Tonice socialeTot ce nu este ilegal este considerat legal. De aceea, pastilele de benzilpiperazină, sub nume ca Purepillz, Peaq, The Good Stuff, Frenzy şi Pure Rush, pot fi vândute în Canada. Dar ce sunt aceste pastile? Li se mai spune şi "tonice (întăritoare) sociale".

 

 


Sunt menite să ofere energie, să producă euforie şi să impulsioneze experienţele sexuale. Practic, ele sunt stimulente. Înclinaţia umană pentru stimulente nu este de dată recentă. Din timpuri imemoriale oamenii au încercat să-şi sporească starea de bună dispoziţie cu chimicale. Alcoolul este, probabil, cel mai bun exemplu, dar există multe altele. Întăritoarele naturale ale stării de spirit, cum ar fi cocaina, opiul, canabisul şi mescalina, toate au istorii lungi de utilizare, însă astăzi utilizarea lor în situaţii non-medicale este ilegală. Idem, pentru stimulentele sintetice, cum ar fi amfetamina şi ecstasy, care au apărut mai târziu.

Aceste substanţe sunt ilegale nu pentru că guvernele vor să priveze populaţia de plăcere, ci pentru că oamenii de ştiinţă, care au examinat efectele secundare ale acestor droguri, potenţialul lor de dependenţă şi legăturile lor cu comportamentul criminal, au ajuns la concluzia că societatea ar funcţiona mai bine dacă s-ar realiza controlul strict al acestor substanţe chimice care modifică funcţionarea mentală.

Dar ce se va întâmpla dacă cineva va descoperi un compus nou cu proprietăţi inductoare de plăcere? Eventual o anumită substanţă dintr-o plantă care nu a fost izolată mai înainte. Sau un compus sintetic, cu totul nou? Ar putea oamenii pur şi simplu să-l pună într-o sticlă şi să-l vândă? Răspunsul simplu este da, atâta timp cât nu există nicio menţiune referitoare la riscurile asupra sănătăţii legate de acest produs. Dar dacă eticheta ar menţiona proprietăţi de întărire a stării de spirit, aceasta ar fi o altă poveste. Aceasta ar fi o recunoaştere a existenţei drogului şi atunci substanţa ar trebui să treacă testele stricte de eficacitate şi probele de siguranţă pentru droguri. Dar dacă nu se face nicio menţiune, nu e nicio bătaie de cap.

Benzilpiperazina este un compus sintetic care a apărut pentru prima dată în literatura de specialitate în anii '70. Acesta a fost dezvoltat ca un posibil medicament anti-parazitar, dar niciodată nu a apărut pe piaţă ca atare. Cu toate acestea, când a fost testat pe animale, s-a dovedit că avea  proprietăţi asemănătoare amfetaminei. A existat un interes de scurtă durată în testarea benzilpiperazinei ca antidepresiv, după care aceasta a intrat într-un con de umbră.

Nu a rămas acolo, însă. La începutul anilor '90 a reapărut în California ca un drog de agrement, fiind legal pentru că nu a fost niciodată declarat ilegal. Pentru că avea o acţiune similară amfetaminei, care avea un palmares urât ca drog cu potenţial de abuz, guvernul SUA şi-a schimbat poziţia, interzicând benzilpiperazina, fapt ce a avut loc în jurul anului 2002. Multe alte ţări au luat măsuri similare citând posibilele efecte secundare cum ar fi agitaţia, ritmul cardiac anormal, durerile abdominale şi chiar convulsiile. Canada nu a luat nicio măsură pentru a controla utilizarea acestui drog, care, prin urmare, este considerat legal. Compania care îl comercializează susţine chiar că este benefic, deoarece poate înlocui alte droguri mult mai periculoase. Fals. Există o mulţime de cazuri înregistrate de reacţii adverse la benzilpiperazină, inclusiv decese. Curios este că oamenii care fac cumpărături în magazinele cu produse organice, precaute la pesticide şi conservanţi, înghit în mod liber aceste pastile stimulent. Dacă amfetaminele sunt ilegale, la fel ar trebui să fie şi benzilpiperazina. Şi nu acceptaţi necritic publicitatea de pe Internet, în care aceasta este prezentată ca o substanţă naturală ce se găseşte în piperul negru. Nu este o substanţă naturală şi nu ar conta dacă ar fi. Natural nu este egal cu neprimejdios.

Traducere de Maricica Botescu după "social tonics", cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.