AstrologiePeste 250 de mii de căutări  pentru termenul "horoscop" sunt înregistrate săptămânal de principalul site de monitorizare a traficului din România. Este un subiect de mare interes la noi, de la elevul de liceu ce vrea să ştie cum îi va merge la şcoală la parlamentarul care cere votul. Dar are astrologia vreo bază ştiinţifică? Chiar funcţionează?

 

Vom vorbi despre un subiect care este foarte prostesc la prima vedere, atât de prostesc încât orice persoană cu o parte a creierului funcţională îl va trata ca fiind copilăresc şi ridicol. Este vorba despre astrologie, adică despre ideea că datele privitoare la naşterea unui om îi stabilesc un semn zodiacal, iar această zodie îi determină acestuia personalitatea, îi stabileşte viitorul şi îl ghidează în deciziile pe care le va lua în viaţă.

Numai că a lua pur și simplu acest subiect al astrologiei în derâdere nu ar reprezenta tocmai o analiză critică a acestuia; în plus, trebuie să ne amintim că oameni importanţi din istorie (ca, de exemplu, preşedintele Reagan al SUA) s-au bazat in extenso pe astrologie pe parcursul vieţii lor. De aceea, vom face o incursiune în fundamentele astrologiei pentru a vedea dacă aceasta are vreo urmă de validare ştiinţifică; de asemenea, vom prezenta rezultatele unor teste la care a fost supusă astrologia pentru a ne putea clarifica dacă aceasta funcţionează graţie vreunui mecanism ascuns pe care nu-l cunoaştem încă.

Cea mai dificilă parte în examinarea fundamentelor teoretice ale astrologiei constă chiar în găsirea acestor fundamente. Ar fi frumos să putem spune că există un singur sistem astrologic ce conţine cele douăsprezece zodii, dar există sisteme cu 14 ori 24 de semne zodiacale. În mod evident, nu pot fi toate corecte.

 

Zodiac

Credit imagine: wikipedia.org

Astrologia Vestică cu cele 12 semne zodiacale ale sale are o problemă majoră. Fiecare semn ocupă un unghi de 300 (1/12 din cele 3600 ale cerului). Mişcarea de precesie a axei Pământului duce în timp la schimbarea modului în care noi percepem cerul; zodiacul folosit de cei mai mulţi astrologi este greşit cu 240. Acest lucru înseamnă că aproximativ 80% dintre cei cărora li s-a spus că au un anumit semn zodiacal, în fapt îl au pe cel precedent. Data mea de naştere mă situează ca fiind Capricorn, dar în acord cu poziţia constelaţiilor sunt în fapt Săgetător. Unii astrologi fac necesarele corecţii, alţii însă nu. Din nou, nu pot avea toţi dreptate.

Majoritatea sistemelor astrologice se bazează pe "case", în esenţă porţiuni ale cerului care corespund constelaţiilor. Când o planetă se deplasează printr-o anumită casă, se presupune că are un înţeles diferit decât atunci când se află într-o altă casă. Din păcate sunt o mulţime de sisteme astrologice, care stabilesc în mod diferit unde se află aceste case. Mai mult, fiecare sistem are o cu totul altă interpretare asupra semnificaţiei casei.

Cele afirmate mai sus abia dacă ne alcătuiesc o idee superficială despre domeniul astrologiei. Majoritatea sistemelor astrologice sunt foarte complexe, fiind necesari ani de studiu pentru a le înţelege în profunzime. Sunt însă atât de multe sisteme astrologice şi atât de multe şcoli în interiorul acestor sisteme, că probabil greşim foarte puţin dacă spunem că există tot atâtea moduri de a aplica astrologia câţi astrologi există. Fiecare şcoală de astrologie le contrazice pe celelalte, iar sistemele, de asemenea, sunt în contradicţie unele cu altele. La întrebarea "cum se practică de fapt astrologia?" nu există decât un singur răspuns corect: depinde de astrologul care o face.

 

Frescă Isus între semne zodiacale

Credit imagine: wikipedia.org

Dar aceste interpretări diferite nu descalifică, în sine, posibilitatea existenţei unor influenţe cosmice asupra destinelor noastre. Poate că sunt totuşi nişte forţe cosmice ce ne afectează, iar astrologia le surprinde acţiunea. Numai că astrologia este pre-ştiinţifică, apărută în timpuri în care nu se ştia nimic de forţele fundamentale ale naturii; în fapt, astrologia nici nu clamează folosirea acestor forţe fundamentale dezvăluite de ştiinţa modernă. Totuşi, să discutăm un pic despre forţele fundamentale.

Forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă acţionează la distanţă foarte mică, de dimensiunea unui nucleu atomic.

Gravitaţia are o acţiune incredibil de lungă: chiar în acest moment sunteţi atras de forţa gravitaţională a, să zicem, planetei Neptun. Dar sunteţi afectat şi de forţa gravitaţională a mouse-ului computerului dv., de a scaunului pe care staţi, de a persoanei care este în aceeaşi cameră cu dv. Vectorii forţei gravitaţionale sunt cumulativi. Nu sunteţi tras într-o direcţie sau alta; aceşti vectori se adună şi indică o singură direcţie. Nu se poate decodifica un vector gravitaţional şi determina că există o forţă gravitaţională de valoarea x din direcţia y.
Rearanjarea mobilei într-o cameră dă un efect gravitaţional mai puternic decât repoziţionarea planetelor. Luna este singurul corp ceresc ce are o influenţă gravitaţională importantă asupra noastră, dar aceasta este ignorată ori i se dă puţină importanţă de către astrologi.

Electromagnetismul este ultima dintre cele patru forţe. Nici una dintre planetele sistemului solar nu are un câmp magnetic suficient de puternic ca să ne influenţeze. Soarele este sursa de energie electromagnetică cea mai importantă din sistemul solar, dar, din nou, acesta este ignorat de către astrologi.

În astrologie doar planetele, care nu au nici un efect măsurabil asupra noastră sunt desemnate ca fiind responsabile pentru influenţe cosmice asupra noastră.

Probabil că ştiind acestea vă simţiţi tentat să întrebaţi un astrolog cum de şi-au dat ei seama de aceste influenţe ale planetelor, în aşa fel încât au ajuns să-şi facă o carieră din asta. În genere răspunsul conţine ideea că astrologia trebuie să aibă baze solide pentru că ea funcţionează. Ce putem noi face nu este să intrăm în explicaţii metafizice privind mecanismul psihologic care-i face pe oameni să creadă că astrologia funcţionează, ci să testăm şi să vedem dacă astrologia funcţionează realmente.

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului All about astrology de Brian Dunning, traducere realizată cu acordul autorului.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE