CreativitateMarile idei par să apară de nicăieri. Acum suntem un pas mai aproape de a înţelege cum apar. Se crede că zonele responsabile pentru limbaj şi creativitate concură în creier, ceea ce poate explica de ce unii dintre cei cu leziuni cerebrale devin brusc artişti.

 

 

 

Originalitatea - ori abilitatea de gândi idei noi, care nu apar la mulţi oameni - este aspectul cheie al creativităţii. Cercetătorii se străduiesc să determine mecanismul prin care originalitatea se instaurează.

"Suntem uimiţi de rezultatele contradictorii existente în literatura de specialitate" afirmă Simone Shamay-Tsoory, de la Universitatea din Haifa, Israel. Pentru a localiza mai bine zonele implicate în creativitate, Simone şi alţi savanţi au comparat 40 de pacienţi cu leziuni într-una din trei zone distincte ale creierului cu un grup de subiecţi fără leziuni cerebrale.

În timp ce li se scana creierul, cele două grupuri au primit câte o bucată de hârtie cu 30 de cercuri identice pe aceasta, cu sarcina de a desena într-un interval de cinci minute câte obiecte (cu sens) pot.

 

 

 

Test creativitate

 

Voluntarii au fost notaţi pe baza numărului total de răspunsuri şi a răspunsurilor rare date (sub aspect statistic), luându-se în calcul răspunsurile anterioare ale voluntarilor sănătoşi. Testul a măsurat gândirea creativă - capacitatea de a genera noi idei care furnizează noi soluţii pentru o anume problemă.

Deşi cercetarea nu a putut verifica nivelul de creativitate al subiecţilor înainte de leziunea cerebrală, rezultatele arată că nivelul de originalitate este în strictă legătură cu zona din creier a leziunii. Aceia care au avut rezultate net superioare subiecţilor sănătoşi aveau leziuni în emisfera stângă a creierului, în zonele responsabile cu procesarea limbajului. Cei care au avut scorurile cele mai mici aveau leziuni în emisfera dreaptă a creierului, în zona implicată în planificare şi luarea deciziilor.

Shamay-Tsoory crede că în timp ce creativitatea este generată de emisfera dreaptă a creierului, aceasta este suprimată de procesele specificii limbajului din emisfera stângă: "Regiunile limbajului s-ar putea să concureze cu abilitatea emisferei drepte de a produce idei creative". Acest lucru ar explica de ce atunci când zonele responsabile cu procesarea limbajului sunt afectate, originalitatea pare să crească.

Rex Jung, de la Centrul de Cercetare a Minţii din Albuquerque, New Mexico, ne spune că este pentru prima dată când leziunile cerebrale sunt folosite pentru a căuta originile creativităţii. Cu toate acestea, "creativitatea nu este un lucru", crede Arne Dietrich, de la Universitatea Americană din Beirut, Liban, iar aceasta "este distribuită în mare parte a creierului".

Shamay-Tsoory îşi planifică în prezent să investigheze dacă inhibarea centrilor limbajului ar putea duce la creşterea creativităţii subiecţilor sănătoşi.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol, realizată cu acordul New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.