Acum câteva zile a apărut un interviu pe un post TV în care un psihiatru ne spunea ce gândește și ce simte Putin și ce probleme mentale are. E uimitor să vezi cum un psihiatru poate să facă așa ceva, nu? Se uită un pic la niște materiale video pe Internet, apoi vine la TV și ne spune care-i treaba. De vreme ce omului, în genere, îi e dificil să explice ce se întâmplă cu propria minte, e cu atât mai spectaculos că un psihiatru român ne explică ce se întâmplă cu mintea altuia! Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o persoană despre care știm doar ce ne lasă ea să vedem. Dar așa să fie? Să fie așa facil să știi ce simte și gândește o altă persoană?


Materialul video și textul asociat, cu toate opiniile psihiatrului, îl puteți găsi aici.

Iată principalele afirmații ale medicului psihiatru Gabriel Diaconu:
„Putin-omul cred că îndeplinește mai multe diagnostice psihiatrice”.
(Discutând despre posibilitatea sinuciderii lui Putin): „Întrebarea pe care nu și-a pus-o nimeni despre Putin este dacă are o fantezie suicidară. Or, la momentul de față, dacă este să existe o îngrijorare este că în tot acest demers vizibil catastrofic pentru regimul lui, pentru cariera lui, pentru viitorul lui - o sinucidere în direct, care va să zică - Putin perseverează. Când ai de-a face cu o persoană când în actul său heteroagresiv devine autoagresiv, riscul este deodată mai mare. Putin este mai instabil psihic decât Hitler la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
(Discutând despre posibilitatea utilizării de Putin a bombei nucleare): „Putin-omul ar face-o, dar nu ar face-o împotriva altei țări, ci ar face-o împotriva propriului popor”.
„Durerea pentru Putin, a omului Putin, este pierderea iubirii poporului rus”.
„poate că el este un psihopat narcisic malign, dar 150 de milioane de ruși nu”.
„Punctul meu de vedere este că se va opri în baioneta unui apropiat. Când se termină nisipul din clepsidră, cu sau fără participația lui directă, Putin va fi terminat”.


Cam asta e, în esență, ce ne spune medicul psihiatru.

Ce putem face cu ce ne-a spus? E ceva credibil, în sensul că nu avem cale de întors, așa este, pentru că doar ne-a spus aceste lucruri un profesionist, care o ști el ce vorbește?

Problema este una singură, care a străbătut toată istoria umană, fără a-i fi găsită o rezolvare: nu putem citi mințile altora. Toate teoriile care au pretins că explică mai mult sau mai puțin mintea umană au eșuat. În ce privește natura umană, pe măsură ce psihologia a adoptat metoda științifică, ceea ce este de dată recentă, pare că ne apropiem continuu de rezultate consistente, dar nu ajungem niciodată unde ne dorim.

Probabil că cei mai mulți ne imaginăm că psihiatrul amintit o fi citit el o carte secretă care-i permite să citească mintea tuturor. N-a citit, că am fi aflat toți de ea :) Ori i-o fi transmis pe timpul facultății vreun profesor luminat știința secretă a citirii de la distanță a minții umane. Nu i-a transmis, că, din nou, am fi aflat :)

În principiu, e în regulă să ne dăm cu părerea despre mințile altora. Face parte din conversație. Ne reglăm în raport cu lumea prin modul în care ne raportăm la alții și la evenimente.

Numai că atunci când ești psihiatru și ești prezentat ca psihiatru, deci vorbești în calitate de psihiatru, ar trebui, mă gândesc, să pricepi că ce spui este tratat ca și când ar veni de la un expert în ceva, în cazul de față în „mintea umană”. Ori când te apuci să spui ce simte Putin (că are tendințe suicidare, că ar da cu bomba nucleară, dar doar împotriva rușilor, că-l doare că a pierdut iubirea poporului rus șamd), faci totuși o greșeală de neofit: presupui că poți înțelege tu ce simte altul. Ceea ce nenumărate experimente arată că nu este așa. O bună lectură pe acest subiect, pentru cei interesați, este partea a IV-a din cartea Mindwise de Nicholas Epley.

Și în psihologie, ca în multe alte domenii, ne dăm seama despre ce era „evident”, după ce se întâmplă.
Suntem foarte buni la a face profeții despre trecut. Observați acum câți specialiști ne spun că era clar, analizând discursurile lui Putin, că Rusia va invada Ucraina. Doar că nimeni nu a crezut asta până în dimineața zilei de 24 februarie, când forțele militare ruse chiar au invadat Ucraina. Dar azi pare evident că urma să facă asta!

Este extrem de dificil, cel mai adesea imposibil, să prezici comportamentul unei persoane chiar și după ce-i administrezi un test de personalitate complex, în care determini principalele trăsături de personalitate. Ar fi extraordinar dacă am putea stabili legături certe cauzale între anumite trăsături dominante de personalitate și comportamentul omului, dar nu prea putem.

Poți citi câteva idei despre modul în care identificăm și clasificăm personalitatea umană în două articole ale noastre:
Ce ne motivează în viață?
Cum să „citești” o persoană în 15 minute

Așadar, oricât de îngăduitori am fi cu „specialiștii” de la TV, nu e posibil să știm cu certitudine ce gândește Putin. Putem presupune multe despre el, că e rațional, că e irațional (cum și-a dat seama psihiatrul nostru), că vrea să se sinucidă sau nu, dar nu avem cum ști asta cu certitudine niciodată. Pur și simplu nu avem cum. Omul, în genere, este mult prea complicat pentru instrumentele noastre de măsură și înțelegere.

Prin urmare, ar fi recomandat să priviți cu circumspecție toate interpretările televizate ale comportamentului și minții unor persoane de către așa-ziși specialiști care apar la TV (psihologi, psihiatri ori pur și simplu știutori de meserie).

Citește și: Mecanismele fundamentale ale minții umane

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.