Android este o platformă software şi un sistem de operare pentru dispozitive şi telefoane mobile bazată pe nucleul Linux. Cu o interfaţă pentru utilizator bazată pe manipulare directă, Android este proiectat în principiu pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete.


Totuşi, există interfeţe specializate ale sistemului care sunt dedicate şi altor dispozitive, precum televizoare (Android TV), autovehicule (Android Auto) şi ceasuri de mână (Android Wear). Sistemul foloseşte intrări tactile, ecranul dispozitivului folosind putând fi atins prin alunecare, atingere, lovire sau ciupire pentru manipularea obiectelor afişate. Există variante de Android care însă nu folosesc ecranul tactil, destinate unor console de jocuri, camere digitale şi alte electronice.

Corporaţia Android Inc. a fost înfiinţată în octombrie 2003, în Palo Alto, California, pentru a dezvolta, în cuvintele unui dintre fondatori, ''dispozitive mobile mai inteligente care sunt mult mai conştiente de locaţia şi preferinţele deţinătorului''. Primele intenţii ale companiei au fost de a crea un sistem de operare avansat pentru camere digitale, însă din cauza vânzărilor neconvingătoare ale acestor produse, atenţia celor de la Corporaţie s-a orientat spre producţia de sisteme de operare pentru smartphone-uri, care să concureze cu ''Symbian'' şi ''Windows Mobile''.

La 17 august 2005, Google a preluat Android Inc. pe 17 august 2005, cu tot cu angajaţii de valoare. Doi ani mai târziu, la 5 noiembrie 2007, versiunea de beta a sistemului Android a fost lansată. Android 1.0, prima versiune comercială a sistemului de operare a fost lansat pe data de 23 septembrie 2008. Primul dispozitiv comercial care a folosit sistemul de operare Android a fost smartphone-ul ''HTC Dream''.

Din anul 2011, Android are cea mai mare bază de sisteme de operare instalate pe dispozitivele mobile din lume, pentru ca din 2013, dispozitivele cu sistemul Android să se vândă mai mult decât dispozitivele cu sisteme de operare ''Windows'', ''iOS'' şi ''MacOS'' combinate. Cea mai recentă versiune de Android este 4.4 KitKAT, anunţat la 3 septembrie 2013 şi lansat la 31 octombrie 2013 pe dispozitivul Nexus 5. Versiunea a fost constant îmbunătăţită, ajungându-se, în prezent, la versiunea 4.4.4, lansată la 19 iunie 2014.

Preluare de pe AGERPRES

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.