Un studiu publicat în revista Psychological Science, realizat de psihologii Justin M. Carré, Cheryl M. McCormick şi Catherine J. Mondloch de la Brock University indică faptul că o scurtă privire asupra feţei unei persoane este suficientă pentru a ne face o idee asupra potenţialului de agresivitate al acesteia.

Studii anterioare au arătat că rezultatul raportului dintre lăţimea şi înălţimea feţei (măsurate pe orizontală de la o ureche la alta, iar pe verticală de la buza superioară la sprâncene) este un bun indicator asupra tendinţelor agresive ale individului. Cu cât rezultatul raportului are o valoare mai mare (cu cât faţa este mai lată), cu atât agresivitatea este mai prezentă în comportament. S-a demonstrat că jucătorii de hochei cu valori mari ale acestui raport sunt mai agresivi decât cei care au o valoare mică.

Studiul celor trei psihologi menţionaţi mai sus a urmărit să testeze capacitatea subiecţilor de a face predicţii privind potenţialul de agresivitate al unor persoane  - exclusiv pe baza privirii feţei acestora - ale căror poze le-au fost prezentate pentru perioade foarte scurte (de la 39 la 2000 de milisecunde). Rezultatele experimentului par elocvente: subiecţii au evaluat corect potenţialul de agresivitate al persoanelor văzute (potenţial evaluat anterior de către psihologi), iar opiniile formulate de subiecţi sunt bazate pe structura feţei celor priviţi în fotografii. Se pare, aşadar, că structura facială este un indiciu suficient de bun pentru a evalua o persoană sub aspectul agresivităţii.

 

Sursa: aici.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE