Turnul BabelCum au apărut toate limbile vorbite pe Glob? Nimeni nu ştie acest lucru. Dar cu toţii am auzit de legenda biblică despre Turnul Babel, când oamenii s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi au încercat să construiască un turn care să ajungă până la el.

 

 

 

 

Atunci au primit drept pedeapsă limbi diferite, ca să nu se mai poată înţelege între ei şi astfel turnul să nu mai poată fi construit. Deşi este puţin probabil să se fi întâmplat aşa, varietatea limbilor vorbite pe Glob şi deosebirile dintre ele sunt foarte mari, astfel încât şi curiozităţile despre graiul şi limbile noastre sunt multe. Iată zece dintre ele, probabil puţin ştiute.


1.    De ce suntem singurii care putem vorbi? De ce animalele nu scot şi ele sunete articulate? Corzile vocale sunt cele care rezonează la trecerea aerului prin ele, producând sunete. La om există o particularitate, faţă de alte animale şi primate, corzile vocale se găsesc mai jos amplasate. Acest aspect ne-a permis să producem o mare varietate de tonalităţi ale sunetelor, astfel am depăşit nivelul de a emite doar răgete sau sunete de bază.

2.    Recent, populaţia Globului a atins cifra de 7 miliarde, iar cea mai vorbită limbă este mandarina. Mandarina este limba oficială vorbită în China şi Taiwan. Întrucât populaţia Chinei depăşeşte puţin 1 miliard, se poate afirma că din 7 persoane de pe Glob, una vorbeşte mandarina.

 

 

 

3.    Peste 70% dintre paginile de internet sunt în limba engleză, acest lucru face engleză cea mai vorbită limbă printre utilizatorii de internet. Şi probabil cea mai cunoscută limbă. În şcolile din China, engleza devine disciplină de studiu din clasa a treia, pe când în SUA, aproape 4% din şcoli predau chineză.

4.    Cel mai lung cuvânt recunoscut de dicţionarul de engleză de la Oxford este „pneumono-ultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”, o afecţiune provocată de inhalarea prafului vulcanic. O traducere în română a bolii ar fi “pneumo-ultramicroscopico-silico-vulcanoită”.

5.    Învăţăm să vorbim încă din uter! Cercetătorii afirmă că de mici, copii plâng cu accentul limbii pe care o vor vorbi. În timpul sarcinii, sunetele ajung la făt, în uter şi acest lucru îl influenţează, deşi echipamentul neurologic al vorbirii se definitivează undeva în jurul vârstei de trei ani.

6.    Leziunile unei regiuni a lobului temporal poate determina afazie, o boală în care, deşi aparatul fonator sau percepţia senzorială nu se modifică, este afectată exprimarea sau înţelegerea limbajului.

7.    Ştiţi expresia „somnul cel de veci”? Ei bine se pare că această denumire este chiar nimerită, deoarece cuvântul „cimitir” provine de la grecescul „koimetirion” ce înseamnă “dormitor”.

8.    Dintre toate numele de pe glob cel mai comun este Mohamed, aproape pe toţi musulmanii chemându-i şi aşa.

9.    Cum a apărut expresia “O.K.” ? De fapt, este un acronim folosit în războiul civil din SUA, prin care se transmitea starea armatei după o bătălie şi însemna “0 killed” (0 morţi).

10.    Noi nu citim cu ochii! Acşetia doar trasmnit infmoraţia la crieer, unde o zonă spceailziată descirfeză şi potrevişte din nou liteerle, astfel putem considera că, deşi învăţăm alfabetul, nu citim pe litere, ci întreg cuvântul.

 

 



Bibliografie:
http://wow.cuc.md/?p=164
http://discovermagazine.com/2010/nov/20-things-you-didn.t-know-about-language

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.