Luarea deciziilorCu toţii ne dorim să luăm o decizie înţeleaptă ori de câte ori este posibil. Dar, aşa cum subliniază revista "Psychology Today", cu cât avem la dispoziţie mai multă informaţie, cu atât este mai dificil să luăm o decizie.

 

 

 

Mai rău este că, de fapt, având la îndemână mai multă informaţie este posibil să luăm decizii mai proaste.

În primul rând, suntem foarte buni la supraevaluarea lucrurilor care nu contează, şi vrem să umplem golurile de informaţie cu ceva, chiar dacă acel ceva nu este un lucru important:

Creierul uman urăşte incertitudinea. Incertitudinea presupune instabilitate, dezordine şi pericol. Atunci când remarcăm că lipseşte informaţie creierul nostru ridică un steguleţ roşu, metaforic vorbind, şi spune: "Fiţi atenţi! Acest lucru ar putea fi important...". Atunci când datele lipsesc, supraestimăm valoarea lor. Creierul nostru presupune că, din moment ce cheltuim resurse pentru a localiza informaţiile, acestea ar trebui să fie utile.

Un articol apărut în revista "Psychology Today" sugerează chiar că este posibil ca pur şi simplu să ne facă plăcere să cercetăm lucruri. Deci, atunci când facem o alegere dificilă, luăm în considerare toate opţiunile pe care le avem la dispoziţie deoarece ne place senzaţia determinată de eliberarea de dopamină care are loc atunci când studiem variantele. Există, de asemenea, dovezi că eliberarea dopaminei atunci când suntem stresaţi ar putea determina reducerea memoriei de lucru, ceea ce face ca luarea unei decizii să fie mai dificilă deoarece nu gândim cu precizie.

Suntem conştienţi de faptul că a face alegeri simple toată ziua ne afectează puterea voinţei şi că, de multe ori pur şi simplu trebuie să ne dăm seama atunci când o alegere este reversibilă şi să o facem. De multe ori ne putem întreba în sinea noastră: "chiar contează această decizie?" Dacă răspunsul este negativ, atunci încetaţi să mai analizaţi toate cele treizeci de opţiuni diferite pe care le aveţi la dispoziţie. Luaţi o decizie şi mergeţi mai departe.


Traducere realizată de Ecaterina Pavel după Why Too Much Information Makes Decision Making Harder.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.