Știm că nu aveți nevoie de introduceri lungi și inutile, așa că să trecem la subiectul articolului imediat.
1. Se scrie și se pronunță „afrodiziac”, nu „afrodisiac”.
2. Se scrie și se pronunță „abțibild”, nu „apțipild”. E mai ușoară pronunția la varianta ultimă, într-adevăr, dar termenul vine din cuvântul german: „abzeihbild”. La plural: „abțibilduri”.
3. Se scrie și se pronunță: „el așază cărțile”, nu „el așează cărțile”.
4. Se spune „destul de mulți copii”, nu „destui de mulți copii”, dar „destui copii”. Ca adverb, „destul” este invariabil.
5. Se scrie și se pronunță „grizonant”, nu „grizonat”.
Sigur, vorbim despre păr, căci în această formulă este regăsit termenul cel mai des. Așadar, „păr grizonant”, nu „păr grizonat”. Motivul: cuvântul vine de la fr. grisonnant, care înseamnă „încărunțit”, adoptându-se în română o variantă foarte apropiată de cea originală.
6. Maxim vs maximum
„Maxim” este adjectiv, ca în „nivelul maxim de toleranță a fost depășit”.
„Maximum” este adverb, ca în „am terminat în maximum o oră”.
7. Se scrie și se pronunță „obstetrică”, nu „obstretică”. Vine din fr. obstetrique.
Obstetrica se ocupă de studiul sarcinii și al nașterii. E diferită de ginecologie.
8. Ce înseamnă „cataroi”?
Nu, nu înseamnă piatră. Chiar deloc. Dar evoluția cuvântului e interesantă. Să fi evoluat pe „filiera”: pietroi - cataroi?
CATARÓI s. n. (Înv. și reg.) 1. Apoplexie, dambla. 2. Guturai, gripă; gută. – Din ngr. katarroí. Sursa: DEX2009, via dexonline.ro.
9. „A replica” înseamnă a duplica, a reproduce doar în limba engleză (to replicate).
În limba română:
A REPLICÁ, réplic, vb. I. Tranz. A da o replică (1), a răspunde; a riposta. – Din fr. répliquer.
Așadar, e incorect să spunem că „nu putem replica un studiu”, corect fiind că „nu putem reproduce rezultatele unui studiu”.
10. Virtuos vs virtuoz
„Virtuos” este adjectiv și se referă la virtute, corectitudine, ca în „fapte virtuoase” ori „femeie virtuoasă”.
„Virtuoz” este substantiv și se referă la o persoană care dovedește calități extraordinare în utilizarea unui instrument muzical ori în alt domeniul domeniu al artei (stăpânind bine o tehnică anume), ca în: „Este un adevărat virtuoz al clarinetului”.
E de menționat că e un pic de confuzie în diversele dicționare ale limbii române în ce privește ce înseamnă cei doi termeni...
Bonus: Ce e cacofonia?
Cacofonii sunt nu doar formulările de tipul: „barca care plutea”, ci și de de genul: „citea la latină”, „care reprezintă”, „să sărut mâna mamei” - adică formulările ce reiau aceleași sunete (finalul și începutul unor cuvinte consecutive). Mai multe despre cacofonie în articolul: Ce este cacofonia și cum poate fi evitată?