Cum e mai bine să faci sport: după ce mănânci ori cu stomacul gol? Te ajută să slăbeşti mai repede dacă mănânci mai des, porţii mici, în timpul zilei ori dimpotrivă? Despre mâncatul seara ori pe timpul nopţii există două opinii opuse: prima susţine că nu contează când mănânci, ci cât mănânci, iar cea de-a doua că mâncatul seara târziu ori noaptea duce la acumularea de grăsime mai rapid. Unde-i adevărul?

 

 


Exerciţiile fizice cu stomacul gol favorizează arderea unei cantităţi mai mari de grăsime - POSIBIL

Dacă mănânci înainte de efectuarea exerciţiilor fizice vei avea mai multă glucoză, ceea ce înseamnă că vei putea exersa mai mult. Dar dacă începi efortul fizic înfometat, probabil vei arde calorii mai repede, dar cel mai probabil nu vei putea un menţine un tempo ridicat al exerciţiilor.

 




Suplimentele nutritive pot creşte rata metabolică - POSIBIL

Multe suplimente nutritive sunt promovate ca fiind fantastice şi capabile de a accelera procesul de ardere a caloriilor. Cele mai multe nu au niciun efect. Există unele dovezi că uleiul de peşte, creatina, cafeina şi sucul de sfeclă au un oarecare efect asupra performanţelor atletice. De aceea e mai bine ca accentul să fie pus pe programul de masă zilnic şi nu pe suplimente.


Mâncatul frecvent accelerează metabolismul - MIT

Mâncatul creşte rata metabolică, dar, de asemenea, afectează reacţia organismului la insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge. Într-un studiu recent, subiecţii au primit aceeaşi cantitate de hrană; un grup în cadrul a trei mese, iar cel de-al doilea grup în cadrul a 14 mese. Cei care au mâncat mai rar au avut rate metabolice mai ridicate, au fost mai puţin înfometaţi şi au arătat un control mai bun al glucozei.


Unele alimente ajută la slăbit - POSIBIL

Contrar unei opinii destul de răspândite, cafeina din cafea şi ceaiul verde nu accelerează arderea grăsimii pe timpul efectuării exerciţiilor fizice, dar pot reduce percepţia durerii, favorizând exersarea pentru o perioadă mai lungă. Capsaicina, substanţa ce dă iuţeala ardeiului, poate creşte consumul de energie. O substanţă din grepfrut pare să îmbunătăţească reacţia la insulină, iar un studiu recent sugerează că fibrele reduc apetitul.


Mănâncă grăsime pentru a arde mai multă grăsime - MIT

O analiză a 10 studii a identificat diferenţe nesemnificative sub aspectul ratei metabolice, indiferent dacă subiecţii au adoptat o dietă bogată în grăsimi, cu puţini carbohidraţi - ca dieta Atkins - ori o dietă cu puţine grăsimi şi abundentă în carbohidraţi. Proteinele pot face diferenţa, totuşi. Cei care au adoptat o dietă cu multe proteine şi puţini carbohidraţi au ars între 60 şi 120 calorii pe zi, probabil pentru că proteinele necesită mai multă energie pentru a fi digerate decât carbohidrații rafinaţi. Se consideră că proteinele consolidează senzaţia de saţietate.


Trebuie să simţi cu arzi grăsimi pentru a slăbi - MIT


Alergatul cu viteza de 6 km/h arde acelaşi număr de calorii ca mersul cu 6 km/h. Ce contează este anduranţa. O persoană de 73 de kilograme arde 74 de calorii pe kilometru dacă aleargă cu 11 km/h şi doar 52 de calorii pe kilometru dacă merge cu jumătate din viteză. 2 kilometru de mers duce la arderea a 30 de calorii suplimentare decât alergatul unui kilometru.


Mâncatul noaptea duce la îngrăşarea mai rapidă - POSIBIL

Dacă vrei să mănânci ceva cu zahăr ori carbohidraţi, probabil că e mai indicat să o faci dimineaţa, pentru că sensibilitatea la insulină este mai ridicată atunci. Dacă mănânci noaptea, e mai probabil să stochezi sub formă de grăsime excesul de calorii. Această idee poate explica de ce un breakfast bogat în calorii şi o cină săracă în calorii asigură o mai rapidă scădere în greutate decât un breakfast sărac în calorii şi o cină bogată în calorii.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului myths-and-maybes-about-burning-fat, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.