CreierUn nou studiu realizat de o echipă mixtă de oameni de știință a evidenţiat activarea unor zone diferite ale creierului atunci când alegem să suprimăm o emoţie, comparativ cu atunci când suntem instruiţi să ne inhibăm o emoție. Mai multe detalii, în continuare.

 

 

În cadrul acestui studiu, realizat de cercetători de la Institutul de Neuroştiinţe Cognitive /University College London şi Ghent University şi publicat în revista Brain Structure and Function, s-a scanat creierul unor persoane sănătoase şi s-a constatat activarea unor sisteme cheie ale creierului atunci când acestea optau  pentru suprimarea unei  emoţii. Oamenii de ştiinţă corelaseră anterior această zonă a creierului cu decizia de inhibare a mişcării.

"Acest rezultat relevă că auto-controlul emoţional implică un sistem cerebral destul de diferit de cel activat când ţi se spune pur şi simplu cum să reacţionezi emoţional", a spus autorul principal Dr. Simone Kuhn (Universitatea din Ghent).

În cele mai multe studii anterioare, participanţii fuseseră instruiţi să simtă sau să inhibe un răspuns emoţional. Cu toate acestea, în viaţa de zi cu zi  rareori ni se spune să ne suprimăm emoţiile; de obicei, noi suntem cei care trebuie să decidă dacă vom simţi sau ne vom controla emoţiile.

În acest nou studiu, cercetătorii au prezentat unui număr de cincisprezece femei sănătoase imagini neplăcute sau înspăimântătoare. Participantele au avut posibilitatea de a alege să simtă emoţia provocată de imagine sau, alternativ, să-şi inhibe emoţia, distanţându-se singure printr-un act de auto-control.

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) pentru a scana creierul subiecţilor. Ei au comparat această activitate a creierului cu un alt experiment în care participanţii au fost instruiţi să  simtă sau să-şi inhibe emoţiile, în loc să hotărască singuri acest lucru.

În cele două situaţii erau activate diferite părţi ale creierului. În situaţiile când subiecţii decideau singuri să-şi inhibe emoţiile negative, oamenii de ştiinţă au descoperit o activare în zona prefrontală dorso-medială a creierului. Ei asociaseră anterior această zonă a creierului de decizia de a inhiba mişcarea.

În situaţia contrară, când participanţii au fost instruiţi de experimentator să-şi inhibe emoţia, s-a constatat activarea unei a doua zone, mai laterală.

"Credem că în controlul emoţiilor şi în controlul comportamentului unei persoane sunt implicate mecanisme care se suprapun" a declarat Dr. Kuhn.

"Trebuie să distingem între controlul voluntar şi cel instruit al emoţiilor, la fel cum putem distinge între a decide singuri cu privire la ceea ce trebuie să facem, comparativ cu a urma instrucţiunile cuiva."

Reglementarea emoţiilor este parte din viaţa noastră de zi cu zi, fiind un lucru important pentru sănătatea noastră mentală. De exemplu, mulţi oameni trebuie să-şi învingă frica de a vorbi în public, în timp ce unii profesionişti, cum ar fi asistenţii medicali şi pompierii trebuie să menţină o distanţă emoţională faţă de scenele neplăcute care apar la locurile lor de muncă.

Profesorul Patrick Haggard (Institutul UCL de Neuroştiiţe Cognitive), co-autor al lucrării, a declarat că mecanismul cerebral identificat în acest studiu ar putea fi o ţintă potenţială pentru terapii.

"Capacitatea de a-ţi gestiona emoţiile proprii este afectată în mai multe tulburări ale sănătăţii mintale, astfel încât identificarea acestui mecanism deschide posibilităţi interesante pentru cercetările viitoare."

"Cele mai multe studii asupra  prelucrării emoţiei în creier presupun pur şi simplu că oamenii primesc pasiv stimulii emoţionali şi simt automat emoţia corespunzătoare. În schimb, zona pe care  am identificat-o poate contribui la sporirea capacităţii unor persoane de a se ridica deasupra anumitor situaţii emoţionale."

"Acest tip de mecanism de auto-control poate avea aspecte pozitive, de exemplu, să-i facă pe oameni mai puţin vulnerabili la emoţia excesivă. Dar funcţia alterată a acestei zone a creierului ar putea face, de asemenea, dificilă reacţia adecvată în situaţiile emoţionale."

Traducere de Maricica Botescu după brain-emotional-self-control, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.