Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezintă principala formă în care găsim grăsimile în organismul uman. Acestea sunt compuse din trei acizi grași și glicerol (sau glicerină). Nivel trigliceridelor poate fi un indicator al sindromului metabolic, care crește riscul de infarct miocardic sau atac vascular cerebral.

Acizii grași sunt lanțuri de diferite mărimi de atomi de carbon, oxigen și hidrogen. Aceștia pot fi saturați sau nesaturați. Aceștia se numesc saturați în situația în care atomii de carbon formează toate cele patru legături posibile cu alți atomi și nesaturați atunci când atomii de carbon mai pot forma legături chimice cu atomi de hidrogen.

Citiți mai multe despre grăsimile alimentare aici.

Valori normale al trigliceridelor: < 150 mg/dl.
 Valori „limită”: 150-199 mg/dl.
Valori mari: 200-499 mg/dl.
Valori foarte mari: > 500 mg/dl.

• Niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor pot duce la pancreatită acută.

Sindromul metabolic, menționat mai sus, se referă la un grup de simptome care au la bază aceeași afecțiune. Simptomele sindromului metabolic includ: obezitatea abdominală, presiune arterială mare, glicemie mare, nivel scăzut al colesterolului „bun” (de tip HDL) și nivel ridicat al trigliceridelor.
Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc ridicat pentru apariția diabetului.

• De regulă, valori mari ale trigliceridelor sunt corelate cu valori mici ale colesterolului HDL. Dar indiferent de valorile colesterolului, valori mari ale trigliceridelor indică un risc pentru declanșarea unor boli cardiovasculare.

Cauze
Ce duce la niveluri ridicate ale trigliceridelor:
- obezitate ori supraponderabilitatea
- diabetul
- consumul excesiv de alcool
- probleme cu tiroida (tiroidă slab-activă)
- fumatul
- anumite medicamente
- anumite boli genetice.

Remedii
Ce se poate face pentru scădea nivelul trigliceridelor:
- o alimentație sănătoasă, care constă, printre altele, în
- evitarea zahărului și a carbohidraților rafinați (pâine albă, orez alb, paste făinoase din făină albă, prăjituri etc.)
- limitarea alcoolului,
care ar trebui să conducă la
- pierderea în greutate.
- renunțarea la fumat
- exerciții fizice
- somn suficient.
În plus, pe partea de medicație, statinele, în funcție de doză, pe lângă efectul de scădere a colesterolului LDL, poate reduce cu 20-40% și nivelul trigliceridelor. În plus, grăsimile omega-3 extrase de la pește poate scădea nivelul trigliceridelor.

-- Dacă nu ești lămurit(ă) ce înseamnă o alimentație adecvată, citește Ghidul nostru privind o alimentație sănătoasă.Articolul are bază articolul „Should you worry about high triglycerides?” publicat de Howard E. LeWine pe site-ul Harvard Health Publishing.

Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE