constând în traducerea de articole din limba engleză (acestea fiind și cele mai dificil de identificat). În plus, multe site-uri sunt construite pe baza furtului de conținut de pe alte site-uri.
O metodă ușoară de a depista textele copiate este aceea de a combina doi operatori, intext și -, ca în următorul exemplu:
"Codul numeric personal are următoarea structură: S AA LL ZZ JJ NNN C" -site:scientia.ro
⇒ OPERATORUL in
IN este un operator util în multiple situații, pentru că ajută la convertirea unor unități în unitățile dorite. De exemplu, poate converti o monedă în altă monedă, o unitate de măsură în alta etc. Iată câteva exemple:
5.000 lei in euro
100 C in Kelvin
2 miles in km