DefragmentareCalculatorul dv are nevoie de mai mult timp pentru a deschide un fişier ori o aplicaţie? Beculeţul calculatorului ce reflectă activitatea hard-diskului  stă aprins vreme îndelungată? Aveţi obiceiul de a instala/dezinstala aplicaţii în mod frecvent? Atunci este foarte probabil că aveţi nevoie să vă defragmentaţi hard-diskul.

Informaţiile de mai jos sunt valabile pentru sistemul de operare Windows.

Dacă observaţi că al dumneavoastră calculator are nevoie de mai mult timp pentru a deschide un fişier ori o aplicaţie, dacă beculeţul calculatorului ce reflectă activitatea hard-diskului  stă aprins vreme îndelungată ori dacă ştiţi că aveţi obiceiul de a şterge şi adăuga fişiere/aplicaţii în mod frecvent, atunci foarte probabil aveţi nevoie să defragmentaţi hard-diskul dumneavoastră.


CUM DEVINE HARD-DISKUL "FRAGMENTAT"?

În fapt nu este vorba de fragmentarea hard-diskului, ci despre fragmentarea fişierelor. Atunci când salvaţi un fişier pe calculatorul dumneavoastră, datele ce constituie respectivul fişier (un lung şir de 0 şi 1) sunt stocate prin magnetizarea platanelor hardului.

 

Organizarea hard-disk

 

Hard-diskul este organizat pe piste şi sectoare (de 512 baiţi). Sistemul de operare Windows lucrează şi cu clustere, formate din 64 de sectoare. Atunci când creaţi un fişier, sistemul de operare alocă acestuia în mod automat un cluster.

Har-diskul are un dispozitiv de scriere/citire a datelor (cap de scriere/citire) care se mişcă pe suprafaţa hardului pentru a citi informaţiile căutate. Viteza de citire a datelor de către capul de citire este, în principiu, mică, în comparaţie, de pildă, cu viteza de lucru a procesoarelor ori cu viteza de citire a datelor memoriei volatile a calculatorului.

Atunci când începeţi să puneţi fişiere pe hard-disk, sistemul de operare le alocă în mod ordonat pe hard-disk. Cu timpul însă fişiere de anumite dimensiuni vor fi şterse, iar alte fişiere de alte dimensiuni vor fi adăugate în loc. Noile fişiere, cu timpul, vor fi din ce în ce mai fărâmiţate, vor fi distribuite pe clustere din ce în ce mai aleator dispuse pe disc. Astfel, capul de scriere/citire al hard-diskului va trebui să facă un efort din ce în ce mai mare să citească informaţii care sunt distribuite aparent aleator pe suprafaţa hardului. Cu cât datele unei aplicaţii sunt mai împrăştiate, cu atât mai mult timp va fi necesar hard-diskului să le facă disponibile.


ÎN CE CONSTĂ DEFRAGMENTAREA HARD-DISKULUI?

Ceea ce face un program de defragmentare este foarte simplu: încearcă să pună informaţiile aferente unui fişier pe clustere consecutive. Un bun software de defragmentare va muta fişierele aplicaţiilor cât mai aproape de zona fişierelor sistemului de operare (care sunt dispuse în zona centrală a hard-diskului) pentru a grăbi procesul de "încărcare" a aplicaţiilor.

Este de reţinut defragmentarea este aproape inutilă dacă hard-diskul nu a fost niciodată încărcat la maximum ori dacă numărul de ştergeri/adăugări nu este relativ ridicat, pentru că fişierele sunt stocate de către sistemul de operare în aşa fel încât accesul rapid la date este asigurat.


POT FI TOATE FIŞIERELE DEFRAGMENTATE?

Sunt sectoare care sunt ocolite în procesul de defragmentare. Aceste sectoare sunt cele avariate (de prea multă folosire) şi cele care conţin fişiere ale sistemului de operare ori ale driver-erelor ce controlează diverse periferice ale calculatorului (monitor, mouse, tastatură etc). O prea mare fragmentare a acestor fişiere duce la funcţionarea greoaie a computerului şi o soluţie binevenită este reinstalarea sistemului de operare.


CUM PUTEM FACE DEFRAGMENTAREA HARD-DISKULUI?

Sistemul de operare Windows vine cu propriul program de defragmentare, Disk Defragmenter. Dacă folosiţi sistemul de operare Windows Vista, puteţi accesa programul urmând paşii: Start-Programs-Accessories-System Tools-Disk Defragmenter. Aşa cum probabil vă aşteptaţi, programul oferit de Microsoft este spartan în opţiuni, dar după experienţa noastră face o treabă destul de bună.

Un program de defragmentare, open source (pentru cei cărora nu le este cunoscută sintagma, citiţi despre conceptul open source aici), care consumă resurse puţine, oferă o interfaţă prietenoasă şi care permite pe lângă operaţiunea de defragmentare o analiză preliminară a hard-diskului dumneavoastră, program testat de echipa Scientia şi care oferă rezultate foarte bune, se numeşte UltraDefrag şi poate fi descărcat de la această adresă. Un alt utilitar, cu funcţiuni avansate şi care funcţionează foarte bine şi pe 64 de biţi este Defrag Winner.

LECTURI SUPLIMENTARE:
ezinearticles.com/?How-Is-Data-Written,-Stored-On,- And-Erased-From-Hard-Disks?&id=665733
computer.howstuffworks.com/question548.htm
www.geekgirls.com/windows_defrag.htm
www.ehow.com/how-does_4963162_disk-defragmentation-work.html

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.