Bolile pulmonare pot lua mai multe forme, dintre care cele mai importante sunt: cancerul la plămâni, boala pulmonară obstructivă cronică și astmul. Cancerul la plămâni ucide circa 8.500 de români anual.


Recent am publicat un prim articol din cartea „How not to die” a doctorului american Michael Greger referitor la bolile cardiovasculare. În acest articol prezint o scurt rezumat al capitolului 2 al cărții, referitor la bolile pulmonare:

• o dietă sănătoasă poate neutraliza efectele nocive ale fumatului asupra ADN-ului, iar uneori poate preveni răspândirea cancerului.
• principala cauză a cancerului de plămâni este fumatul (circa 90% din decesele cauzate de acest tip de cancer).
• renunțarea la fumat are efecte aproape imediate asupra organismului. La câteva luni, celulele care contribuie la curățarea plămânilor și la reducere riscului  de a face infecții reîncep să se multiplice. La un an de la renunțarea la fumat, riscul bolii coronariene scade la jumătate față de un fumător.
fumul conține multe substanțe care slăbesc sistemul imunitar, inhibându-i capacitatea de a distruge celulele canceroase. În plus, fumul de țigară poate afecta ADN-ul celulelor, crescând probabilitatea de apariție a cancerului.
Brocoli are capacitatea de contracara efectul fumului de țigară. În cadrul unui studiu în care un grup de fumători a consumat de 25 de ori mai mult brocoli decât alt grup de fumători, primii au suferit cu 41% mai puține mutații genetice din sânge într-un interval de 10 zile. Se pare că legumele precum brocoli ne fac mai rezistenți la nivel subcelular.
• circa 85% dintre femeile care suferă de cancer la sân mor în primii cinci ani de la diagnosticare, 90% din cauza metastazei. Anumite componente din brocoli au potențialul de a suprima răspândirea metastatică a celulelor canceroase. Încă sunt necesare teste clinice pentru a stabili dacă, într-adevăr, brocoli poate prelungi viața celor cu cancer.
varza kale reduce colesterolul. În cadrul unui studiu 30 de subiecți cu colesterol mare au consumat 3-4 păhărele de suc de kale pe zi, trei luni. Constatarea a fost că varza kale a redus colesterolul rău, LDL, crescându-l pe cel bun, HDL.
turmericul, substanța care dă pulberii de curry culoarea galben-aurie, poate preveni daunele cauzate de fumat ADN-ului. Curcuminul, pigmentul galben-strălucitor al turmericului, nu doar previne cancerul, dar și oprește evoluția și răspândirea acestuia.
Curcuminul este eficient împotriva multor tipuri de cancer in vitro, inclusiv pentru cel de sân, la creier, al sângelui, la colon, la rinichi, la ficat, la plămâni și la piele.
• un sfert din cazurile de cancer la plămâni nu sunt atribuite fumatului direct, ci fumatului pasiv, dar și de alt fum carcinogen: cel generat de prăjitul alimentelor. Atunci când grăsimea (untura, uleiul vegetal etc.) este adusă la temperatura de prăjire, degajă substanțe chimice cu proprietăți mutagene. Este important, așadar, să ai un sistem de ventilație bun în bucătăria închisă.
• în cadrul unui studiu pe fumătoare din China, s-a observat că cele care prăjeau zilnic carne prezentau un risc de trei ori mai mare de cancer la plămâni decât cele care prăjeau zilnic alte alimente. Se crede că substanțe denumite amine heterociclice care se formează când țesutul muscular este prăjit sunt responsabile pentru efectul nociv al prăjirii cărnii.
baconul prăjit emană un carcinogen denumit nitrozamină, fiind dintre cele mai nocive carcinogene. Fumul degajat de bacon produce de 4 ori mai multe mutații ale ADN-ului decât, de pildă, prăjirea chiftelelor.
Boala pulmonară cronică, ca emfizemul și bronșita cronică, îngreunează respirația și se înrăutățește de-a lungul timpului. Poate cauza tuse severă, mucozități în exces și presiune în zona pieptului. O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea bolii pulmonare cronice și la împiedicarea înrăutățirii acesteia. O dietă cu alimente integrale de origine vegetală poate preveni și opri progresul bolii.
Astmul este o boală inflamatoare caracterizată prin atacuri recurente ce umflă și îngustează canalele respiratorii, producând respirație superficială, strănut și tuse. Poate apărea la orice vârstă, dar apare adesea în copilărie. În SUA 7 milioane de copii au astm.
• Adolescenții care locuiesc în zone în care se consumă produse cu amidon, cereale, legume și nuci sunt mai puțin predispuși la simptome cronice precum strănutul, rino-conjunctivita alergică și eczemele alergice.
• Adolescenții care consumă cel puțin două porții de legume pe zi au risc redus la jumătate d a suferi de astm alergic.
• În general, astmul și simptomele respiratorii par să fie mai reduse în rândul populațiilor cu o dietă în care prevalează alimentele integrale de origine animală.

Cartea „Cum să nu mori” (în limba română) poate fi achiziționată aici.

Descărcați Ghidul alimentației sănătoase

 

• Citește și: Principiile fundamentale ale unei alimentații sănătoase


Notă: Michael Greger are un site dedicat nutriției, www.nutritionfacts.org, cu acces gratuit.
Este de menționat și faptul că „How not to die” a fost criticată de unii cercetători pentru faptul că și-ar selecta informațiile introduse în publicațiile sale în scopul sprijinirii opiniei sale referitoare la beneficiile alimentației bazate pe plante. O extinsă analiză a cărții „How not to die”, în care sunt explicate unele exagerări, puteți citi aici (eng.).

Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.