Hărţuirea între copiiŞtim cu toţi că lumea copiilor nu este una liniştită. Aceştia se hărţuiesc unii pe alţii, pornind de la diverse slăbiciuni reale ori inventate. În ce mod sunt afectaţi cei care sunt ţinta acestui tip de agresiune? Sunt agresorii în vreun fel afectaţi?

 

Cercetători de la Universitatea Duke au efectuat un studiu pe o perioadă de 20 de ani pentru a observa care sunt efectele pe termen lung ale hărţuirii dintre copii. Au constatat că cei care sunt victime, dar şi cei care sunt hărţuitori, au afectată sănătatea mentală.

Studiul a constat în intervievarea a 1.420 de copii, adolescenţi (vârste de 9, 11 şi 13 ani) din Carolina de Nord. Un sfert dintre aceştia au afirmat că au fost victime ale agresiunii colegilor, iar o zecime au recunoscut că au fost "călăi". Unii au fost atât victime, cât şi agresori (86). La finalul studiului cercetătorii că observat că cei implicaţi în hărţuire, indiferent de ce parte, ulterior au suferit în mai mare măsură de depresie, anxietate şi panică necontrolată. Dintre cei care au fost şi victime şi călăi, un sfert au spus că au avut tentative suicidale, spre deosebire de doar 6% din cei din grupul de control, format din tineri din cei 1.420 care nu au fost implicaţi în acte hărţuire.

Accese de panică necontrolată s-au întâlnit la 38% dintre cei care au fost implicaţi în acţiuni de hărţuire, spre deosebire de grupul de control, unde doar 5 procente au experimentat aşa ceva.

Dintre copiii care s-au dedat acţiunilor de hărţuire / agresiune faţă de alţi copii, circa 10 procente au ajuns să aibă dereglări de personalitate la maturitate, ca, de exemplu, pusee sociopate. Astfel de manifestări, care ajung şi la criminalitate, au fost consemnate la doar 2 procente din grupul de control. S-a constatat, deci, că linia comportamentală din copilărie, dominată de manipularea altora, exploatarea şi agresarea acestora se continuă şi îşi pune amprenta asupra adultului.

Acest studiu, deşi nu este primul care să studieze fenomenul hărţuirii între copii, este primul care stabileşte, pe baze solide, o legătură între implicarea în acţiuni de hărţuire şi probleme mentale ulterioare.

Iată mai jos un videoclip, în engleză, care ilustrează foarte emoţionant ideea de hărţuire prezentată mai sus.

Sursa: Bullying harms not only victims

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.