Timberlake KunisAu fost practic inexistente în cea mai mare parte din istoria omenirii, însă astăzi, în multe culturi, prieteniile dintre bărbaţi şi femei sunt ceva obişnuit. Totuşi, acea sâcâitoare îndoială nu pare niciodată să dispară – este relaţia într-adevăr pur platonică?

 

 


”Fiecare prietenă pe care o am este doar o femeie cu care am încercat să mă culc, dar la un moment dat am făcut un pas greşit şi am ajuns în zona prieteniei. O, nu, sunt în zona prieteniei!”. Chris Rock


Un nou studiu realizat de April Bleske-Rechek şi colegii ei a analizat prieteniile dintre bărbaţi şi femei heterosexuali prin prisma teoriei evoluţioniste. Cu ajutorul unui sondaj cuprinzând 88 de perechi de studenţi implicaţi în prietenii (cu o durată medie de doi ani) cu cineva de sex opus, cercetătorii au descoperit că: bărbaţii se simţeau mai atraşi de prietenele lor decât invers; bărbaţii supraestimau cât de atrase erau prietenele lor de ei; dorinţa bărbaţilor de a ieşi la întâlnire cu prietenele lor nu era afectată de faptul că aceştia erau într-o relaţie cu altcineva, în timp ce femeile tindeau să declare o dorinţă mai scăzută de a ieşi la întâlnire cu prietenii lor dacă erau deja implicate într-o relaţie. Atracţia bărbaţilor pentru prietene nu era afectată de faptul că acestea aveau un partener. Spre deosebire de ei, femeile tindeau să declare că se simt mai puţin atrase de prietenii care aveau partenere.

Participanţii au dat răspunsurile după ce au fost asiguraţi că acestea vor rămâne anonime şi după ce au acceptat în mod public să nu discute ulterior cu prietenul/a despre studiu (sunt convins că aşa au făcut!).

Cercetătorii au spus că tiparul rezultatelor are sens dintr-o perspectivă psihologică evoluţionistă asupra strategiilor de împerechere, în sensul că bărbaţii au mai mult de câştigat din relaţiile sexuale pe termen scurt, în timp ce femeile, care investesc mai mult în odraslele lor (în termeni de sarcină şi naştere), sunt mai selective.  

Cum rămâne cu modul în care oamenii fac faţă dorinţelor lor sexuale pentru prietenii de sex opus? În cadrul unui al doilea studiu, peste 100 de tineri heterosexuali (bărbaţi şi femei cu vârsta medie de 19 ani) şi un eşantion mai în vârstă, de 142 de bărbaţi şi femei (cu vârsta medie de 37 de ani), au răspuns la întrebări legate de prieteniile lor cu cineva de sex opus, menţionând inclusiv dezavantajele şi beneficiile. În rândul eşantionului mai tânăr, 38% dintre persoane se aflau într-o relaţie romantică (non-maritală); aproximativ 90% dintre cei aparţinând eşantionului mai în vârstă erau căsătoriţi.

Din nou, cercetătorii au spus că descoperirile lor au sens din punctul de vedere al teoriei evoluţioniste. Cei din eşantionul mai în vârstă, în cadrul căruia majoritatea persoanelor erau implicate într-o relaţie serioasă pe termen lung, au declarat o atracţie mai scăzută pentru prietenii lor de sex opus decât eşantionul mai tânăr. Cu toate acestea, lucrurile nu stăteau la fel şi pentru celibatarii mai în vârstă – ei au declarat o atracţie la fel de puternică faţă de prietenii de sex opus ca participanţii mai tineri.

Per total, atracţia faţă de un prieten de sex opus era cel mai adesea văzută mai degrabă ca o povară decât ca un beneficiu pentru relaţia de prietenie. Pentru ambele eşantioane, atracţia era văzută, în medie, drept un dezavantaj sau o complicaţie de către 32% dintre participanţi – de cinci ori mai des decât era văzută ca un beneficiu sau o îmbunătăţire. Pentru femeile tinere şi pentru bărbaţii şi femeile din eşantionul mai în vârstă, o atracţie mai mare faţă de cel mai apropiat prieten al lor era asociată cu un sentiment diminuat de satisfacţie legat de partener.

Dacă ne concentrăm asupra diferenţelor dintre sexe, observăm că bărbaţii considerau atracţia faţă de prietene drept un beneficiu pentru prietenie mai des decât o făceau femeile şi era mai puţin probabil ca aceştia să o considere drept un dezavantaj.

”Descoperirile noastre vin în sprijinul afirmaţiei că experienţele bărbaţilor şi cele ale femeilor în cadrul prieteniilor cu persoane de sex opus reflectă strategiile lor evoluate de împerechere”, au concluzionat Bleske-Rechek şi echipa sa. ”Atracţia dintre prietenii de sex opus este des întâlnită şi percepută mai adesea ca o povară decât ca un beneficiu”. Cât despre viitor, cercetătorii au spus că ar fi interesant să se analizeze atracţia dintre prietenii homosexuali de acelaşi sex şi dacă aceasta este văzută de ei drept o povară sau un beneficiu pentru prietenie.



Traducere de Ana Dumitrache după just-good-friends-attraction-to, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.