Discuri fonograf
Discurile de pick-up cu înregistrări de pe sondele spațiale Voyager 1 şi 2.
Conţin 116 imagini analogice, sunete naturale de pe Pământ, felicitări în 55 de limbi şi înregistrarea unui mesaj din partea lui Jimmy Carter şi a secretarului general al ONU, Kurt Waldheim. Vor fi vreodată găsite de o civilizație extraterestră? Poate după ce specia umană nu va mai fi?

În principiu, o persoană este pe atât de interesantă pe cât sunt de interesante preocupările sale. Care sunt preocupările tale, care te individualizează? Ce știi tu, are relevanță, și puțini mai știu?


Dacă nu știi ce să faci cu timpul liber ori singura idee e să intri pe Internet fără vreun scop precis - ai o problemă mare. Nu ești singur.


Puțini înțeleg că să admiți că ai greșit, când e evident că ai greșit, e un semn al puterii. Când lucrurile nu sunt evidente, mai bine te abții, totuși...


În fapt, ce se poate face în viață extraordinar? Multora li se pare nemaipomenit să meargă până-n Grecia și stea pe un șezlong 2 săptămâni. E ok.
Dar ce să poți faci când ai totul? Dacă ai fi, de exemplu, Bill Gates.
Îți faci o casă mare, te ocupi de eradicarea unor boli de pe planetă (și faci lucruri plictisitoare, precum: citești nenumărate cărți despre boli, epidemii șamd, te întâlnești și vorbești cu experți din domeniu, mergi pe teren să vezi cu merg lucrurile), te implici în producerea de energie ieftină, susții financiar nenumărate proiecte umanitare. Nu pare, prin urmare, statul la plajă ultimul lucru pe care ți-l dorești când banii nu sunt o problemă. Prin astfel de proiecte de graniță Bill Gates își găsește sens, dă însemnătate vieții.
Dar astfel de lucruri sunt posibil de făcut aproape de oricine, la o scară mai mică, desigur.


Să încerci să-i schimbi opiniile cuiva e ca și cum ai încerca să-l faci pe un daltonist să distingă roșul de verde.


Gânduri extreme, de tipul: „Tot ce-mi doresc în această viață este să ajung în Japonia măcar o dată” nu au niciun sens și nu vor aduce niciun beneficiu pe termen lung. O variantă mai bună este să găsești ceva pe care să-l poți face zilnic și care să-ți dea sens vieții.
Dacă nu găsești așa ceva, nu te îngrijora: majoritatea muritorilor au fost, sunt și vor fi în aceeași postură.


Există un tip de raționament pe care-l folosim tot timpul într-un mod implicit, și care are efecte devastatoare în lume.
Este de forma:
X (despre care nu știm mai nimic) este țigan/evreu/ungur/rus/moldovean/bucureștean/stelist....
Țiganul/evreul/ungurul/rusul/moldoveanul/bucureșteanul/stelistul... este așa și așa.
X este așa și așa”.
Simpla înțelegere a acestui sofism te transformă instantaneu într-un om înțelept. Așa că nu trece de acest paragraf până nu te lămurești pe deplin!


Am dezvoltat un gust pentru „natural” când vine vorba despre puii de găină sau roșiile pe care le mâncăm. Și pe bună dreptate. Puii crescuți în afara unei cuști sunt mai gustoși.
Dar cât de „naturali” mai suntem noi? Dimineața ne trezim într-o cutie, dormitorul, de unde ne mutăm într-o altă cutie, biroul de la serviciu, și ne încheiem ziua într-o altă cutie, sufrageria de acasă.
Nu te îngrijora - nu-i nimic de făcut...


Abilități care nu mai sunt „promovate”, dar care nu și-au pierdut utilitatea și influența: amabilitatea, capacitatea de seducție, cunoașterea enciclopedică. Toate se învață, iar pentru ultima chiar trebuie să citești!


De când cu Internetul, a apărut și ocupația de scriitor de rezumate de cărți. Nu e rău, dar trebuie știut că aproape nicio carte mare nu poate fi surprinsă într-un rezumat. De ce? Pentru că o carte mare nu este mare prin povestea în sine, ci prin modul în care este spusă povestea.
Luați ”Crimă și pedeapsă”, de exemplu. Povestea în sine este mediocră, iar orice film s-ar face e sortit să fie mediocru. În schimb cartea este genială, inegalabilă. Dostoievski nu poate fi surprins în imagini. Alți autori mari da.
Același lucru e valabil și despre poezie. Masacrul ultim al oricărei poezii de valoare este explicarea ei, cum ar fi prin comentariile școlare.


Știința modernă este foarte complicată și cu extrem de multe necunoscute.
Când vedeți diverși experți explicând una alta, trebuie să știți că vă spun doar o mică parte  a poveștii, iar nivelul lor de înțelegere a domeniului este foarte limitat, pe când nivelul de ignoranță foarte ridicat.
Dacă v-ar explica de la început cam ce nu știu despre subiectul pe care-l prezintă, ați pleca repede acasă supărați...


Societatea modernă pune prea mult accent pe „legal” în defavoarea a ceea ce este „moral”. Simțul a ce este etic, corect e mai important decât ce se stabilește că este legal.


Probabil că un sfat important, dar greu de acceptat pentru tineri ar fi: nu vă căsătoriți atâta vreme cât încă mai sunteți îndrăgostiți de partener.
Iubirea minimizează aspecte ale celuilalt pe care, în mod normal, le-ai găsi inacceptabile. Aceste aspecte vor ieși la iveală într-un final și vă vor duce la divorț ori la o viață de cuplu mizeră, de certuri, fără umor și fără pasiune.


Sunt două tendințe greu de controlat ale oricărei persoane ajunse într-o poziție de putere: să se folosească / abuzeze de cei care de depind de ea și să ia / folosească ce nu i se cuvine.


Tehnologia modernă a schimbat complet profilul criminalului. Astăzi cea mai suavă domnișoară, în carlinga unui avion de vânătoare supercomputerizat, va putea ucide mii de oameni, materializați pe un ecran de bord în niște puncte negre - fără regrete și cu un aer de erou la finalul misiunii.
Aceeași domnișoară, în viața reală, ar ocoli un pechinez și dacă ar fi legat.
Am ajuns, așadar, să avem criminalul lipsit de ferocitate, criminalul fără conștiința crimei. Ucigașul fără eroism, indiferent de justețea cauzei.


Faptul că articolele de știință nu sunt inteligibile este rezultatul trecerii științei în registrul birocratic. Unii dintre cercetători chiar știu să scrie și inteligibil, dar au uitat că nu este interzis.


Ce sens are să fii autor dacă nu te citește mai nimeni? Ce rost are să publici cărți pe care le cumpără cel mult câteva mii de oameni? Și de ce ai cumpăra cărți, fără să fii sigur că merită să investești banii?
Așa că sfatul meu este: publică jumătate din carte pe Internet, gratuit. În acest fel oricine poate vedea dacă merită sau nu cumpărată cartea. Dacă nu merită, atunci înțelegi și tu, autorul, că nu ai nicio valoare.


Psihologia inventează o natură umană, nu o descoperă. Nu o descoperă, pentru că nu există. Orice ai spune despre „om”, nu se potrivește pentru nenumărați oameni.


În vreme de pandemie: oare câți realizează că tehnica spălării frecvente pe mâini poate fi folosită și după ce noul coronavirus va fi istorie?
Se cunosc circa 250 de virusuri care infectează omul. Jumătate dintre acestea sunt transmisibile de la om la om.


Să presupunem că niște președinți idioți vor reuși ce n-au reușit alții înaintea lor, și anume să înceapă un război nuclear devastator, ce va duce la dispariția umanității.
Viața a apărut în oceanele lumii. Nenumărate specii (nimeni nu știe câte există) trăiesc de sute de milioane de ani în apă. Într-un interviu final, multe dintre aceste specii nu vor putea să spună cu certitudine dacă a existat vreo specie numită Homo sapiens.
Vor putea în schimb citi în cărțile lor de istorie: „Oamenii au fost o specie de mamifere care a fost prezentă o perioadă foarte scurtă pe planetă, pe care aproape au distrus-o complet, apoi s-au ucis unul pe altul până la ultimul. Ultimul act - probabil singurul util de care au fost în stare”.
Și apropo de denumirea speciei, abia când specia umană va fi dispărută, ironia denumirii, Homo sapiens („omul înțelept”), va deveni mai evidentă ca niciodată. Pentru cei care știu un pic de istorie, acest gând trebuie să-i fi „vizitat” cândva.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.