InsectaÎn articolul anterior am vorbit despre încrengătura artropodelor. În acest articol vom prezenta insectele, cea mai vastă clasă a acestei încrengături. Vom vorbi despre caracteristicile lor, despre libelule, furnici, termite şi albine şi despre rolul lor în ecosistem.

 

Artropodele (9)

Caracteristici generale

Insectele sunt cele mai numeroase organisme de pe Terra, existând peste 1.000.000 de specii. Aceste animale sunt atât de diverse încât există şi o ştiinţă care le studiază - entomologia.

Corpul insectelor este alcătuit din cap, torace şi abdomen. Deşi alcătuirea lor internă pare simplă, pentru nişte nevertebrate insectele prezintă o structură destul de complexă. Majoritatea insectelor prezintă un creier rudimentar şi organe de simţ precise. Ochii insectelor sunt compuşi dintr-un număr mare de ochi simpli (oceli). Antenele sunt organe de simţ cu rol tactil. Prezintă sistem excretor reprezentat de tuburile lui Malpighi. Sistemul respirator este format din trahee, nişte canale care comunică cu exteriorul şi prin care aerul intră în organism. Prezintă sistem circulator alcătuit din inimă şi vase de sânge. Majoritatea insectelor sunt unisexuate (prezintă organe de reproducere de un singur tip, fiind opuse hermafroditelor).

Anatomie insecta

Anatomia insectei
Credit: Wikimedia Commons

A- Cap; B- Torace; C- Abdomen.

1. Antene;
2, 3. Oceli;
4. Ochi compuşi;
5. Creier;
6, 9, 10. Cele trei segmente toracice;
7. Artera dorsală;
8. Trahee (sistemul respirator);
11, 12. Aripi;
13. Stomac;
14. Inimă;
15. Ovare (sistemul reproducător);
16. Intestine;
17. Anus;
18. Vagin;

19. Ganglionul abdominal;
20. Sistemul excretor (tuburile lui Malpighi);
21. Perniţă;
22. Gheare;
23. Tarsus;
24. Tibia;
25. Femur;
26. Trochanter;
27. Guşă;
28. Ganglionul toracic;
29. Coxa;
30. Glanda salivară;
31. Ganglion sub-esofagian;
32. Aparatul bucal.


Călugăriţa

Călugăriţa (Mantis religiosa) poartă acest nume datorită faptului că îşi ţine membrele anterioare într-o poziţie care ne duce cu gândul la o călugăriţă care se roagă. Femela este mai mare decât masculul, iar după împerechere acesta este consumat de către femelă. Călugăriţa este un prădător care vânează de la insecte, păianjeni şi până la şopârle mai mici sau pui de păsări.

 

 

 
Călugăriţă şi viespe



Libelulele

Libelulele sunt insecte zburătoare care trăiesc în apropierea lacurilor, bălţilor şi râurilor. Libelule se hrănesc de obicei cu nevertebrate, dar se pot hrăni şi cu peşti. După împerechere femela îşi depune ouăle pe suprafaţa apei. Din acestea se dezvoltă larvele, care îşi trăiesc viaţa în apă şi sunt nişte prădători feroce. Larvele se transformă în nimfe, iar după numeroase năpârliri acestea ajung la stadiul de adult.

 

 

 

Libelula
Libelulă
Credit: Wikimedia Commons



Furnicile şi termitele

Furnicile şi rudele lor termitele sunt insecte sociale, care trăiesc în "societăţi" cu o organizare foarte complexă. Acestea construiesc colonii numite muşuroaie, care le asigură adăpostul, unde cresc pui şi depozitează hrana.

În cadrul unei colonii fiecare individ are un rol strict, existând: furnici lucrătoare, care întreţin muşuroiul, îngrijesc ouăle şi larvele şi aduc hrană, regine, femele al căror singur rol este reproducerea, dar şi masculi. Furnicile lucrătoare au diverse roluri în cadrul coloniei şi în funcţie de acestea au dimensiuni şi trăsături diferite. Reginele au de obicei la naştere aripi, dar acestea cad după împerechere. Şi masculii prezintă aripi. În ciuda dimensiunilor lor, deoarece lucrează împreună furnicile reuşesc să doboare prăzi cu mult peste dimensiunea lor.

 

 
Furnici contra unui miriapod



Albinele

Albinele sunt insecte sociale, la fel ca şi furnicile. De obicei coloniile lor se numesc stupi. La fel ca şi în cazul furnicilor şi albinele prezintă mai multe tipuri de indivizi: regine, trântori şi lucrătoare. Reginele sunt mai mari decât restul albinelor şi au rolul de a asigura înmulţirea. Trântorii sunt masculi al căror unic rol este de a fecunda regina (de a se împerechea cu ea), după ce şi-au îndeplinit acest rol aceştia fiind alungaţi. Lucrătoarele au diverse funcţii necesare pentru întreţinerea stupului. Trântorii şi reginele se nasc din ouă fecundate, iar lucrătoarele din ouă nefecundate.

Înţepăturile albinelor sunt periculoase doar dacă persoana care le cade victimă este alergică sau dacă sunt în număr deosebit de mare. Unele specii de albine sunt deosebit de agresive, un exemplu fiind celebrele albine ucigaşe. Albinele ucigaşe s-au format prin încrucişarea albinei europene cu o specie de albină africană, în încercarea de a obţine o albină care să producă o cantitate mai mare de miere.

 

 

 
Ciclul de viaţă al albinelor



Rolul insectelor în ecosistem


Insectele au un rol foarte important în ecosistem: unele constituie hrana altor animale, iar altele limitează ele însele numărul altor vietăţi. De asemenea, unele insecte produc substanţe utile: miere, ceară, propolis.

Drumul spre vertebrate (11)

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.