Filozof meditând (secvență) de Rembrand

Ceea ce e spui că reprezintă „realitatea” este doar în capul tău. Nu mai există nicio ființă, cel mai probabil, care să vadă lumea, realitatea exterioară, exact așa cum o vede omul. Iar ce vede omul este o construcție unică internă pe baza unor stimuli care nu spun mare lucru despre realitate... Fiecare simț al tău transmite către creier niște semnale electrice care constituie toată baza pentru... „realitate”. Dacă nu crezi, citește asta.


Puneți-va în locul unui țăran din Evul Mediu și imaginați-vă următorul lucru: luați o bucată din metal și sticlă în mână, apăsați pe ea de câteva ori, iar cineva din partea cealaltă a lumii începe să împacheteze un obiect pentru tine, obiect pe care în câteva zile îl ai în propriile mâini.
Acum stați de vorbă cu acel țăran și spuneți-i că în câteva sute de ani oricine va putea face asta.
Dacă nici asta nu e incredibil, atunci ce este?


Mulți frizerii, sportivii din diverse sporturi, cântăreții, actorii și femeile ușoare - au ajuns la un statut social la care n-ar fi sperat acum 200 de ani.


Cele mai multe animale, deși nu s-au văzut niciodată în oglindă și nu știu cum arată, știu cum arată cei din aceeași specie. Cumva.


Ceea ce azi e întâmpinat cu emoție și bucurie de tineri, până nu de mult era criminalul suprem. Nașterea a fost multă vreme cel mai mare ucigaș de femei tinere și mature.


Omul se obișnuiește cu orice. Chiar și cu munca. La începutul erei industriale se vorbea mult mai mult decât azi și cu mult mai mult aplomb că munca plătită este doar o formă de sclavie. Și nu e? Dar ce putem pune în loc?


Cel mai probabil în câteva mii de ani ceea ce numim astăzi „rase” va fi doar obiect de studiu la facultăți. Căci lumea se va fi amestecat atât de mult, că toate aceste caracteristici distinctive ale unei rase (formate în mii și mii de ani de relativă izolare a unor populații) vor fi dispărut.


Faptul că bărbatul este, în medie, mai puternic și mai agresiv decât femeia, trebuie să fie tot rezultatul selecției naturale.


Obiceiurile proaste ale omului se perpetuează deseori împotriva oricărei logici. Unul este acela de a răpi animale din mediul lor natural și a le ține prizoniere în grădini zoologice, pentru ca niște animale în căutare de distracție, omul, să caște gura la ale. Poate ar fi timpul ca posturile TV dedicate vieții animale să fie suficiente.


Fiecare ființă gânditoare trece prin nenumărate momente de inspirație, străbătută de idei care-i dau fiori - dar care au mai fost gândite de milioane și milioane înainte...
Probabil că tot ce am spus mai sus a mai fost gândit și spus de nenumărate ori. Nu cu exact aceleași cuvinte.
Lectura marilor gânditori ne scutește de fericirea asta deșartă, că am fi primii în vreun gând important...

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.