Distribuția neuniformă a doctorilor amplifică problemele grave ale sistemului de sănătate românesc
Pe 28 noiembrie 2019 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat raportul anual privind profilul sănătății în 2019 în România. Raportul arată că în România sunt cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din toată Europa, iar speranța de viață este printre cele mai scăzute. Totul pe fondul lipsei de transparență și a unei evaluări sistematice a performanței sistemului. Iată care sunt cele mai importante aspecte conținute în raport.
Starea de sănătate
Speranța de viață a crescut de la 71,2 ani (anul 2000) la 75,3 ani (2017), dar plasează România pe locul trei de la coadă, înaintea Bulgariei și Letoniei. Pe de altă parte, România are cea mai ridicată rată de cazuri de tuberculoză din UE.
Factorii de risc
Jumătate din decese pot fi atribuite unor factori de risc comportamentali:
- unul din cinci români fumează zilnic;
- rata consumului episodic excesiv de alcool este de 35% (50% în rândul bărbaților).
Sistemul de sănătate
Cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor (1.029 EUR vs 2.884 EUR - media UE), cât și ca procent din PIB (5% vs 9,8% - media UE).
Vaccinarea
Ratele de imunizare a copiilor sunt printre cele mai scăzute din UE, mai multe epidemii de rujeolă fiind înregistrate în ultimii ani.
Rezultatele în tratarea cancerului
Ratele de supraviețuire la cinci ani pentru tipuri de cancer tratabile, precum cancerul de sân, de prostată și de col uterin, sunt mult sub media UE.
Raportul privind starea sănătății în România are 24 de pagini. În articolul de față am prezentat doar câteva aspecte, care ni s-au părut mai importante. Vă invităm să citiți raportul în integralitate.
Sursa: OECD.org