De la certitudine la incertitudineÎncercările anterioare de a demonstra coerenţa sau completitudinea matematicii foloseau logica simbolică pentru enunţarea afirmaţiilor despre teoreme şi demonstraţii matematice. Statutul matematicii era deci examinat şi certificat din exteriorul ei.

De la certitudine la incertitudineAceastă carte a fost gata înainte de evenimentele tragice din 11.09.2001. Dar în luna decembrie a aceluiaşi an, pe când îmi făceam corecturile finale, am recitit fraza finală a cărţii. Am fost izbit de ironia ei specifică şi adevărul ei particular, în lumina a ceea ce se întâmplase.

De la certitudine la incertitudineÎnainte de a părăsi această chestiune controversată a măştilor personalităţii, să ne întoarcem la un alt tip de poveste - ştiinţa însăşi. Ştiinţa este acea poveste pe care societatea noastră o spune ea însăşi despre cosmos, despre univers.

De la certitudine la incertitudineNatura şi toate acele sisteme avansate pe care gândirea le-a creat pentru noi (de la microeconomie la ingineria genetică, de la constituţiile juridice la sateliţi) ne forţează să facem un pas înapoi, să luăm o pauză şi să privim în jur la tot ceea ce am creat.

De la certitudine la incertitudineConştientizarea complexităţii interioare a cosmosului şi a multiplicităţii abordărilor necesare pentru a înţelege lumea nu trebuie să se limiteze la lumea materiei, aceasta aplicându-se, de asemenea, la propriul univers lăuntric şi la noi înşine.

De la certitudine la incertitudineUn pas în această direcţie este recunoaşterea faptului că lumea noastră este mult mai complexă decât ne-am imaginat vreodată. În acest sens, explicaţiile definitive şi observaţiile total obiective e posibil să nici nu existe cu adevărat.

De la certitudine la incertitudineUnde ne aflăm în încercarea de a găsi această înţelepciune şi cum urmează să o folosim în lume? Gândiţi-vă la artiştii care lucrează la un portret sau la o natură moartă. Din când în când ei se dau câţiva paşi înapoi şi scrutează pânza.

De la certitudine la incertitudineCu toate acestea, în anii care au urmat au izbucnit două războaie mondiale, împreună cu nenumărate alte conflicte armate, represiunile în masă, purificarea etnică, holocaustul, războaiele biologice şi chimice, devastarea mediului şi ameninţarea cu anihilarea nucleară.

De la certitudine la incertitudineAmericanii erau încrezători în lumea lor la început de secol XX. Deceniile următoare nu mai aveau să fie perturbate de incertitudinile politicii internaţionale, pentru că America aplica în continuare Doctrina Monroe, formulată şi introdusă încă din 1823.

De la certitudine la incertitudineUnii experţi prezic că în 50 de ani resursele de petrol şi gaze naturale ale planetei se vor epuiza sau cel puţin vor fi atât de sărăcite, încât preţul pentru extracţie va fi mult prea mare. Cum vom face faţă provocărilor energetice ale viitorului? Dar încălzirii globale?

De la certitudine la incertitudineÎn pofida inventivităţii şi a tuturor cunoştinţelor ştiinţifice acumulate de om, controlul pe care am presupus că îl avem asupra mediului înconjurător şi abilitatea noastră de a planifica şi a anticipa evenimente este mai puţin sigură decât am crede.

David Peat. De la certitudine la incertitudineAcest capitol urmăreşte răsturnările de situaţie şi transformările noastre în căutarea certitudinii şi liniştii în faţa diverselor crize ecologice. Universităţile şi experţii, după cum am descoperit deja, au devenit compromise. Dar istoria ne poate ajuta.

De la certitudine la incertitudineFaptul că declinul înţelepciunii şi convingerilor şi apariţia „opiniilor” şi a rezumatelor „experţilor” trebuie să aibă loc exact în momentul în care avem cea mai mare nevoie de îndrumare este, în mod particular, unul ironic. Cum ne ajută ştiinţa în această direcţie?

De la certitudine la incertitudineDacă declaraţiile şi promisiunile politicienilor şi experţilor din televiziuni sunt suspecte, ar trebui să ne întoarcem la depozitarii tradiţionali ai înţelepciunii din societatea noastră – universităţile? Cum s-a transformat mediul academic în sec. al XX-lea?

David Peat. De la certitudine la incertitudineDin când în când, de-a lungul secolului al XX-lea, oameni cu totul obişnuiţi au avut tendinţa să privească diverse lucruri cu un anumit grad de paranoia. „Guvernul ne minte?”, întrebau oamenii. „Cine a fost de fapt în spatele asasinării preşedintelui Kennedy?”

Coperta cartii lui David PeatÎn cap. 5 întrebam dacă cineva, un critic de artă sau un director de galerie, ne-ar putea oferi un set de standarde cu privire la ce este bun şi ce este rău în artă. Nu a apărut niciun răspuns miraculos, altul în afara obligaţiei pe care o avem de a ne informa şi de a face propriile judecăţi.

Miscari ecologisteLa mijlocul secolului al XIX-lea doar un procent mic dintre americani locuiau în oraşe. Astăzi cifra este de aproximativ 50%. Dar numai atunci când oamenii pleacă de la ţară pentru a locui la oraş devin nostalgici faţă de o lume neatinsă numită „natură”.

Coperta cartii lui David PeatMintea omenească se delectează creând teorii atotcuprinzătoare şi explicaţii definitive. Dar indeterminismul cuantic, teoria haosului, limitele limbajului şi lacunele şi incertitudinile matematicii pun la îndoială validitatea unor astfel de obiective ambiţioase.

AcţiuneDacă nu putem ajunge niciodată la certitudinea totală, iar dacă abilităţile noastre de a prevedea şi controla lumea din jurul nostru sunt în mod inerent limitate, atunci metafora teoriei haosului ne va conduce la regândirea a ceea ce înseamnă acţiunile corective.

OrganizaţiiOrganizaţiile pot semăna cu personalităţile umane. Acestea din urmă au propriile lor istorii de familie şi poveşti personale; zeci de ani mai târziu, ele pot încă consuma  din consecinţele traumelor din trecut. Îmi amintesc de o doamnă în vârstă...


 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro