NarcisistUn studiu recent a arătat că bărbaţii narcisişti - cei care au un sentiment exagerat de încredere în ei înşişi şi o imagine de sine nerealist de pozitivă - sunt consideraţi sexy de către femei. Cel puţin pe termen scurt. Detalii, în cele ce urmează...

 

 

 

 

Pentru a demonstra acest lucru, psihologul german Michael Dufner a efectuat un experiment destul de interesant. El a recrutat 61 de bărbaţi heterosexuali pe care i-a plătit cu câte 35 de euro pentru a aborda cel puţin 25 de femei, pe care "ei ar fi dorit cu adevărat să le cunoască", cărora să le ceară informaţii de contact.

Înainte de aceasta, bărbaţii au fost evaluaţi pentru tendinţele lor narcisiste. Acum, ca să fie clar, cercetătorii nu au inclus bărbaţi cu tulburare recunoscută de personalitate narcisistă. Subiecţii erau, în cea mai mare parte, oameni obişnuiţi - fiecare dintre ei expunând diferite grade de narcisism.

În plus, femeile au fost rugate să aprecieze pe o scală gradul de atractivitate al bărbatului, precizând dacă le-a plăcut de el când acesta a intrat în conversaţie cu ele şi dacă s-au simţit atrase de el. Au fost recrutaţi studenţi pentru a evalua atractivitatea fizică a fiecărui bărbat. Cercetătorii au urmărit, de asemenea, schimburile de replici care au avut loc pentru a evalua îndrăzneala socială manifestată la fiecare întâlnire.

Kathleen Doheny, raportor la HealthDay, ne spune ce s-a întâmplat:


În medie, bărbaţii au abordat un număr de 23 de femei. Pentru a exclude posibilitatea ca bărbaţii mai narcisişti să fie mai selectivi faţă de persoanele de care s-au apropiat, cercetătorii au evaluat fiecare femeie abordată din punct de vedere al atractivităţii fizice şi al manierei sale de a se îmbrăca. Narcisiştii nu au fost mai selectivi.

Băieţii narcisişti au avut mai multe acceptări. Cu cât nivelul de narcisism era mai mare, cu atât mai probabil era ca aceştia să obţină mai multe contacte.

"Efectul nu s-a datorat unei stime de sine mai mari, ci într-adevăr, narcisismului", a spus Dufner. Atractivitatea fizică şi îndrăzneala socială a narcisiştilor au fost cele două motive probabile ale succesului lor la femei, a afirmat el.


Mai mult, cu cât mai mare era admiraţia lor narcisistă, cu atât îi găseau femeile mai atrăgători.

Psihologul Susan Krauss Whitbourne oferă perspectiva ei asupra studiului:


Alarma cu privire la faptul că "nu putem pune semnul egal între corelaţie şi cauzalitate" ar trebui să se activeze. Este imposibil de spus dacă narcisiştii atrăgători erau seducători deoarece erau atractivi sau pentru că erau îndrăzneţi social. Creează atractivitatea un mediu psihologic în care înfloreşte narcisismul sau e posibil doar ca narcisiştii să pară atractivi, întrucât ei valorizează faptul că arată bine? Căutând o explicaţie teoretică pentru legătura dintre atractivitate şi narcisism, autorii admit posibilitatea ca succesul împerecherii pe termen scurt să fie de bun augur pentru specii, prin aceasta ei confirmând teoria evoluţionistă. În mod similar, îndrăzneţul social poate avea mai mult succes pe scară filogenetică. Aceste interpretări pot explica succesul împerecherii pe termen scurt, dar nu şi coeziunea unităţii familiale, ceea ce păre să fie, de asemenea, un aspect important, la nivel evolutiv.

În ambele cazuri, consecinţa studiului este clară. Fereşte-te de nada fermecătorului arătos (sau frumos), care nu-ţi face doar ochi dulci, ci se şi fuduleşte cu prea multă încredere în sine. Acest individ poate fi grozav prima dată, dar, în timp, incapacitatea sa de a stabili legături intime strânse va aduce numai durere. Împlinirea relaţiei pe termen lung necesită substanţă emoţională, care face ca insul să nu fie doar îndrăzneţ din punct de vedere social, ci şi grijuliu social.


Există de fapt şi un alt aspect al acestui studiu, care a inclus alte două părţi. Se pare că bărbaţii sunt de asemenea atraşi de femei narcisiste, deci nu este vorba doar de o caracteristică a fetelor.

Traducere de Maricica Botescu după guys-who-are-full-of-themselves-get-the-girl.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.