GandireaEroarea de logică de acest tip este mai des întâlnită decât poate părea la prima vedere. Argumentul constă în folosirea definiţiei unui concept pe post de demonstraţie a celor susţinute.

Exemplul nr.1

Democraţia este cel mai bun sistem politic pentru că ea permite alegerea conducătorilor de către cetăţeni.

 

Sunt convins că aţi auzit acest tip de argumentaţie adeseori la televizor. Numai că acest mod de a gândi nu aduce nimic nou; în fapt asistăm la o formulare pleonastică în care ni se explică beneficiile democraţiei prin livrarea uneia dintre definiţiile posibile ale acesteia. Dacă în discuţie sunt avantajele democraţiei din prisma alegerii de către popor a liderilor politici, atunci trebuie demonstrată superioritatea acestui mod de impunere a conducerii de stat faţă de alte sisteme politice.

Exemplul nr.2

Pentru că avem un suflet, care este nemuritor, înseamnă că viaţa acesta este doar o parte din existenţa noastră eternă şi că moartea nu înseamnă sfârşitul definitiv.

 

Şi acest tip de argumentaţie este adesea auzit. Din păcate, nu există nici un argument în acest mod de a privi lucrurile. Ce trebuie demonstrat este că avem un suflet, care mai este şi nemuritor. Odată demonstrată existenţa sufletului etern, nu mai e nevoie de nici o explicaţie a semnificaţiei acestui lucru. În fraza de mai sus se încearcă demonstrarea vieţii eterne prin definirea conceptului de suflet nemuritor.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.