PastileMilioane de oameni iau statine pentru scăderea colesterolului. Prin urmare, atunci când anul trecut în ʺThe BMJʺ, o publicaţie medicală britanică importantă, au apărut două articole care au pus sub semnul întrebării siguranţa lor, acestora li s-a acordat un interes considerabil.

 

 

 

 

Presupusele riscuri ale administrării medicamentelor care scad colesterolul au fost în centrul atenţiei, dar temerile obişnuite sunt nefondate, afirmă epidemiologul Rory Collins.


În numărul din 16 mai al revistei este admis faptul că ambele lucrări au exagerat în privinţa frecvenţei apariţiei reacţiilor adverse la unii pacienţi. Acea parte din ambele lucrări a fost corectată.

Dar unii cercetători sunt îngrijoraţi că studiul a creat confuzie şi îi va determina pe unii oameni să întrerupă aceste medicamente. Deci, care este adevărul despre statine? Jon White a stat de vorbă cu epidemiologul Rory Collins.

Ce sunt statinele?

Acestea sunt un grup de medicamente care scad riscul apariţiei evenimentelor cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic acut şi accidentele vasculare cerebrale ischemice (accidente vasculare cerebrale cauzate de formarea unor cheaguri de sânge la nivelul arterelor din creier) şi previn necesitatea unei intervenţii chirurgicale cum ar fi un cea de bypass cardiac. Numele scurt este cel de "statine", deoarece toate denumirile medicamentelor care fac parte din această clasă se termină astfel. Simvastatin şi atorvastatin sunt două dintre cele mai des întâlnite.

Cum acţionează acestea?

Ele inhibă enzima hepatică care este implicată în producerea colesterolului. Blocând-o, reduc cantitatea de colesterol produsă în ficat. Ca răspuns, celulele hepatice plasează la suprafaţa lor mai mulţi receptori pentru o formă de colesterol numită LDL colesterol, uneori numită colesterolul rău. Acei receptori  extrag din sânge mai mult LDL, astfel reducând  nivelul acestuia. Acel LDL colesterol  este metabolizat de ficat şi excretat.



Ce influenţă au statinele?

De obicei nivelul total de colesterol din sânge este între 4 sau 5 milimoli pe litru, majoritatea acestuia fiind LDL colesterol. Statinele pot reduce componenta LDL a colesterolului cu aproximativ 2 unităţi, reducând astfel  riscul apariţiei unui eveniment vascular important cu aproximativ 40%.

Sunt scumpe?

Simvastatinul şi atorvastatinul sunt disponibile într-o formă generică, astfel încât costul lor pentru pacient în Marea Britanie este de aproximativ 2 lire sterline pe lună. Ele au devenit foarte eficiente dpdv al costurilor pentru Serviciul Naţional de Sănătate.


Cât de bine studiate sunt aceste medicamente?

Au fost efectuate o mulţime de studii clinice randomizate, controlate placebo, care au înrolat o gamă largă de pacienţi de diverse tipuri, începând cu pacienţii cu risc crescut, de obicei, persoane care aveau deja boală coronariană. Deoarece dovezile au scos la iveală existenţa siguranţei şi a eficacităţii, studiile  mai recente au analizat pacienţii cu factori de risc mai redus, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială neasociate cu alte boli. Încă odată, aceste studii dovedesc existenţa unui beneficiu. În cele din urmă, studiile şi-au îndreptat atenţia şi asupra persoanelor care nu aveau factorii clasici de risc cardiovascular şi au dovedit eficienţa şi în acest caz. Împreună cu Universitatea din Sydney, am realizat o meta-analiză a tuturor studiilor importante. Există aproximativ 24 de astfel de studii care au implicat 170.000 de pacienţi.

Ce ne indică rezultatele dumneavoastră?

Într-un cuvânt, în cazul tuturor acestor pacienţi, o scădere clară a riscului apariţiei infarctului miocardic fatal şi non-fatal,  a accidentului  vascular cerebral ischemic şi a necesităţii recurgerii la unele proceduri de revascularizare, fie că este vorba despre bypass sau despre angioplastie percutană cu balon, care se traduce printr-o reducere a mortalităţii vasculare. Nu există dovezi ale existenţei unor efecte adverse asupra unor cauze specifice non-vasculare de deces sau asupra oricărui tip de cancer.

Dar dezavantaje?

Pe prospectul statinelor scrie că pot apărea simptome cum ar fi durerile musculare. Acestea se datorează unei reacţii adverse foarte rară numită miopatie care afectează muşchii şi la care oamenii trebuie să fie atenţi. Aceasta apare la aproximativ un pacient din 10.000 într-un an de tratament. Deoarece oamenilor li se spune că trebuie să fie informaţi asupra simptomelor musculare, este de înţeles faptul că atunci când acestea apar, oamenii le pun pe seama medicamentului. Desigur, persoanele cărora li se transcriu aceste tablete sunt mai în vârstă şi predispuse la simptome musculare oricum.

Alte efecte adverse?

Studiile au constatat o creştere cu o jumătate de procent, în termeni absoluţi, a incidenţei diabetului zaharat, după o perioadă de tratament de cinci ani. Există o ipoteză conform căreia ar putea creşte puţin riscul de accident vascular cerebral hemoragic, un tip mult mai rar de accident vascular cerebral datorat hemoragiei, dar dovezile sunt sugestive, mai degrabă decât convingătoare. În afară de asta, dovezile resping într-adevăr multe dintre afirmaţiile care au fost făcute cu privire la efectele secundare. De exemplu, acelea conform cărora statinele cresc riscul apariţiei cataractei nu sunt acceptate şi au existat studii foarte minuţioase care au analizat riscul apariţiei declinului cognitiv şi al demenţei, care nu au găsit dovezi ale existenţei acestor efecte negative.

Care este mesajul dumneavoastră general în ceea ce priveşte siguranţa statinelor?


Statinele sunt foarte eficiente în prevenirea evenimentelor coronariene şi a accidentului vascular cerebral şi în reducerea riscului de deces de cauză vasculară, iar studiile controlate cu foarte mare atenţie au dovedit că acestea sunt sigure şi foarte bine tolerate.

Rory Collins este profesor de medicină şi epidemiologie la British Heart Foundation de la Universitatea din Oxford.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului statins-is-there-any-need-for-us-to-worry, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.